Чим прокрастинація відрізняється від ліні та як з нею боротися
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Чим прокрастинація відрізняється від ліні та як з нею боротися

Чим прокрастинація відрізняється від ліні та як з нею боротися
Джерело:  online.ua

Прокрастинація та лінь на перший погляд – це одне й те саме, та насправді вони досить сильно відрізняються. Прокрастинація - небезпечна проблема, яка на відміну від ліні не лікується чарівним пенделем. Гід Онлайн розповідає, що таке прокрастинація, як її виявити та відрізнити від ліні, та як подолати.

Що таке прокрастинація простими словами?

Фото: envato.com

Прокрастинація – це психологічна проблема, яка проявляється схильністю людини відкладати справи на потім. Навіть якщо ці справи дуже важливі та їх необхідно терміново вирішувати.

Така поведінка, як правило, стає причиною життєвих проблем, стресів, зниження працездатності та продуктивності. Вона викликає почуття провини та негативно відображається на самооцінці людини.

У чому суть прокрастинації?

Суть прокрастинації полягає у тому, що людина знаходить будь-який привід, щоб відкласти свої справи (роботу, ділову зустріч, вивчення якогось матеріалу) на потім. При цьому прокрастинатор не відпочиває – він тратить чимало енергії на непотрібні дії, замість того, щоб сконцентруватися на важливих задачах.

Береться за роботу прокрастинатор, зазвичай, тільки тоді, коли починають «горіти» всі дедлайни, чим нерідко підводить людей.

Як відрізнити прокрастинацію від ліні?

Фото: envato.com

Причинами ліні є інертність, нерішучість та нестача ініціативи. Лінива людина старається не брати на себе відповідальність, наприклад, якщо їй пропонують якийсь додатковий проєкт на роботі.

При прокрастинації людина не відмовляється від своїх обов'язків, але свідомо відтягує час. В даному випадку спостерігається розбіжність між намірами та вчинками – «планую зробити, але ніяк не можу почати роботу».

Можна виділити декілька ключових відмінностей між лінню та прокрастинацією:

  • Лінь виникає у проміжку між ідеальним моментом для початку роботи та моментом прийняття рішення братися за роботу. Прокрастинація виникає між моментами, коли людина прийняла рішення почати роботу та нарешті почала її.

  • Лінива людина не збирається виконувати роботу та не виконує її. Прокрастинатор збирається виконувати роботу, але відкладає її на потім.

  • При лінощах людина відпочиває та набирається сил. При прокрастинації відчувається втомленість, втрата енергії та з’являється відчуття занепокоєння.

Також слід додати, що лінь – це властивість особистості, яка час від часу проявляється у кожного, тоді як прокрастинація – це тимчасовий стан. Він обумовлений зовнішніми обставинами, або ситуацією, що склалася в даний момент.

Як проявляється прокрастинація?

Фото: envato.com

Прокрастинація має декілька характерних симптомів, як свідчать про наявність у людини цією проблеми психологічного характеру:

Людина розуміє, що справ накопичилося багато і далі відтягувати час немає куди, але вона почувається настілки обезсиленою, що просто не може піднятися з ліжка чи крісла, щоб розпочати роботу

  • Страх зробити перший крок.

Прокрастинатор довго обмірковує, з чого б почати роботу, як правильно її почати та як довести почате до кінця. При цьому він сильно хвилюється, йому важко осягнути весь об’єм роботи, особливо, якщо це якийсь масштабний проект.

  • Дитячі капризи.

При прокрастинації часто дає про себе внутрішня дитина, яка починає капризувати на кшталт «не хочу робити уроки, хочу піти в кіно!». Діти не люблять робити те, що їх змушують, але і у дорослих така поведінка теж зустрічається.

  • Конфлікт між поставленою задачею та пріоритетами.

Таке відбувається тоді, коли завдання, яке потрібно виконати, не вписується в плани людини, або ж суперечить її принципам. Часом можуть навіть виникати психосоматичні проблеми – підвищення тиску, головна біль, підвищення температури.

Як зрозуміти, що у тебе прокрастинація?

Виявити прократинацію можна по таким ознакам:

  • Вам складно швидко переключатися між задачами. Після завершення однієї справи, замість того щоб одразу братися за іншу, ви краще потеревените по телефону чи подивитесь серіал. В результаті ви надовго відволікаєтеся та починаєте роботу з сильним запізненням.

  • Проблеми з плануванням часу. Ви можете скласти великий перелік задач, які потрібно зробити за графіком – сходити в магазин, прочитати всі електронні листи від клієнтів, вигуляти собаку, відвезти сина в басейн, і т.д. В результаті все, що ви встигаєте за день, це прочитати пару електронних листів… Такий безсистемний та надто гнучкий графік призводить до стресу та постійних «завалів».

  • Ви постійно запізнюєтеся. Через постійні паузи та витрачання часу не зрозуміло на що, вам важко вчасно виконувати роботу та з’являтися на зустрічі в чітко визначений час. Звісно, вас приймуть за невідповідальну людину й важливих справ довіряти вам не будуть.

  • Ви акцентуєтеся на дрібних задачах замість дійсно важливих. Замість того щоб заповнювати таблицю зі звітом за рік, ви віддаєте перевагу складанню документів у акуратну стопку на робочому столі. Адже це простіше. А звіт почекає. Звісно, від сортування документів теж є якась користь, але вона непорівнянна з тими проблемами, які виникнуть, якщо звіт не буде вчасно зроблений.

Як боротися з прокрастинацією?

Фото: envato.com

Якщо ви виявили, що у вас прокрастинація, та хочете подолати цю проблему, можете скористатися наступними порадами:

  • Розподіліть процес виконання роботи на невеликі задачі. Це допоможе швидше втягнутися в роботу та отримувати задоволення від досягнення невеликих цілей.

  • Працюйте по 25 хвилин. Зменшити тривожність від того, що задачі здаються надто важкими також можна за допомогою «методу помідора». Це стратегія тайм-менеджменту, відповідно до якої, працювати потрібно короткими відрізками часу.

  • Уникайте спокус. Приберіть всі речі, які вас відволікають від роботи – відкладіть подалі смартфон та поставте його на беззвучний режим, закрийте вікно, якщо на вулиці шумно, вимкніть телевізор.

На крайній випадок, якщо ви страждаєте прокрастинацією, а вищеперераховані поради вам не допомагають, знайдіть собі «контролера». Це може бути ваша дружина, колега чи друг, який постійно нагадуватиме про необхідність вчасно впоратися з тою чи іншою задачею.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?