Категорія
ГІД ONLINE.UA
Дата публікації

Борошно семола. Секрети італійських традиційних страв

Джерело:  online.ua
Що таке семола?

Є безліч причин, чому італійська кухня набула світового визнання. Тут і приголомшливий смак, і відносна простота страв, і численні їх варіації, і безліч тонкощів, знання яких відрізняє майстра від просто гарного кухаря. І одна з цих тонкощів – використання особливого борошна при приготуванні різноманітної випічки та макаронних виробів. Мова йде про борошно семола. І сьогодні ми розповімо вам про нього докладніше.

Що таке семола?

Якщо коротко, то це манка із твердих сортів пшениці. Саме манка, а не борошно. Якщо хтось не в курсі, вони відрізняються двома ключовими параметрами — розміром частинок і місцем походження. У борошна частки до 0,06 мм максимум, а у манки — від 0,25 мінімум. І для борошна використовуються м'які зовнішні частини зерна, які потім розмелюються до дрібної консистенції, а для крупки, тобто манки — більш тверді внутрішні, які не розмелюються, а дробляться.

Якщо ж брати спеціальні тверді сорти пшениці або, як їх ще називають durum, то їх перемелювати ще складніше, тому крупка виходить більша, клітковина в ній зберігається краще, як і різні вітаміни з мікроелементами. Ось вона і називається в Італії Semola. Для довідки — звичайне борошно там також є. Тільки вона називається терміном «farina».

Але чому семолу майже завжди називають мукою, а не манкою? Бо так склалося історично. Перекладачі, що не особливо зналися на тонкощах обробки зернових, вирішили, що дрібне, біле, сипуче і таке, що йде в випічку — це точно борошно. І інші за ними підхопили. Незважаючи на те, що в минулому існував навіть спеціальний вітчизняний стандарт на манку Т — тобто манку твердих сортів пшениці. Але ви все ж не помилитеся, якщо все одно називатимете семолу борошном.

Ще один важливий момент. Є семола, а є семоліна. Це не одне й те саме — у них частинки різного розміру. У першому випадку більші, у другому — менші. У семолін вони вже майже порівнюються за розміром зі звичайним борошном. Крім того, є ще й Semola integrale — це коли зерно попередньо не поділяється на фракції, а подрібнюється цілком. У ній ще більше клітковини та білка, але через малий вміст клейковини, для приготування тіста та випічки вона не підходить. Тільки для каш та супів.

Користь для здоров'я

Через те, що при виробництві семоли використовуються внутрішні частини зерен твердозернових сортів пшениці, в них міститься набагато більше білка та клітковини, ніж у звичайній манці або борошні. Крім того, там більше каротину, що зумовлює жовтуватий відтінок частинок. А крім них, там ще є велика кількість вітамінів групи В, РР та Е, залізо, фосфор, марганець, калій та магній. При цьому вуглеводи, які містяться в семоліні — не швидкі та легко засвоювані, як у борошні, а навпаки — повільні. Тож і глікемічний індекс цього продукту низький.

Щодо конкретної користі для здоров'я, то за рахунок високого вмісту клітковини, борошно semola сприяє зниженню ваги, зменшенню рівня ліпопротеїдів низької щільності в крові, зниженню ризику ішемічної хвороби серця та атеросклерозу. Плюс воно нормалізує цукор крові, тому корисне для діабетиків.

Застосування у кулінарії

Борошно семола. Секрети італійських традиційних страв
Секрети італійських традиційних страв

Застосувань у семоли в кулінарії безліч. Наприклад:

  • Під час приготування різноманітної випічки — тіста для піци, пирогів, хліба та схожих на нього виробів.

  • При виробництві локшини та різноманітних домашніх макаронних виробів.

  • Як інгредієнт для молочних пудингу чи каші.

  • У ролі загусника для соусів або рагу.

  • Як посипання для випічки, щоб забезпечити більш виражену скоринку. Цей же прийом працює навіть із запеченою картоплею.

  • При приготуванні солодощів — її, наприклад, змішують із мигдалем, олією, медом та кедровими горіхами.

Щодо практичних недоліків, то вони теж є. Семола трохи гірше борошна і манки переносить кімнатні температури і вологість, тому зберігати її варто або в холодильнику, або в контейнері, що герметично закривається. Але навіть у цьому випадку довго зберігати свої поживні властивості вона не зможе.

Крім того, семола все ще містить глютен, тому не підходить людям, які мають його непереносимість. Як і тим, хто має алергію на пшеницю будь-якого сорту.

Справжня італійська піца у Києві з семоли

Італійська піца з семоли від Bortissimo
Італійська піца з семоли від Bortissimo

Якщо борошно — то Semola, якщо бекон — то витриманий старофранцузький, якщо сири — то найсвіжіші італійські. У Bortissimo готуть та доставляють по Києву вишукані смачні страви до ваших домівок і офісів без вихідних.

Замовляйте і насолоджуйтесь справжньою італійською піцею у Києві від Bortissimo Pizza.

Де купити?

Якщо описані властивості вас зацікавили, то поспішаємо заспокоїти — борошно семолу не обов'язково замовляти з-за кордону. До нас його вже давно і стабільно возять, щоправда, знайти його можна або в магазинах з товарами з Італії, або в точках, де продають все, що пов'язане зі здоровим харчуванням. Хоча й, коштує вона майже в 2, а то й більше, разів дорожче, ніж звичні нам сорти борошна. Але якщо ви цінуєте своє здоров'я і любите смачно поїсти, то погодьтеся, що це не така вже й велика плата за задоволення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?