День Конституції України 2019: історія і традиції, коли святкується
Категорія
Стиль життя
Дата публікації

День Конституції України 2019: історія і традиції, коли святкується

День Конституції України 2019: історія і традиції, коли святкується
Джерело:  online.ua

День Конституції — свято на честь прийняття головного закону країни. Відзначається на державному рівні і є офіційним вихідним. День Конституції України в 2019 році випадає на п'ятницю, тому після свята українці зможуть відпочивати ще два дні. Так 28 червня 2019 року 23-я річниця прийняття 1-ї Конституції незалежної України.

День Конституції: трохи з історії

На думку багатьох істориків, першою українською конституцією можна назвати Конституцію Орлика, прийняту в 1710 році. У ній були визначені основні права і обов'язки членів Війська. Однак в силу документ так і не вступив.

Що стосується нової конституції, вона приймалася в складних політичних умовах. 24 серпня 1991 Україна була проголошена незалежною державою, але ще протягом 5 років продовжувала користуватися радянської конституцією 1978 року, що не відповідала сучасним вимогам. Основний Закон суверенної держави прийняли в 1996 році. Процес обговорення тривав добу і закінчився 28 червня в 9:18 з результатом «за» в 315 голосів.

Традиції Дня Конституції

Цей день прийнято відзначати з розмахом: по всій країні влаштовуються великі патріотичні заходи — тематичні концерти, ярмарки, творчі виставки, збори, фестивалі. Один з офіційних заходів — вшанування пам'яті Пилипа Орлика, автора вищезгаданого політико-правового проекту, піднесення квітів до його пам'ятника (в столиці він знаходиться на вулиці, що носить його ім'я). Літня погода сприяє відпочинку на природі в колі сім'ї.

28 червня — знаменний день в історії України, коли було закріплено її суверенітет, цілісність території і затверджено права і свободи громадян.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?