Ідеальний суперфуд для зими. Чому варто включити шпинат до раціону вже сьогодні?
Категорія
Їжа
Дата публікації

Ідеальний суперфуд для зими. Чому варто включити шпинат до раціону вже сьогодні?

Ідеальний суперфуд для зими. Чому варто включити шпинат до раціону вже сьогодні?
Джерело:  online.ua

В зимовий період наш організм особливо потребує вітамінів та мінералів для нормально роботи. Холод, перепади температур та брак сонячних променів не найкращим чином позначається на імунній системі. Аби уникнути проблем зі здоров’ям взимку, дієтологи радять вживати шпинат, який є справжнім джерелом корисних речовин. Гід Онлайн розібрався, чим корисний шпинат та чому він вважається ідеальним суперфудом для зими.

Що таке шпинат і як його їдять?

 Фото: envato.com

Шпинат – це зелена трав’яниста рослина з сімейства Марьових. Попри поширену думку, шпинат насправді є листовим овочем, а не зеленню. Батьківщиною цієї рослини вважається Персія, де її вперше почали культивувати. У Європу з Близького Сходу шпинат потрапив в часи середньовіччя, а в Україні його спробували всього два сторіччя тому. На Сході ця рослина й досі вважається важливим компонентом багатьох страв.

Шпинат можна їсти як сирим, так і відварювати його. З листків молодого шпинату виходять відмінні салати або соус для м'ясо та морепродуктів. Листя дозрілої рослини, яке є більш грубим, можна готувати в пароварці, смажити або тушкувати на сковорідці. Слід зазначити унікальну особливість шпинату – він не втрачає свої корисні властивості після термообробки.

Та якщо ви хочете отримати всі корисні речовини, які містить шпинат, у повній мірі, все ж таки варто вживати рослину у сирому вигляді. Після того як ви придбали шпинат у магазині чи супермаркеті, свіжим він залишається впродовж 2-3 днів. Для тривалого зберігання шпинат заморожується. Проте морожений шпинат вже не є настільки корисним, як свіжий.

Сирий шпинат додається у такі страви:

  • соус песто;

  • крем-суп;

  • тефтелі з індички;

  • спагеті;

  • смузі;

  • лосось фарширований.

А ще можна зробити салат зі шпинатом, яблуками, грецьким горіхом, сиром та заправкою на основі гірчиці та меду.

Чим корисний шпинат для жінок, чоловіків і дітей?

Фото: unsplash.com

Корисні властивості шпинату для організму чоловіків доведені науковими дослідженнями. Регулярне вживання цієї рослини спричиняє такі ефекти:

  • омолодження організму;

  • стабілізація артеріального тиску, зниження ймовірності розвитку гіпертонії та атеросклерозу;

  • підвищення захисних здібностей імунної системи, що створює захисний бар’єр для шкідливих бактерій та вірусів;

  • зміцнення кісткової тканини;

  • нормалізація робота ШКТ та нервової системи;

  • зменшення втоми очей під час значних навантажень;

  • покращення стану шкірного покриву.

Корисний шпинат також для жінок. Включення цієї рослини до раціону проявляється наступними ефектами:

  • покращення перистальтики кишечника, що веде до зниження ваги;

  • розгладження зморшок та тонізація шкіри обличчя (шпинатні маски);

  • нормалізація гормонального фону та менструального циклу;

  • покращення стану волосся та нігтів;

  • зменшення кількості вугрів на шкірі.

Сприятливо впливає шпинат і на дитячий організм. В першу чергу, завдяки насиченості кальцієм та вітамінами С і Е. Найкращий спосіб давати шпинат дітям – у вигляді пюре, яке можна зробити в блендері. У невеликій кількості можна давати сік зеленого шпинату грудним дітям. Це вбереже їх від надмірного газоутворення, запорів та інших розладів ЖКТ.

Кому не можна їсти шпинат?

Фото: envato.com

Шпинат не бажано вживати в їжу людям з каменями в сечовому міхурі, нирках і жовчному міхурі, а також людям, що страждають на подагру та мають порушення водно-сольового обміну в організмі. Це пов’язано з тим, що у шпинаті міститься у великій кількості щавлева кислота, яка може стати причиною загострення вищеназваних недугів.

Також потрібно дуже обережно давати шпинат грудним дітям та малюкам до 5 років. Якщо ця рослина зберігалася при кімнатній температурі декілька діб, у ній починає розмножуватися певний вид бактерій, який сприяє виробленню азотистих солей – токсичної та небезпечної речовини.

При попаданні в організм ці солі всмоктуються в кров та забирають більшу частину еритроцитів, що може стати причиною проблем з диханням. Симптоми отруєння азотистими солями – задишка, пронос та інші ознаки отруєння. У таких випадках потрібна термінова медична допомога.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?