День святого Валентина: історія та цікаві факти про свято
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

День святого Валентина: історія та цікаві факти про свято

День святого Валентина: історія та цікаві факти про свято
Джерело:  online.ua

Говорити про свою любов та почуття потрібно в будь-який день року. Але в календарі існує дата, яка напряму присвячена коханню і романтиці. Це свято День святого Валентина -14 лютого. Гід Онлайн розповідає, чому День святого Валентина святкуємо саме 14 лютого, хто придумав це свято та які в нього є традиції та прикмети.

Коли святкують День святого Валентина?

 Фото: envato.com

День святого Валентина в Україні та усьому світі святкують 14 лютого. У 2024 році свято припадає на понеділок. Офіційного статусу у нього немає, тому й день буде робочім. Але це не привід відмовлятися від святкування.

До речі, дата 14 лютого одна і єдина для всіх країн. День усіх закоханих святкують в один і той самий день в кожній країні. Тут розбіжності у датах немає, як це іноді буває з іншими святами.

Чому День святого Валентина святкують 14 лютого?

 Фото: envato.com

Щоб дізнатися історію свята, доведеться для початку відправитися у Стародавній Рим. Місцеві жителі тут святкували Луперкалій. Покровителями свята були Фавн (на прізвисько Луперк) і богиня любові Juno Februata. Присвячений він був родючості і включав в себе принесення в жертву тварин.

Згодом церква заборонила проведення Луперкалію, замінивши його на день пам’яті християнського мученика Валентина Римського. Дата свята вибрана не випадково, адже саме 14 лютого його було страчено. За легендами святитель Валентин вінчав закохані пари, не дивлячись на заборону, за що і був покараний.

Хто придумав свято День святого Валентина?

Фото: unsplash.com

Свято на честь Святого Валентина поєднує в собі християнські та язичницькі ритуали і традиції. Вважається, що створив свято Папа Римський Геласіус у 496 році. Саме він визначив 14 лютого Днем святого Валентина. Таким чином святитель Валентин, який таємно одружував закоханих та був за це вбитий, став канонізований католицькою церквою.

А головний атрибут свята — валентинки. Їх створення стоїть за герцогом Орлеанським Карлом І. За легендами у 15 сторіччі він перебував у в’язниці та сумував за своєю дружиною. Свої почуття він висловлював у любовних посланнях. Згодом це стало традицією у Англії. Саме тут почали обмінюватися любовними посланнями на кольоровому папері. А валентинками їх назвали на честь винуватця свята — Валентина.

Як святкують День святого Валентина в Україні?

 Фото: envato.com

В Україні День святого Валентина не має офіційного статусу, тож і вихідним не виділяється. Певних норм святкування у цього дня немає. Але серед українців склалися певні правила та традиції.

Святкувати День святого Валентина прийнято зі своєю другою половинкою. Варто привітати кохану людину, нагадати їй про свої почуття. Також складовою святкування є дарування подарунків. Традиційно дарують валентинки, вітальні листівки, квіти, кекси та різні смаколики. Головне — щоб подарунки були об’єднані темою любові.

Прикмети на День святого Валентина

Фото: envato.com

Головною прикметою в Україні та світі у цей день є укладення шлюбу. Вважається, що союзи, створені 14 лютого, будуть найміцнішими та найщасливішими.

Серед дівчат є традиція ворожити на День святого Валентина. Прийшла ця прикмета до нас напряму з Туманного Альбіону. За повір’ям вважається, що незаміжнім жінкам ранком потрібно уважно придивлятися до пташок. Перша пташка, яка пролетить поруч, допоможе зрозуміти все про майбутнього чоловіка. Якщо звичайний горобець — то чоловік буде бідним, а щілин — справжній багач.

Цікаві факти про День святого Валентина

 Фото: envato.com

  • В Італії День святого Валентина в першу чергу асоціюють з солодощами. Адже саме їх прийнято дарувати другій половинці. У народі його називають «солодким днем».

  • А от у Франції головним подарунком вважають ювелірні прикраси та різні дорогоцінності.

  • Різниться святкування цього дня у Японії та Фінляндії. В першій країні його сприймають суто як чоловіче свято, протягом якого дарують суто чоловічі подарунки. А от у другій країні це свято вважають жіночим і всі подарунки дістаються жінкам.

  • У Британії в цей день зазвичай пишуть вірші, складають сонети, співають балади своїм половинкам. Особливо популярним в цей день є співати пісні та радіти. Також у подарунок половинки отримують іграшки, цукерки та м’які іграшки. До речі британці зізнаються у любові не лише своїм коханим, а й домашнім улюбленцям.

  • Існують кілька символів свята, які давно асоціюються з Днем святого Валентина. До них в першу чергу відносять серця, адже вони символізують кохання. Другий символ — червоні рози, їх прийнято дарувати другі половинці. І останній символ — купідон, який за легендами може змусити людину закохатися лише однією стрілою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?