Хто вигадав свято 8 березня та що воно насправді означає
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Хто вигадав свято 8 березня та що воно насправді означає

Хто вигадав свято 8 березня та що воно насправді означає
Джерело:  online.ua

Свято краси та жіночності чи день боротьби за рівні права? Яку повістку несе у собі Міжнародний жіночий день? Чому жіночий день святкують саме 8 березня, що означає свято та як його відзначають в інших країнах. Гід Онлайн розповідає, яка історія 8 березня та ділиться цікавими фактами про свято.

Хто придумав 8 березня?

Фото: pixabay.com

Створення свята 8 березня пов’язане з ім’ям Клари Цеткін, відомої німецької комуністки. Саме вона виступала на форумі в Копенгагені з промовою та змогла домогтися затвердження жіночого дня на міжнародному рівні.

В якому році почали святкувати 8 березня?

Вперше Міжнародний жіночий день святкували у 1911 році у Німеччині. До речі, дата свята спершу була інша — 19 березня. Вона була приурочена до Березневої революції в Прусії, що відбулася у 1848 році. І лише згодом остаточно було вибрано дату 8 березня.

Чому Міжнародний жіночий день саме 8 березня?

Фото: envato.com

Вважається, що дата 8 березня пов’язана з «маршем порожніх каструль», який пройшов у місті Нью-Йорк у 1857 році. На марш вийшли жінки, які виступали проти недостатньо комфортних умов, у яких вони працювали. Щоб привернути увагу, жінки били по порожнім каструлям, створюючи галас.

Існує також версія, що дата 8 березня прийшла до нас з Імперської Росії. Саме в цей день (23 лютого за старим стилем) пройшло страйкування жінок-текстильниць, які хотіли рівних прав та миру.

Що означає свято 8 березня?

Свято 8 березня має на меті підкреслити важливість жінок та наголосити на їх досягненнях в політичній, соціальній, економічній та інших сферах. Також у цей день згадуються історичні досягнення відомих осіб, наголошується на важливості рівних прав для кожної жінки.

Але Міжнародний день жінок присвячений не лише творцям історії, а кожній жінці у минулому, теперішньому і майбутньому. Боротьба за рівність не має вікових, національних, культурних, економічних чи політичних обмежень.

Україна також долучається до святкування 8 березня. У цей день вітають жінок, наголошують на їх важливості в колективі, родині. А також новинкою став Марш жінок, який вперше в Україні пройшов у 2021 році.

Як святкують 8 березня в різних країнах світу?

Свято 8 березня має національний статус в Україні, Вірменії, Азербайджані, Туркменістані, Росії та Білорусі. У цей день - офіційний вихідний.

В США присвячено Міжнародному жіночому дню увесь березень. Протягом нього жінки виступають на тематичних конференціях, діляться досягненнями та дискутують на тему того, що можна зробити для жінок у майбутньому. Президент США виступає зі спічем та дякує жінкам за їх вклад до культури Америки.

В Італії прийнято дарувати жінкам на 8 березня квіти. Та не будь-які, а виключно мімози. Чому саме так — невідомо. Але традиція ця живе вже більше 50 років.

В Польщі також не забувають про святкування 8 березня. І хоча вихідного у цей день немає, жінок все ж вітають, дарують подарунки та організовують для них святкові вечері.

У Китаї цей день не святкують надто яскраво. Єдине — жінкам дозволяють пропрацювати скорочений робочий день. Хоча і цього правила дотримуються далеко не всі роботодавці.

Цікаві факти про 8 березня

Фото: pixabay.com

  • Насправді у свята 8 березня є навіть офіційні кольори. Їх запропонував у 1908 році як символ боротьби за свої права Жіночий соціально-політичний союз. До кольорів 8 березня відносять - пурпурний, білий, зелений.

  • Свято 8 березня має власний логотип. Представлений він як знак Венери.

  • Існує дзеркальне свято — Міжнародний чоловічий день. І хоча він не встановлений ООН офіційно, його святкують майже у 80 країнах. Дата святкування — 19 листопада.

  • В Південній Африці жіночий день святкують 9 серпня на державному рівні. Це свято присвячене пам’яті боротьби активісток за права жінок.

  • В Японії свято має дві дати — 3 і 14 березня.

  • Свято 8 березня має офіційний статус у 28 країнах світу.

  • У Стародавньому Римі також святкували жіночий день. У цей день жінкам потрібно було вплітати у волосся квіти та відвідати храм богині Вести.

  • В деяких країнах 8 березня є вихідним днем, у деяких — скороченим. Але у більшості країн все ж свято є робочим днем.

  • На Мадагаскарі 8 березня є вихідним днем, але відпочивають лише жінки.

  • В Індії святкують жіночий день восени, протягом десяти днів.

  • В Португалії жінки святкують цей день особливим способом - влаштовують закриті вечірки. Чоловікам на ці заходи вхід заборонений.

  • Мільйонні доходи приносить компаніям святкування Міжнародного жіночого дня. Це пов’язано з традицією вітати жінок та дарувати їм подарунки.

  • В Англії, Німеччині та Франції жіночий день взагалі не святкують. Натомість жінок заведено вітати на День матері, у травні.

  • Хоча у всьому світі 8 березня вважають днем рівності та боротьби за жіночі права, в Україні це свято і досі вважають «днем весни, жіночності та квітучості».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?