День кави в Україні: якого числа, традиції та цікаві факти про каву
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День кави в Україні: якого числа, традиції та цікаві факти про каву

День кави в Україні: якого числа, традиції та цікаві факти про каву
Джерело:  online.ua

1 жовтня в багатьох країнах світу відзначають День кави. Гід Онлайн розповідає, як святкують День кави в Україні та цікаві факти про напій.

Сьогодні, мабуть, кожен не уявляє свого ранку без кави. Її дійсно можна вважати одним з найпопулярніших напоїв. В Україні перша кав’ярня була відкрита в Кам’янці-Подільському, у кінці 16 сторіччя. А вже в 18 сторіччі слава про напій стала поширюватися по Львову. Нині саме Львів вважають кавовою столицею України.

Коли святкується офіційний День кави?

 Фото: envato.com

Міжнародний день кави святкується щорічно 1 жовтня. Саме така дата була встановлена Міжнародною кавовою організацією. Ідею відзначати свято кави підтримали десятки країн світу, в тому числі й Україна.

До речі в деяких країнах каві присвячені національні свята. Наприклад, в Італії День кави святкують 17 квітня, в Данії - 6 травня, в Бразилії - 24 травня, в Колумбії - 27 червня, у Швейцарії - 28 вересня.

Чому День кави 1 жовтня?

Міжнародний День кави відзначають 1 жовтня тому, що саме у цей період починається збір кавових зерен на плантаціях. Хоча це свято можна було б відзначати й в іншу дату, оскільки цей напій дуже популярний в кожній країні. Щодня у світі споживають близько 3 млрд чашок кави - і ця цифра невпинно зростає.

Але Міжнародна кавова організація вирішила об’єднати виробників кави, барист та просто любителів цього напою. Тому з 2015 року День кави відзначається 1 жовтня. До цього свята приєдналися 77 держав-членів Міжнародної організації кави і десятки кавових асоціацій з усього світу.

Як святкується День кави?

Фото: unsplash.com

  • Італія

У італійців заведено святкувати день кави 17 квітня. Та й назву свято має інше - День еспресо. Кожний італійський заклад приєднується до святкування свята. Кожен заклад презентує яскраву програму святкування: дегустація еспресо, шоу-змагання серед бариста, зниження цін на святковий напій. А дехто навіть роздає листівки, де зазначено історію свята, його мету та інформацію про те, яким має бути справжній еспресо.

До речі, організацією свята займається Національний інститут італійського еспресо. І для того, аби відсвяткувати цей день, заклад має отримати дозвіл від цієї інстанції.

  • Ірландія

У Ірландії існує Національний день кави, святкують його 19 вересня. Адже саме тут був створений славнозвісний напій – кава по-ірландськи.

За легендою у невеличкому портовому містечку Фойнс один з шеф-кухарів вирішив створити такий напій, аби зігріти усіх пасажирів та моряків. Він додав декілька крапель ірландського віскі до кави. Згодом власник одного з барів у Сан-Франциско вирішив повернути до життя легендарний напій. Він змінив форму подачі (обрав скляний стакан на тонкій ніжці) та додав до нього вершки. Так і був створений всім нам відомий напій.

  • Японія

В Японії, як і в Україні, День кави святкують 1 жовтня. Мільйони японців святкують цей день по всій країні. Цікавий факт: саме в Японії пройшло перше свято на честь кави. Зважаючи на те, що кава - один з найпопулярніших напоїв в країні, місцеві заклади створюють цікаві розваги для жителів.

Наприклад, в комплексі Yunessun в цей день організовують найоригінальніший інтерактив – басейн, наповнений кавою. І кожен відвідувач має можливість поплавати в ньому. До речі, 1 жовтня в Японії святкують не лише день кави, а й день традиційного алкогольного напою - саке.

Як святкують День кави в Україні?

  Фото: envato.com

Звичайно, в Україні свято кави ще не розвинуте до таких масштабів, як у інших країнах. У цей день в кав’ярнях по всій країні проводять презентації альтернативних видів кави, деякі заклади проводять дегустації та пропонують святкові знижки.

В деяких містах проходять ярмарки кави та чемпіонати серед бариста. Найяскравіше святкування цього дня проходить у Львові – кавовій столиці України. Щорічно тут проходить кавовий фестиваль на початку жовтня.

Цікаві факти про каву

  • Найбільше кави споживають жителі не Японії чи Бразилії, а, на подив, Фінляндії. Більше 12 кг на одну людину за рік споживають фінляндці. Якщо рахувати чашками, то це приблизно 5 чашок кави на одну людину у день.

  • Перша кав’ярня в світі відкрилася в Турції у місті Стамбул приблизно у 16 столітті.

  • Найдорожчий сорт кави називається Лювак. І відомий він не лише своєю високою ціною, а й методом добування. Існує така тварина - азійський мусанг. І харчується він лише кавовими бобами. Потім його екскременти збирають, очищають кавові зерна та сортують. Вважається, що така кава має особливий шоколадно-карамельний смак.

  • Якщо говорити про кавові зерна, то тут популярність розділюється так: 70% віддають прихильність арабіці, а 30% – робусті.

  • Кава займає другу позицію у рейтингу найбільш продаваних товарів у світі. Обійти каву та зайняти перше місце в рейтингу вдалося лише нафті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?