Чому виникає панічна атака та що робити при тривожних нападах
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Чому виникає панічна атака та що робити при тривожних нападах

Чому виникає панічна атака та що робити при тривожних нападах
Джерело:  online.ua

Ще декілька десятиліть тому термін «панічна атака» мало хто чув, а зараз з цією проблемою стикається до 5% населення планети. Особливо схильні до панічних атак жителі мегаполісів, які щоденно зазнають стресів. Також панічні атаки часто зустрічаються у людей з підвищеною тривожністю та у перфекціоністів. Гід Онлайн розібрався, що таке панічна атака, чому виникають тривожні напади та що робити при таких розладах.

Що таке панічна атака?

Фото: freepik.com

Панічні атаки (епізодична пароксизмальна тривожність) – це напади, під час яких людина відчуває сильну тривогу або страх. Їй може здаватися, що вона помирає, втрачає свідомість, повністю безпорадна, або ж сходить з розуму. При панічній атаці, зазвичай, сильно прискорюється серцебиття, людині не вистачає повітря.

Окрім вищеназваних симптомів, під час приступів паніки може підвищуватись артеріальний тиск, з’являтися відчуття тремтіння, «тремор» або заніміння кінцівок. Також може почергово кидати в жар та холод. При цьому людина сильно пітніє, її нудить, їй важко зосередитися, а свідомість стає сплутаною.

Триває панічна атак приблизно 5-30 хв. Та в деяких випадках приступ може тривати й декілька кілька годин, а іноді – навіть кілька діб. Все залежить від індивідуальних особливостей організму, рівня отриманого стресу, та прийняття мір, спрямованих на виведення людини з цього стану.

Чому виникає панічна атака?

Фото: unsplash.com

Основна причина панічних атак – нервове перенапруження. Воно може бути як тимчасовим та дуже сильним, так і постійним. Наприклад, у людини постійно виникають стресові ситуації на роботі, чи під час навчання.

Також можна виділити наступні фактори, які можуть спровокувати панічний напад:

  • загальне виснаження організму – як фізичне, так і психологічне;

  • депресивні стани (особливо якщо не надається своєчасне лікування);

  • порушення гормонального характеру – наприклад, під час ПМС у жінок;

  • патологічні стани ЦНС – можуть бути в внаслідок посттравматичного синдрому;

  • захворювання серцево-судинної системи – аритмія, ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія;

  • хвороби дихальної системи – загострення хронічного бронхіту, бронхіальна астма;

  • збої в роботі ендокринної системи – хвороби щитовидної залози, діабет, тощо.

Панічні атаки можуть бути наслідком прийому деяких лікарських препаратів, наркотичних речовин або зловживання алкогольними напоями. В деякій мірі дається взнаки й спадковість.

Як зрозуміти, що в мене панічна атака?

Фото: freepik.com

Панічна атака «активується» тим же механізмом, що й звичайна тривога – обидва стани представляють собою психофізичну реакцію на небезпеку та доволі схожі за симптоматикою. Але між ними є суттєва різниця – панічна атака виникає тоді, коли реальної небезпеки для вашого життя чи здоров’я немає.

При панічній атаці спостерігаються прояви, характерні, для звичайної тривожності – втрата контролю над собою, викид адреналіну, задуха. Також ви можете відчувати дискомфорт у грудях, ускладнення дихання, запаморочення, озноб, сухість в роті, поколювання у долонях. По мірі наростання паніки ці симптоми посилюються.

Що робити при панічній атаці?

Фото: envato.com

Якщо ви відчуваєте панічну атаку, щоб протидіяти їй, ви можете скористатися фізіологічними та психологічними методами. Це допоможе вам прийти в себе та заспокоїтися.

Фізіологічні методи:

  • Подихайте в паперовий пакет. Цей метод використовується вже досить давно, та він дієвий. Коли в крові збільшується концентрація вуглекислого газу та зменшується рівень кисню, це пригнічує симптоми панічної атаки.

  • Дихайте повільно та використовуйте для цього черевні м’язи. Займіть комфортне положення та вдихайте повітря носом, кожен раз рахуючи до трьох. Це знизить частоту серцебиття та приведе парасимпатичну систему у нормальний стан.

Психологічні методи:

  • Обіпріться на щось, або поставте ноги на підлогу. Метод «заземлення» допоможе відчути «землю під ногами» та повернутися до реальності.

  • Сфокусуйтеся на своєму тілі. Деякі люди носять гумку на зап'ясті. Якщо ви декілька разів відтягнете та відпустите гумку, це дасть вам можливість відчути незначний біль та відволіктися від негативних відчуттів.

  • Заспокойте себе позитивними установками. Гучно та чітко промовляйте: «нічого страшного не сталося, все в порядку», «я почуваю себе добре, це лише дрібна тривога», «я подолаю свій страх», «страху немає», тощо.

  • Описуйте все, що бачите навкруги. Спокійно промовляйте: «за вікном пролетів птах», «я бачу синю машину», «стіна будинку покрашена в жовтий колір», і т.д. Так ви зможете сконцентруватися на зовнішніх чинниках та зменшити інтенсивність нападу.

Як швидко зняти напад панічної атаки?

Існує формула «СТОП Кран», яка допоможе негайно зупинити початок панічної атаки:

С – «Стоп!» Скажіть це слово чітко та впевнено, не обдумуючи його значення.
Т – Тіло. Сфокусуйтеся на своєму тілі та його відчуттях.
О - Огляд. Перемістіть погляд на навколишній світ та опишіть його.
П – Позитивна установка. Накажіть собі не боятися та заспокоїтися.

Пам’ятайте, чим раніше ви приймете міри, тим простіше буде запобігти розвитку панічного нападу.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?