Чистий четвер 2021 — що потрібно і не можна робити в цей день
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Чистий четвер 2021 — що потрібно і не можна робити в цей день

Чистий четвер 2021 — що потрібно і не можна робити в цей день
Джерело:  online.ua

Четвертий день Страсного тижня - Чистий четвер - в 2021 році випадає на 29 квітня. Це важливий день перед Великоднем, який міцно асоціюється з фізичним і духовним очищенням.

Як правильно провести цей день, що можна і не можна робити - читайте в нашому матеріалі.

Джерело:  ONLINE.UA

Чистий четвер (Великий четвер пристрасної седмиці) настає раз на рік за три дні перед Великоднем. Під час богослужінь цього дня згадують одну з найважливіших євангельських подій: Таємну вечерю, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності. З Великого Четверга і до Світлого воскресіння у всіх православних храмах церковні служби присвячуються спогадам про земні страждання Спасителя.

Чистий четвер 2021 - що потрібно і не можна робити

Головний символ Чистого четверга - очищення. У четвертий день Страсного тижня християни наводять лад в будинку, душі і голові. Починають з очищення тіла:

  • Купаються до світанку, так як вважається, що ранкова вода в цей день володіє благодатною силою.

  • При цьому вмивати обличчя прийнято з срібного посуду - за повір'ями, після подібного вмивання людина буде здоровою і красивою, та їй буде не страшний ніякий пристріт.

  • Купання в Чистий четвер забирає з собою втому, тривоги і хвороби. Тому цей обряд важливо проводити всім членам сім'ї.

  • Навіть якщо ви проспали світанок і у вас немає срібного посуду, то можна зробити це в звичайній ванні - так ви захиститеся від бід та невдач на весь наступний рік.

У Чистий четвер господині завершують прибирання будинків - вимивають все, навіть найвіддаленіші кутки, щоб вимити з приміщення всю негативну енергію. До самого Великодня будинок вже не прибирають. З давніх-давен вважалося, що ті, хто в Чистий четвер проігнорує прибирання свого будинку, ризикує провести весь наступний рік в печалі і сварках.

Після генерального прибирання приступають до випічки пасок і прикрашання писанок. Народні повір'я свідчать, що по тому, які вийшли паски, можна судити як пройде весь рік до наступного Великодня. Якщо паски вийшли пишні і смачні, то майбутній рік принесе тільки радість. А ось якщо випічка не вдалася, то рік має бути складним.

Також в Чистий четвер заготовляють "четвергову сіль", яка володіє чудовими оздоровлюючими і захищаючими властивостями. Для цього звичайну кухонну сіль потрібно звернути в ганчірочку і прожарити в печі, потім потовкти і просіяти. Втім сьогодні це можна зробити в звичайній духовці - треба перемішати сіль з невеликою кількістю житнього борошна, висипати на деко і поставити в духовку на кілька годин, поки сіль не почорніє. Таку заготовку роблять рано вранці Чистого четверга, відразу після купання.

Чистий четвер - це перший день найсуворішої частини Великого посту, тому з цього дня аж до настання Великодня необхідно слідувати обмеженням в їжі і утримуватися від алкоголю. У цей день не можна давати гроші в борг і здійснювати великі покупки, щоб в майбутньому не було фінансових проблем. Як і в будь-який інший день Страсного тижня, в Чистий четерг не можна веселитися і сваритися - важливо сконцентруватися на духовному очищенні.

Чистий четвер 2021 - як залучити гроші, щастя і любов

У Чистий четвер можна також провести кілька обрядів для залучення багатства, щастя і любові.

  • Якщо в Чистий четвер тричі перерахувати всі гроші, що знаходяться в будинку, то протягом усього року вони будуть в повному достатку. Підрахунками слід займатися вранці, опівдні, і ближче до ночі.

  • Якщо вимити двері і вікна водою, в яку покладена монета, то протягом всього року ваші грошові доходи будуть зростати.

  • Дівчата, які хочуть вийти заміж, під час прибирання повинні промовляти - "як світлий і червоний Чистий Четвер, так і я для всіх буду прекрасною". Такий обряд прискорить появу жениха в будинку.

  • Від частих сварок в сім'ї беруть хліб, сиплють на нього сіль і кажуть: "солю, солю, посипаю, щастя і спокій в будинок повертаю".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?