Чим корисна печінка тріски і чому лікарі рекомендують її їсти всім
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисна печінка тріски і чому лікарі рекомендують її їсти всім

Чим корисна печінка тріски і чому лікарі рекомендують її їсти всім
Джерело:  online.ua

Серед дієтологів панують різні думки щодо вживання печінки тріски. Проте більшість з них сходиться на думці, що печінку тріски потрібно їсти якомога частіше, адже вона є джерелом багатьох корисних речовин. Гід Онлайн розібрався, чим корисна печінка тріски і чому лікарі рекомендують її їсти всім.

Чим корисна печінка тріски?

Фото: envato.com

Печінка тріски містить велику кількість жиророзчинних вітамінів, таких як А і D. Вони забезпечують нормальну роботи всіх систем у нашому організмі – імунної, статевої та гормональної. Брак цих вітамінів особливо сильно відчувається у зимовий період та призводить до різноманітних захворювань, зокрема, до авітамінозу.

Вітамін D відіграє важливу роль для здоров'я шкіри, нервової та серцево-судинної систем. Окрім цього вітамін D сприяє нормальній роботі мозку та допомагає відновлюватися після важких розумових навантажень. Він також важливий для нормального внутрішньоутробного розвитку ембріону. Тому печінку тріски радять їсти вагітним жінкам.

Вітамін А захищає від різноманітних проблем зі шкірою та нігтями, запобігає випадінню волосся – при його достатній кількості в організмі волосся стає менш сухим та ламким. Вітамін А – це також антиоксидант, який бореться з вільними радикалами, що провокують розвиток злоякісних новоутворень.

Також у печінці тріски міститься жирна кислота Омега-3, яка не здатна синтезуватися в організмі природним чином – вона отримується ним тільки разом з їжею. Ця кислота покращує стан хрящової тканини та перешкоджає запальним процесам, зокрема у суглобах та м’язах. Вживання печінки тріски також запобігає розвитку артритів та рахітизму у дітей.

Як і інші морепродукти тріскова печінка містить йод та кобальту. При дефіциті цих речовин (характерний недуг для жителів мегаполісів) страждає щитовидна залоза, яка відповідає за імунітет. Тому вживання печінки тріски, особливо узимку, є запорукою нормального функціонування захисного механізму організму.

У чому небезпека печінки тріски?

Фото: envato.com

Окрім користі, печінка тріски може нанести нашому організму й шкоду. Пов’язано це, передусім, з тим що цей продукт дуже жирний та може викликати складнощі з травленням. Переїдання печінки тріски може призвести до розладів ЖКТ, печії та нудоти. Печінку тріски також не рекомендується їсти у таких випадках:

  • людям з індивідуальними алергічними реакціями на цей продукт;

  • людям, що страждають на захворювання печінки та жовчного міхура;

  • людям з надлишковою вагою та ожирінням;

  • людям, що мають камені в нирках.

Також небезпечно їсти печінку риби, яка проживала в забруднених хімічними речовинами водоймах. У таких випадках концентрація токсинів у її м’ясі та органах може суттєво перевищувати норму.

Яка має бути печінка тріски в консервах?

Обираючи консерви з тріскової печінки, потрібно уважно читати склад на етикетці. Консервований продукт має бути виготовленим з охолодженої сировини (риба була нещодавно виловлена), а не з замороженої. Це запорука того, що продукт збереже корисні речовини та буде смачним.

Також звертайте увагу на те, щоб у складі консервів не було штучних консервантів з маркуванням «Е». Максимум, що допускається, це невелика кількість олії, сіль, лавровий лист, та деякі натуральні спеції.
Старайтеся віддавати перевагу консервам, які виготовлені згідно до ДЕСТу (державний стандарт). Це мінімізує ризик придбати підробку, зіпсований продукт, або продукт, у якого закінчився термін придатності.

Що готують з печінки тріски?

  Фото: envato.com

Печінка тріски можна вживати відразу з консерви, просто намазавши на хліб та підсоливши за смаком. Також вона є основою для багатьох страв. Так, з неї можна зробити смачний та поживний паштет. Для його приготування потрібно взяти одну банку консервованої тріскової печінки, два варених яйця та 5-7 шт. оливок. Злийте рідину з консерви, розімніть її вміст до стану пюре та додайте порізані яйця та оливки. Все ретельно перемішайте.

Ще одна популярна страва з тріски печінки – салат. Він складається з таких інгредієнтів:

  • одна банка печінки тріски;

  • помідори – 2 шт;

  • квасоля зелена стручкова – 200 г

  • яйця курячі – 3 шт;

  • оливки чи маслини – 10 шт;

  • пучок салату чи іншої зелені;

  • олія - 1 ст. ложка;

  • часник - 1 зубчик.

Приготування:

  1. Зваріть яйця та поріжте їх на дольки.

  2. Стушкуйте квасолю на сковорідці або відваріть її.

  3. Промийте та поріжте овочі та зелень. Злийте рідину з консерви.

  4. Всі інгредієнти змішайте та викладіть у посуд.

  5. Зробіть заправку, змішавши сіль, перець, олію, лимонний сік та перемелений часник.

  6. Додайте заправку до інших інгредієнтів та все ретельно перемішайте. Страву можна прикрасити листям салату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?