Гарбуз — чим корисний і шкідливий для організму
Категорія
Їжа
Дата публікації

Гарбуз — чим корисний і шкідливий для організму

Гарбуз — чим корисний і шкідливий для організму
Джерело:  online.ua

Гарбуз - дуже цінний овоч. У ньому корисно абсолютно все - м'якоть, насіння, квітки, і навіть листя. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний і шкідливий гарбуз для жінок, чоловіків та дітей, як його застосовують в медицині та дієтології.

У Стародавній Греції гарбуз вважали земним втіленням бога, в Китаї гарбуз використовували для купання новонароджених дітей, а у християн цей овоч був символом воскресіння і пробудження - до нього вони ставилися з особливою пошаною і повагою.

В Індії і Японії існують навіть спеціальні свята на честь гарбуза, що супроводжуються народним гулянням і загальним веселощами. Так що цей овоч є улюбленим в різних частинах світу вже багато сотень століть. Чим же корисний гарбуз?

Користь гарбуза

 Фото: envato.com

М'якоть гарбуза містить величезну кількість вітамінів, таких як В2, В5, В6, РР, С1, Е, вітамін Т, який нормалізує в організмі обмін речовин, вітамін К, що поліпшує згортання крові. Також цей овоч містить безліч макро- і мікроелементів - фосфор, цинк, кальцій, калій, магній, залізо. Вітамін А в гарбузі уповільнює процеси старіння, допомагає продовжити молодість і зміцнює імунітет.

Гарбуз - низькокалорійний дієтичний продукт. Містить вітамін Д, потрібний для дитячого організму, тому є одним з важливих продуктів для прикорму малюків. Гарбуз також входить в меню лікувального харчування при ожирінні.

У гарбузі містяться: білки, вуглеводи, глюкоза, фруктоза, сахароза, пектинові речовини і величезна кількість каротину, тому цей овоч дуже корисний при проблемах із зором.

Гарбуз корисний при таких захворюваннями як гепатит, холецистит, жовчокам'яна хвороба, гіпертонія. Для профілактики атеросклерозу цей овоч повинні включати в меню абсолютно всі.

Гарбуз - відмінний засіб по профілактиці онкологічних хвороб. В Індії гарбуз навіть входить до складу протитуберкульозних ліків.

До речі, насіння гарбуза - джерело мононенасичених жирів, корисних мінералів і білка. У 50 г гарбузового насіння міститься 69% денної норми магнію, 44% марганцю, 41% заліза, 25% цинку і 21% міді.

Користь гарбузового насіння

Насіння гарбуза добре пригнічує напади нудоти, тому рекомендуються вагітним жінкам при сильному токсикозі і при морської хвороби. Дуже ефективним є народний засіб від глистів, приготоване з гарбузового насіння.

Гарбузове насіння рекомендується вживати чоловікам з метою профілактики простатиту, особливо чоловікам після 35 років. Крім того, насіння сприятливо впливають на розумові здібності і запобігають облисіння у чоловіків.

Найбільш корисними є свіжі насіння, висушені під сонцем.

Які хвороби лікує гарбуз?

Фото: envato.com

Гарбуз помаранчевого кольору містить більше заліза, кобальту і міді, необхідні для кровотворної системи організму, ніж гарбузи інших кольорів. Наявність заліза в ньому сприяє поліпшенню настрою, тому гарбуз дуже часто використовують в боротьбі зі стресами, апатією і втомою. Крім того, м'якоть гарбуза використовують в косметології, так як він надає шкірі і волоссю доглянутий здоровий вигляд.

  • Вживання гарбуза в їжу усуває запори і покращує роботу і мікрофлору кишечника. Пектинові речовини в гарбузі очищають кишечник від різних бактерій, виводять шкідливий холестерин і токсини. Тому цей продукт дуже корисно вживати літнім людям в цілях профілактики атеросклерозу.

  • Гарбуз допомагає вивести зайву рідину з організму, рекомендується при набряках і водянках. Тільки вводити гарбуз в раціон слід поступово, збільшуючи дозу кожен день до необхідної норми.

  • Особам, які перенесли хворобу Боткіна, лікарі рекомендують вживати в їжу цей овоч регулярно протягом 4 місяців, так як він сприяє відновленню функції печінки. Дуже рекомендується при гепатиті, нефриті і холециститі.

  • Гарбузова олія, приготована з насіння, містить цинк, який необхідний при лікуванні анемії, так як очищає кров від шлаків і токсинів.

  • Гарбузовий відвар - ефективний заспокійливий засіб, добре допомагає від безсоння. Достатньо всього лише випити півсклянки відвару з медом перед сном.

  • Розтерту м'якоть використовують при екземі, висипу, опіках, різних висипаннях на шкірі, гнійні рани слід обробляти відваром, приготованим з квіток гарбуза. Також м'якоть використовують при артритних болях в суглобах.

  • Гарбузовий сік допомагає знизити високу температуру тіла.

  • Гарбуз на 90% складається з води, великий вміст в ній води і містяться в соку солі калію роблять її корисною для людей із захворюваннями нирок.

Чим корисний гарбуз для жіночого організму?

  Фото: envato.com

Цей сонячний овоч в цілому допомагає тримати організм в тонусі, уповільнювати старіння.

При порушенні обміну речовин і надлишковій вазі можно спробувати двотижневу гарбузову дієту. Її сенс - в кожен прийом їжі вживати гарбузове блюдо, не виключаючи і інших продуктів. Користь від дієти - позбавлення від зайвих кілограмів і виведення токсинів з організму.

Гарбуз - ідеальний продукт для схуднення, так як він низькокалорійний, а що міститься в ньому вітамін Т допомагає знижувати жирову тканину і окисляти жирні кислоти.

Меню дієти можна скласти самостійно, дотримуючись деякі рекомендації:

  • калорійність страв в день не повинна бути більше 1200 ккал;

  • страви з гарбуза вживати найкраще на сніданок;

  • між прийомами їжі можна вживати сирий гарбуз.

  • під час розвантажувальних днів можна пити свіжовичавлений гарбузовий сік.

Чим шкідливий гарбуз?

Фахівці не радять приймати в їжу гарбуз людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в період загострень, при гастриті зі зниженою кислотністю, цукровому діабеті, виразках шлунка і дванадцятипалої кишки.

Гарбуз шкідливий при порушенні кислотно-лужного балансу в організмі. Перед застосуванням гарбузового масла пацієнтам, що страждають на жовчнокам'яну хворобу, слід проконсультуватися з лікарем.

Перелік шкідливих властивостей і протипоказань мізерно малий у порівнянні з корисними властивостями гарбуза. Це «помаранчеве диво» є дійсно унікальним овочем і представляє величезну цінність для людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?