Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно
Категорія
Онлайн Гід для Мам
Дата публікації

Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно

Харчування під час вагітності — що не можна їсти, а що потрібно
Джерело:  online.ua

Коли в житті жінки відбувається диво - зароджується інше життя, у неї з'являється прагнення оберігати себе від зовнішніх впливів з більшою силою. Одним з головних чинників здорового розвитку малюка є харчування його мами. Онлайн Гід для Мам розповідає, як потрібно харчуватися вагітним і чого бажано уникати в своєму раціоні.

Найголовніше, що повинна знати майбутня мама - ні в якому разі під час вагітності не можна сідати на сувору дієту. Слід дотримуватися рекомендацій по харчуванню, що сприяють сприятливому розвитку малюка.

Що корисно їсти під час вагітності?

Фото: envato.com

Організм жінки повинен завжди мати вітамінний і мінеральний баланс. Залежно від того, на якому триместрі знаходиться виношування малюка, даний баланс буде варіюватися в користь бажаних продуктів. Необхідно стежити за раціоном матері, щоб:

  • Функціонування материнського організму було в межах норми;

  • Початкові потреби і харчування ембріона були задоволені;

  • Формувалася і росла плацента;

  • Збільшувалися молочні залози;

  • Лактація була тривалою і достатньою.

Дисбаланс в харчуванні матері згубно впливає на закладку розумових і фізичних здібностей дитини, в тому числі на формування аномалій і вад розвитку, слабкого імунітету, зниженого інтелекту і зниження тривалості життя.

В меню вагітної важливо включити продукти, що містять:

  • кальцій - молоко і молочні продукти, яйця, сири, горіхи;

  • фолієву кислоту - шпинат, зелень, авокадо, броколі, буряк;

  • залізо і йод - м'ясо, морська капуста, яловича печінка, мідії, устриці, щавель, йодована сіль.

Що не можна їсти під час вагітності?

Фото: envato.com

Багато вагітні жінки вважають, що якщо вони завагітніли, то їм можна все. Такої думки не варто дотримуватися в харчуванні, так як це також може перерости в негативний вплив на організм матері і дитини.

1. Нерегулярність споживання їжі

Протягом дня харчування матері має бути рівномірним і повноцінним, при цьому без переїдання. При регулярному харчуванні організм не буде запасати енергію у вигляді жиру і травлення буде в нормі.

2. Нічні переїдання

Вночі відбувається уповільнення обмінних процесів. Поступаюча «нічна» їжа створює додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. Як бути? Якщо все-таки їсти хочеться, то від почуття голоду можна позбутися, вживши чай або кефір.

3. Сухом'ятка

Організм жінки під час вагітності мішень для розвитку хвороб. Сухомятка сприяє розвитку гастриту і виразок шлунка. Краще включити в раціон нежирні супи і бульйони.

4. Ранок без сніданку

Процеси метаболізму необхідно запускати щоранку сніданком і вагітній жінці обов'язково потрібно, щоб з самого ранку процеси в організмі запустилися планомірно.

5. Гостра їжа

Гострі продукти порушують згортання крові. Якщо є проблеми з кровообігом, сечовипусканням або шлунково-кишковим трактом, то гострі інгредієнти слід виключити.

Вагітним не можна їсти:

  • жирні і смажені страви - можуть викликати печію;

  • газовані напої і кава - вони перешкоджають накопиченню мікроелементів в організмі;

  • соління та прянощі - вони можуть стати причиною порушення роботи нирок і виведення рідини з організму;

  • напівфабрикати - містять багато шкідливих для організму солей, консервантів, жирів і спецій.

Пам'ятайте, правильне харчування матері - запорука здорового розвитку малюка. Їжте корисні продукти  заради сприятливого перебігу вагітності і здоров'я дитини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?