День подарунків 2021: історія свята та цікаві традиції
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День подарунків 2021: історія свята та цікаві традиції

День подарунків 2021: історія свята та цікаві традиції
Джерело:  online.ua

26 грудня 2021 року відмічається День подарунків – свято, з давньої історією, яке відзначають в багатьох країнах. В наш час воно відоме, перш за все, значними скидками в магазинах та супермаркетах. Гід Онлайн розповідає історію виникнення свята День подарунків, його традиції та особливості святкування.

Коли відзначають День подарунків?

Фото: unsplash.com

День подарунків відмічається щороку 26 грудня у Великій Британії та ряді країн Британської співдружності націй – Австралії, Новій Зеландії, Канаді, тощо. У деяких європейських країнах, таких як Румунія, Угорщина, Німеччина, Польща, Нідерланди та Скандинавія, це свято відзначається у якості другого дня Різдва.

Вперше відмічати День подарунків почали заможні британці у XVII – XVIII сторіччях. Вони накривали пишний святковий стіл на Різдво і проводили цей день зі своєю сім’єю, обмінюючись цінними презентами.

А на наступний день було прийнято займатися благодійністю – дарувати подарунки слугам, двірникам та просто малозабезпеченим людям на вулиці. Кожна аристократична сім'я привозила до церкви велику корзину з подарунками у коробках, які потім роздавали нужденним. Саме так зародилася традиція 26 грудня святкувати День подарунків.

Як День подарунків отримав свою назву?

 Фото: envato.com

Основна версія походження назви свята пов’язана з прямокутними коробками, у які складувалися подарунки для нужденних. Слово Boxes перекладається з англійської саме як коробки, тож не дивно що свято було названо як Boxing Day, дослівно – «День роздачі коробок».

Згідно з іншою легендою, колись в майстернях, магазинах та інших місцях обслуговування громадян були встановлені спеціальні Christmas Boxes. Працівники складали в ці ящики чайові, які можна було витрачати тільки після того, як настане Різдво. В честь тих самих Christmas Boxes і було назване свято.

Як би то не було, а достеменно відомо, що День подарунків зародився в Британії і своєю назвою завдячує саме британцям. Згодом традиція дарувати подарунки на другий день після Різдва розійшлася по іншим країнам і дожила до сьогодення.

Як відзначають День подарунків?

Фото: unsplash.com

Як і декілька сторіч тому, у цей день люди традиційно дарують один одному різні речі, упаковані у красиво оформлені прямокутні коробки. Здебільшого британці відзначають Boxing Day так само, як і Різдво – в колі рідних та друзів, які збираються за святковим столом. У Великій Британії у цей день починаються святкові розпродажі, коли вартість деяких речей знижується вдвоє.

Магазини та лавки відкриваються вже о п’ятій ранку, аби відвідувачі мали змогу придбати подарунки для свої рідних та близьких, і що головне – упакувати їх у красиві святкові коробки.

Ще одна суто сучасна традиція День подарунків – проведення різних змагань по футболу, кінним скачкам, автоперегонам та іншим видам спорту. Так, наприклад, кожного року матчі одного з турів вищих ліг чемпіонатів Англії, Шотландії та Північної Ірландії з футболу проводяться саме 26 грудня, і всі глядачі отримують спеціальну програму з усіма матчами, які проходять в цей день.

Ще до того, як почалася епоха професійного регбі в День подарунків проводилися чемпіонати по цьому спорту. Так, наприклад, щорічно відбувалися зустрічі клубів «Лланеллі» та «Лондон Уелш», а також «Лестер Тайгерс» та «Барбаріанс». До 90-х років минулого століття звичною справою було проведення матчів в День подарунків, оскільки сезон припадав на зимовий період.

Що роблять в День подарунків?

Фото: envato.com

У цей святковий день прийнято дарувати подарунки малозабезпеченим верствам населення, влаштовувати благодійні акції або ходити на сімейний шопінг. Варто зазначити, що придбаний презент можна без проблем поміняти, якщо, наприклад, він вам не підійшов, або не сподобався.

Деякі магазини починають готуватися до розпродажів заздалегідь, відкриваючи реєстрацію для бажаючих зробити покупку в День подарунків, або пропонують номерки, щоб люди не створювали довгі черги.

Щодо самих подарунків, то найчастіше рідним та близьким купляють такі речі:

  • побутові прилади, різну електроніку, смартфони, ноутбуки;

  • святково оформлені цукерки, печиво та інші різдвяні солодощі;

  • новорічні прикраси для ялинки, статуетки янголів, тощо;

  • різноманітні іграшки для дітей.

Серед молоді існує популярна традиція збиратися компанією у День подарунків та їхати на одне зі спортивних змагань. Особливо серйозно до цього ставляться жителі Австралії, де починається парусна регата. Не «відстають» і канадці, які зазвичай проводять матчі по хокею.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?