Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно

Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно
Джерело:  online.ua

Коли в житті жінки відбувається диво - зароджується інше життя, у неї з'являється прагнення оберігати себе від зовнішніх впливів з більшою силою. Одним з головних чинників здорового розвитку малюка є харчування його мами. Онлайн Гід для Мам розповідає, як потрібно харчуватися вагітним і чого бажано уникати в своєму раціоні.

Найголовніше, що повинна знати майбутня мама - ні в якому разі під час вагітності не можна сідати на сувору дієту. Слід дотримуватися рекомендацій по харчуванню, що сприяють сприятливому розвитку малюка.

Що корисно їсти під час вагітності?

Фото: envato.com

Організм жінки повинен завжди мати вітамінний і мінеральний баланс. Залежно від того, на якому триместрі знаходиться виношування малюка, даний баланс буде варіюватися в користь бажаних продуктів. Необхідно стежити за раціоном матері, щоб:

  • Функціонування материнського організму було в межах норми;

  • Початкові потреби і харчування ембріона були задоволені;

  • Формувалася і росла плацента;

  • Збільшувалися молочні залози;

  • Лактація була тривалою і достатньою.

Дисбаланс в харчуванні матері згубно впливає на закладку розумових і фізичних здібностей дитини, в тому числі на формування аномалій і вад розвитку, слабкого імунітету, зниженого інтелекту і зниження тривалості життя.

В меню вагітної важливо включити продукти, що містять:

  • кальцій - молоко і молочні продукти, яйця, сири, горіхи;

  • фолієву кислоту - шпинат, зелень, авокадо, броколі, буряк;

  • залізо і йод - м'ясо, морська капуста, яловича печінка, мідії, устриці, щавель, йодована сіль.

Що не можна їсти під час вагітності?

Фото: envato.com

Багато вагітні жінки вважають, що якщо вони завагітніли, то їм можна все. Такої думки не варто дотримуватися в харчуванні, так як це також може перерости в негативний вплив на організм матері і дитини.

1. Нерегулярність споживання їжі

Протягом дня харчування матері має бути рівномірним і повноцінним, при цьому без переїдання. При регулярному харчуванні організм не буде запасати енергію у вигляді жиру і травлення буде в нормі.

2. Нічні переїдання

Вночі відбувається уповільнення обмінних процесів. Поступаюча «нічна» їжа створює додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. Як бути? Якщо все-таки їсти хочеться, то від почуття голоду можна позбутися, вживши чай або кефір.

3. Сухом'ятка

Організм жінки під час вагітності мішень для розвитку хвороб. Сухомятка сприяє розвитку гастриту і виразок шлунка. Краще включити в раціон нежирні супи і бульйони.

4. Ранок без сніданку

Процеси метаболізму необхідно запускати щоранку сніданком і вагітній жінці обов'язково потрібно, щоб з самого ранку процеси в організмі запустилися планомірно.

5. Гостра їжа

Гострі продукти порушують згортання крові. Якщо є проблеми з кровообігом, сечовипусканням або шлунково-кишковим трактом, то гострі інгредієнти слід виключити.

Вагітним не можна їсти:

  • жирні і смажені страви - можуть викликати печію;

  • газовані напої і кава - вони перешкоджають накопиченню мікроелементів в організмі;

  • соління та прянощі - вони можуть стати причиною порушення роботи нирок і виведення рідини з організму;

  • напівфабрикати - містять багато шкідливих для організму солей, консервантів, жирів і спецій.

Пам'ятайте, правильне харчування матері - запорука здорового розвитку малюка. Їжте корисні продукти  заради сприятливого перебігу вагітності і здоров'я дитини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм