Чим корисні цитрусові та чому їх варто їсти щодня
Категорія
Їжа
Дата публікації

Чим корисні цитрусові та чому їх варто їсти щодня

Чим корисні цитрусові та чому їх варто їсти щодня
Джерело:  online.ua

Головна користь цитрусових - високий вміст вітаміну C. Аскорбінова кислота запобігає застудам і сезонним інфекціям. Але на цьому цілющі властивості апельсинів, лимонів та інших цитрусових не закінчуються. Гід Онлайн розповідає, чим ще корисні цитрусові і чому їх варто включати в раціон кожен день.

Цитрусові вперше вивели понад 8 млн років тому в Індії. Спочатку з'явився лайм - цей плід отримали в результаті одомашнення дикого цитрона. Лимон вивели в результаті схрещування лайма з одним з підвидів апельсина, а грейпфрут - це гібрид апельсина і помело.

В Європі з цитрусовими познайомилися понад тисячу років тому, але популярними ці плоди стали тільки у 20 столітті. І сьогодні апельсини, мандарини, лимони та інші їхні плоди сімейства цитрусових входять в раціон кожної людини, яка дотримується здорового харчування і способу життя. Їх в основному цінують за вітамін С, але справа не тільки в ньому.

Чим корисні цитрусові?

Фото: unsplash.com

Дієтологи запевняють, що якщо включати цитрусові в щоденний раціон, то організм починає працювати на повну потужність. Причому цю рекомендацію підтримують ендокринологи, імунологи, кардіологи, неврологи та б'юті-експерти.

Користь цитрусових полягає в наступному:

  • відновлення клітин;

  • виведення шлаків і токсинів;

  • очищення судин;

  • нормалізація артеріального тиску;

  • стимуляція метаболізму;

  • поліпшення стану шкіри;

  • зменшення кількості зморшок;

  • уповільнення процесів старіння.

У цитрусових плодах багато клітковини, яка поліпшує травлення і очищає організм від холестерину. Біла м'якоть на шкірці - джерело флавоноїдів, які добре знижують кров'яний тиск.

Ефірні масла цитрусових є відмінними антидепресантами. Речовини допомагають боротися з нервовим перенапруженням і стресами.

Що можна приготувати з цитрусових?

Фото: unsplash.com

Цитрусові широко використовують в кулінарії. Вони відрізняються дивовижною універсальністю. З них роблять різні соки і смузі, використовують для випічки, приготування страв з м'яса, риби, салатів. Щоб отримати від плодів максимальну користь, їх краще не піддавати термічній обробці.

Цитруси можна їсти в будь-який час доби. На сніданок, наприклад, можна приготувати млинці з безглютенової борошна, змішаної з зернами маку, і посипати коричневим цукром, корицею та лимоном.

А ось рецепт корисної вівсянки на сніданок, яка зарядить бадьорістю на весь день:

  • з вечора залити 1/2 склянки пластівців соком апельсина,

  • додати 4 нарізаних фініки, цедру лимона і трохи кориці,

  • перемішати і прибрати в холодильник на ніч,.

  • вранці додати йогурт, апельсинові дольки і горіхи.

Для обіду підійде салат в азіатському стилі. Рецепт салату з цитрусовими дуже простий:

  • змішати відварну курячу грудку, мандаринові дольки і смажену рисову локшину,

  • заправити соусом з масла кунжуту і соку апельсина.

На вечерю - сальса з апельсинів. Такий соус відмінно поєднується з рибою, яловичиною або індичкою.

Рецепт апельсинової сальси:

  • подрібнити апельсини, червону цибулину, перець чилі, авокадо і кинзу,

  • все скропити лимонним соком і перемішати.

На десерт можна приготувати лимонний курд. Універсальний і корисний смаколик, який можна їсти як з тостами, так і використовувати як начинку для випічки.

Інгредієнти:

4 лимона
3 яєчних жовтки
200 г цукру
сік лимона
100 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Натерти цедру лимонів на тертці.

  2. На водяній бані змішати всі інгредієнти, крім масла. Збити до отримання густого крему, зняти суміш з плити.

  3. Нарізати 100 г вершкового масла на дрібні шматки, перемішати з лимонною масою і остудити.

Цитрусові корисно їсти в будь-який час року, взимку їх рекомендується вживати щодня, але не всім. Не варто починати свій день зі свіжого соку апельсина людям, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту - кислоти, що містяться в плодах, можуть викликати загострення хвороб шлунку. Цукор, що міститься в цитрусових, викликає різкий викид інсуліну, що шкідливо для підшлункової залози.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?