Чим корисна лляна олія і кому її варто включити в раціон прямо сьогодні
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна лляна олія і кому її варто включити в раціон прямо сьогодні

Чим корисна лляна олія і кому її варто включити в раціон прямо сьогодні
Джерело:  online.ua

Льон відомий ще з часів Київської Русі. Він застосовувався не тільки в хатинах бідняків, але і в князівських палацах. Вже тоді люди знали про чудодійні властивості льону, якому до цих пір немає альтернативи. ГастроГід Онлайн розповідає, в чому користь лляної олії і навіщо її включати в раціон.

Раніше льон вирощували повсюдно, і використовували всі його компоненти. Зі стебел робили нитки, з яких ткали полотна і шили одяг, насіння застосували в народній медицині. Але зараз не про них мова, а про лляну олію.

Як виробляють лляну олію?

Фото: pxfuel.com

До появи соняшникової лляна олія було незамінним продуктом харчування. Її додавали в випічку, заправляли салати, з нею готували святкові страви. Незвичайний аромат цієї олії здатний підкреслити смакові якості тих страв, в які її додають, а за кількістю вітамінів вона дасть фору будь-якій іншій рослинній олії.

У радянські часи лляну олію практично не виробляли, оскільки технологія її виробництва була складною і дорогою. Тим більше, її легко замінювала більш дешева соняшникова олія. Так виросло покоління людей, які не знають смак лляної олії. Але давайте все по порядку.

Лляна олія видобувається тільки методом холодного віджиму. Саме при такому виробництві зберігаються всі її корисні якості. Сама олія за кольором - від золотистого до темно-жовтого, навіть коричневого кольору, за смаком злегка з гірчинкою.

Зберігати лляну олію потрібно тільки в темному посуді, щільно закритою. Вона швидко псується в теплому приміщенні, тому тримати краще в холодильнику.

У чому користь лляної олії?

У лляній олії міститься велика кількість поліненасичених жирних кислот, вітаміни груп F, A, E, B, K, а за змістом Омега-3 і Омега-6 цей продукт навіть перевершує риб'ячий жир. Людський організм не здатний самостійно синтезувати кислоти Омега, а вони необхідні для передачі нервових імпульсів. Отримати їх в потрібній кількості можна тільки з їжею.

Найбільше їх міститься в океанічній рибі та лляній олії. Але якщо в риб'ячому жирі Омега знаходиться в такому стані, що її можна передозувати і викликати отруєння, то в лляній олії це неможливо. Надлишки просто виведуться з організму природним шляхом.

Для чого потрібно пити лляну олію?

Фото: envato.com

Лляна олія допомагає:

  • знизити рівень холестерину в крові,

  • поліпшити стан імунної системи,

  • розрідити кров, поліпшити еластичність судин.

Лляна олія показана при багатьох хворобах. Зокрема, в поєднанні з сиром воно покращує стан онкологічних хворих. Вітаміни, що містяться в ній, впливають на весь організм.

Вітамін А (ретинол) - необхідний для очей і підтримки шкіри, робить її більш молодою і здоровою. Вітаміни групи В - підтримують стан серцево-судинної системи і благотворно впливають на нервову систему. Вітамін Е необхідний для нормального протікання вагітності і хорошої лактації.

Як правильно приймати лляну олію?

Всього дві столові ложки олії в день нормалізують роботу всього шлунково-кишкового тракту, покращують роботу печінки, допомагають при закрепах. Її застосування поліпшує стан людей з виразкою шлунка, допомагає при гастритах, колітах.

Лляну олію дуже «не люблять» паразити, на них він справляє дуже шкідливий вплив. Вона здатне зменшити неприємні відчуття при печії. а також сприяє нормалізації гормонального фону.

Ця олія має сильне ранозагоювальну властивість, її добре використовувати хворим в післяопераційний період. Вона незамінне для жінок під час хворобливих місячних - якщо приймати по столовій ложці в день, то болі зменшуються практично повністю. Також пом'якшуються неприємні прояви в клімактеричний період.

Нанесіть лляну олію на мозолі, натоптиші або бородавки та позбавтеся від них назавжди. При стоматиті, пародонтозі, ангіні - 1 чайну ложку олії 5 хвилин тримати в роті не ковтаючи. Після процедури олію виплюнути. Повторити кілька разів.

Лляна олія в косметології

Фото: envato.com

Завдяки ретинолу, лляна олія може лікувати акне - протирайте шкіру ваткою, змоченою в ній,, і стан набагато покращиться. Вона також покращує стан сухих, ламких і посічених волосся. Ось кілька рецептів масок:

  1. У рівних пропорціях взяти олію і корінь лопуха, змішати в блендері, дати настоятися добу в теплому і темному місці. Проварити на водяній бані 15-20 хвилин. Наносити на волосся на 1,5- 2 години, потім змивати.

  2. Змішати 1 жовток яйця і столову ложку олії. Збити блендером. Втирати в шкіру голови.Використовуйте ці маски раз на тиждень, і вже через кілька місяців ви побачите результат.

Як бачите, лляна олія - справжнє джерело корисних речовин і властивостей, незаслужено забуте. Включайте її в свій раціон і оздоровлюйтеся смачним шляхом!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?