Лактаційний криз – коли настає і як запобігти
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Лактаційний криз – коли настає і як запобігти

Лактаційний криз – коли настає і як запобігти
Джерело:  online.ua

У годуючих жінок є фізіологічно нормальним процес адаптації організму до потреб вироблення молока для немовляти. У певні моменти може виникати нестача грудного молока - це лактаційний криз. Онлайн Гід для Мам ділиться рекомендаціями педіатрів, як пережити лактаційний криз і зберегти грудне вигодовування.

Раптова нестача грудного молока викликає тривогу, а іноді і паніку у годуючих мам. Деякі жінки готові відразу припинити грудне вигодовування й перевести дитину на штучне годування. Але лактаційний криз носить тимчасовий характер, і при правильних діях жінки шанси на відновлення грудного вигодовування і навіть збільшення обсягу молока дуже високі.

Коли і чому виникає лактаційний криз?

Фото: unsplash.com

Організм кожної жінки індивідуальний, тому деякі матері стикаються з тимчасовою нестачею молока часто, інші взагалі не помічають змін у лактації. Лактаційний криз часто доводиться на період 3 - 6 тижнів, 3 місяців, 6 місяців і 1 року життя дитини.

Можна виділити кілька основних причин зниження лактації:

  • збільшення потреби дитини, як наслідок стрибка зростання, розвитку, збільшення рухової активності малечі;

  • втома, моральне і фізичне виснаження матері (недосипання, погане харчування, депресія);

  • неправильна організація годування немовляти (рідкі прикладання до грудей, тривалий період між годуваннями, догодовування).

При недостатньому харчуванні у немовляти природно починаються капризи. Дитина довго смокче груди, дратується, залишається голодним після годувань, неспокійно і недовго спить, вимагає більш частих годувань. Дана ситуація викликає тривогу і вимотує годуючу жінку.

Варто розуміти, що якщо дитина доношена і здорова, то нетривалий період недоїдання не принесе їй значної шкоди, а материнський організм підлаштується під потреби малюка.

Зазвичай криза в лактації триває 1 - 3 дня, дуже рідко до 7 днів. Важливо в цей період звернути увагу на збільшення контактів матері і дитини, стимуляцію грудей і повноцінне харчування жінки.

Що робити при лактаційному кризі?

Фото: envato.com

Коли малюк голодний і кричить, то у матері виникає бажання догодувати дитину сумішшю при нестачі власного молока. Дані заходи можуть зашкодити і ніяк не будуть сприяти збільшенню лактації у жінки.

Рекомендації жінкам в періоді лактаційної кризи:

  • проводити більше часу з дитиною (грати, тримати на руках біля грудей майже постійно);

  • відкласти господарські справи на кілька днів, попросити допомоги чоловіка в побутових справах;

  • більше часу витрачати на відпочинок, прогулянки, сон;

  • проводити самомасаж грудей кілька разів на добу;

  • оцінити повноцінність і калорійність харчування матері, збалансувати раціон і об'єм рідини в добу;

  • збільшити кількість прикладань малюка до грудей навіть в нічний час;

  • перед кожним годуванням приймати теплий душ або прикладати теплу пелюшку на груди для розширення протоків і стимуляції припливу молока.

У ситуаціях лактаційної кризи важливо оцінювати стан дитини і рівень її недоїдання в цей період. У випадках підвищеної слабкості, млявості немовляти, виявлення втрати у вазі слід звернутися до педіатра і консультанта по грудному вигодовуванню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?