До чого сняться жахіття і як позбутися страшних снів
Категорія
Тлумачення Снів
Дата публікації

До чого сняться жахіття і як позбутися страшних снів

До чого сняться жахіття і як позбутися страшних снів
Джерело:  online.ua

Тривожні сновидіння, сповнені страху та переживань – це те, з чим стикався, напевно, кожен. Причина їх появи може бути різною – порушення графіку сну, постійні стреси на роботі чи в особистому житті, сильні психічні потрясіння. Та наслідки від частих нічних жахіть завжди однакові – людина почуває себе невиспаною, розбитою, їй важко сконцентруватися. Гід Онлайн розбирався, до чого сняться жахіття і як позбутися страшних снів.

Що означають нічні жахіття?

Фото: unsplash.com

«Сюжет» у нічних жахіть може бути різним, але він, як правило, стосується фізичної агресії, міжособистісних конфліктів або відчуття безпорадності. Варто також відмітити, що не всі нічні жахіття супроводжуються відчуттям страху. В деяких випадках сновидець відчуває смуток, розпач, провину, відразу або жаль.

Найчастіше люди зустрічаються з такими нічними жахіттями:

Вас хтось переслідує

Якщо уві сні ви намагаєтесь втекти від когось чи від чогось, це може свідчити про те, що у вашому житті багато тривоги. Також може бути, що ваша робота чи навчання пов’язані з частими перенавантаженнями. Переслідування може свідчити й про складнощі у відносинах з близькими людьми.

Ви падаєте у безодню

Падіння – це ознака того, що ви втратили контроль над чимось. Ви залишилися безпорадні у певній ситуації і вам потрібна допомога. Можливо, ви недооцінюєте себе та сумніваєтесь у тому, що впораєтеся зі своєю роботою.

Вам зрадив партнер

Не потрібно вважати, що сон віщий та зрада сталася наяву. Скоріш за все, таке жахіття є відображенням вашого страху перед самотністю. Також вам може наснитися зрада коханої людини у тому випадку, коли вам бракує уваги з боку цієї людини.

Ви побачили монстра чи іншу нечисть

Якщо вам довелося побачити якусь огидну потвору чи страшного звіра, можливо, у вашому житті є якийсь негативний чинник. Це може бути колега, який плете проти вас інтриги, придирливий начальник, надокучливий родич. Сон з нечистю підказує, що потрібно виявити проблему та розібратися з нею.

Ви повертаєтесь до школи

Якщо уві сні ви знову бачите себе за шкільною партою, хоча після закінчення школи пройшло багато часу, скоріш за все, у вас проблеми у професійній сфері. Можливо вас не влаштовує ваша робота, ви не ладите з колективом, або ж начальство постійно влаштовує «екзамени».

Чому сняться нічні жахіття?

Фото: pixabay.com

Однозначної відповіді на те, чому ми бачимо нічні жахіття, не існує. Деякі дослідники вважають, що таким чином нервова система загартовує сама себе, готує до стресів та труднощів, які можуть зустрітися в реальному житті. Достеменно відомо, що люди, які часто нервують, схильні до таких сновидінь.

А ще може бути, що мозок під час коротких фаз сну «переварює» весь той негативний досвід, який ми отримали впродовж життя. Так, наприклад, нічні жахіття часто бачать люди, що страждають від посттравматичного синдрому. Особливо це стосується учасників бойових дій, свідків катастроф, терактів, тощо.

Також можна виділити низку інших факторів, які провокують нічні жахіття:

  • Переїдання перед сном. Підвищений метаболізм змушує мозок працювати активніше, що негативним чином відображається на якості сну.

  • Прийом деяких лікарських засобів. Антидепресанти, нейротрансмітери, пігулки для зниження тиску можуть спровокувати деякі хімічні реакції у мозку. Це, у свою чергу, може стати причиною страшних сновидінь.

  • Апное (порушення дихання), синдромом неспокійних ніг та безсоння. Ці розлади також часто супроводжуються нічними жахіттями.

  • Сторонні звуки та увімкнене світло у спальні. Щоб людина могла нормально виспатися, у спальні повинно бути тихо. Також не бажано використовувати освітлювальні прилади під час сну. Різноманітні подразники можуть викликати кошмари.

Чинниками нічних жахіть також можуть бути низька температура у спальні, незручний одяг та невдала поза, у якій ви спите.

Як позбутися нічних жахіть?

Щоб позбутися жахливих сновидінь, в першу чергу, слід виявити причину їх появи. У цьому вам допоможе лікар-психотерапевт.

Також скористайтеся наступними порадами:

  • Уникайте стресів. Чим більш напруженим був ваш день, тим більша ймовірність того, що вночі вам насняться жахіття. Можливо слід приймати седативні препарати, пити заспокійливий чай, тощо.

  • Ознайомтеся з побічними ефектами від ліків, які ви приймаєте. Деякі препарати здатні викликати нічні жахіття, особливо ті, що призначені для нормалізації тиску, або для боротьби з безсонням. Можливо, достатньо буде змінити їх дозування.

  • Приберіть інші чинники, що викликають у вас страх у реальному житті. В першу чергу це стосується перегляду фільмів жахів перед сном, читання негативних новин, спілкування з людьми, що викликають у вас відразу.

Що робити, якщо дитині сняться жахіття?

Фото: pixabay.com

Страшні сни у дитини можуть з’являтися внаслідок психологічних травм, а також надмірного психоемоційного навантаження. Ще однією причиною нічних жахіть може бути нездорова атмосфера у сім'ї, наприклад, якщо батьки часто сваряться при дитині, або звинувачують її у різних проблемах.

Щоб вберегти дитину від нічних жахіть, потрібно виключити усі можливі фактори, що впливають на її психоемоційний стан. Цими чинниками можуть бути жорсткий контроль з боку батьків, постійні покарання за будь-яку дрібницю, конфлікти з однолітками у школі, перегляд страшних чи жорстоких фільмів та телепередач.

Замість того, щоб постійно сваритися на дитину, оточіть її любов'ю та турботою, забезпечте комфортну емоційну атмосферу сім'ї. Також зверніть увагу на те, що саме дитина дивиться по телевізору. Для покращення сну не завадять прогулянки на свіжому повітрі. Також обговорюйте з малюком все, про що він переживає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?