Дівалі – свято світла та добра: як відзначають та в чому його сенс
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Дівалі – свято світла та добра: як відзначають та в чому його сенс

Дівалі – свято світла та добра: як відзначають та в чому його сенс
Джерело:  online.ua

Дівалі – Фестиваль Вогнів, що символізує перемогу добра над злом, світла над темрявою. Це найважливіше індійське свято, яке знаменує перемогу добра над злом, символізує поєднання сім'ї. Гід Онлайн розповідає про традиції Дівалі – свята світла та добра, як його відзначають та в чому його сенс.

Коли свято Дівалі у 2021 році?

Фото: unsplash.com

Дата проведення фестивалю змінюється кожного року, оскільки вона визначаються за місячним календарем. Відповідно до індуїстського календаря, день Дівалі (3 день фестивалю) припадає на повний місяць (Амвасья). У 2021 році Дівалі відмічаэтьсяся 4 листопада, у 2020 році свято припадало на 14 листопада, у 2019 році – на 27 жовтня, у 2018 році – на 7 листопада.

У чому сенс свята Дівалі?

Фото: unsplash.com

Запалення вогнів на Дівалі в Індії символізує перемогу над темрявою, яка ототожнюється з невіглаством, тоді як світло у метафоричному знанні – це знання. Світло допомагає розкрити та показати людям красу нашого світу. Варто зазначити що і майже всі інші світові релігії ототожнюють світло з радістю та позитивними подіями у житті.

Так, завдяки запаленні безлічі вогників, люди звільнюються від будь-якого негативу – лукавства, ненависті, похоті, гніву, заздрощів, лінощів, страху, несправедливості, суму та страждань. Запалюючи лампи, люди поклоняються вищим силам та просять у них здоров'я, статку, знання, миру та благополуччя.

Свято Дівалі тісно пов’язане зі старовинними легендами та священними індуїстськими релігійними писаннями. При цьому основний мотив таких переказів – перемога світлих сил над пітьмою. А ще Дівалі знаменує кінець сезону дощів та початок зими. У цей період фермери закінчувають збирати врожай, а торговці починаують готуватися до мандрівок у далекі краї.

Як святкують Дівалі?

Фото: envato.com

Термін «Дипувалі» перекладається з санскриту як «ряд ламп». Тому найбільш впізнавана риса фестивалю – безліч запалених маленьких глиняних ламп. Такі лампи називаються дія (діпа, дипам чи дівак). Їх просто зробити самому – достатньо залити у сосуд відповідної форми невелику кількість звичайної рослинної олії, після чого туди необхідно покласти довгий шматочок вати, скручений у вигляді трубочки. При цьому дотримуйтесь правил безпеки під час поводження з відкритим вогнем.

Ще одна характерна риса цього свята – ранголі. Це священні орнаменти, які малюють на підлозі та на стінах будинків. Малюються такі візерунки за допомогою різнокольорових порошків та круп. Малювання ранголі дуже популярне серед індусів. Настільки популярне, що по малюванню ранголі проводяться змагання серед школярів та навіть офісних працівників. А ще, за допомогою борошна залишають спеціальні сліди на підлозі, що має символізувати очікування Лакшмі.

Серед інших традицій Дівалі можна відмітити такі:

  • запуск феєрверків та підрив петард – вважається, що таким чином відлякуються злі сили;

  • азартні ігри – весь святковий тиждень казино та гральні будинки по всій Індії користуються великою популярністю серед бажаючих зробити вдалу ставку;

  • прийняття очищаючої ванни – на другий день свята до сходу сонця індуси приймають ванну з олією та сумішшю убтан, до складу якої входить борошно, мелені трави та інші ароматичні речовини.

Також серед представників індуїзму, сікхізму та джайнізму спостерігаються масові гуляння, вуличні вистави та інші розважальні заходи.

Скільки днів святкують Дівалі?

Фото: envato.com

Свято відзначається впродовж п’яти днів, а третій день вважається самим важливим – саме тоді й проводиться Фестиваль Вогнів. Він супроводжується різнокольоровими феєрверками, запалювання традиційних лампадок діпа та свічок.

За традицією це має викликати прихильність богиню багатства та благоденства Лакшмі. В якості аналогії Діпавалі можна назвати європейський Новий рік.

Що дарувати на свято Дівалі?

Звичай дарувати подарунки – це один з найважливіших ритуалів Дівалі. Він допомагає зміцнити сімейні традиції, дружбу, виразити любов та повагу до близьких.

Ви можете вручити своїм рідним та друзям будь-який подарунок, але найбільшою популярністю користуються різноманітні солодощі, релігійна атрибутика, ті самі лампи, срібні та золоті прикраси, одяг, а також листівки, зроблені власноруч.

Що готують та їдять на свято Дівалі?

Фото: envato.com

На Дівалі готують різноманітні страви. У цей святковий тиждень прийнято накривати великий стіл та пригощати сусідів і друзів. На стіл ставиться плов, каррі, пиріжки з різною начинкою, соуси. А найбільше Дівалі славиться солодощами.

Так, зазвичай, на свято готується солодкий пудинг із манної крупи з грецьким та мускатним горіхом, молочна помадка бурфі, кульки з нутового борошна Ладду, коржики з шафраном у вигляді кілець, а також Гулабджамун – кульки з сухого молока в сиропі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?