Католицьке Різдво 2021: історія та цікаві традиції свята
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Католицьке Різдво 2021: історія та цікаві традиції свята

Католицьке Різдво 2021: історія та цікаві традиції свята
Джерело:  online.ua

Різдво – це дуже важливе релігійне свято для християн як західного, так і східного обряду. Його відмічають мільйони вірян по всьому світу. Проте католицьке Різдво святкують 25 грудня, а православне Різдво Христове - 7 січня. Гід Онлайн розповідає, що спільного та чим відрізняються католицьке Різдво і православне Різдво Христове.

Уперше християни стали відмічати Різдво Христове у IV сторіччі. На сьогодні не має достовірного підтвердження, що Ісус народився саме 25 грудня. Можливо, вибір цієї дати пов'язаний з тим, що ранні християни наприкінці березня відмічали Боговтілення (зачаття Ісуса) та Паску. Якщо додати дев’ять місяців – якраз вийде 25 грудня. Проте це лише версія.

Починаючи з XIII у часи святого Франциска Ассізького сформувався звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які знаходиться фігурка маленького Ісуса. Згодом така композиція стала традиційною та добре впізнаваною – біля новонародженого стоїть його матір Марія, її чоловік Йосиф, янгол та волхви, що принесли дари Спасителю. Згодом цю композицію з фігурок напередодні Різдва почали ставити не тільки у храмах, а й у будинках.

Коли святкують Різдво – 24 чи 25 грудня?

Фото: pxfuel.com

По традиції, 24 грудня з появою на вечірньому небі першої зірки вся сім’я має зібратися за однім столом для Святої вечері. При цьому їсти можна лише пісні страви – рибу, фрукти, горіхи, пісний хліб, тощо. Перед тим як почати трапезу, найстарший в сім’ї має прочитати уривок з Євангелія, після чого всі співають першу коляду і ламають різдвяну хлібину – оплаток.

Повечерявши, сім’я йде на нічну месу в собор чи церкву. Початок меси, як правило опівночі. Під час релігійного обряду священик кладе в різдвяний вертеп фігурку немовляти Ісуса. Друга меса проводиться вже вранці та символізує народження Ісуса. Також є третя, денна меса, яка має донести до всіх віруючих, що на світ з’явився Спаситель.

А от вже 25 числа накривається святковий стіл. Головна страва на ньому – запечена індичка. Також ставлять страви з качки, свинини та іншого м’яса. Відмічати цей день у католиків та протестантів прийнято в колі сім’ї. Також увечері молодь йде гуляти з друзями на вулицю. Окрім цього вважається, що 25 грудня слухняним дітям у шкарпетки та під подушки кладе подарунки західний аналог Миколи Чудотворця – Санта-Клаус.

В чому різниця між католицьким і православним Різдвом?

Фото: pixabay.com

В першу чергу, католицьке та православне Різдво не співпадають за датуванням – свята відзначають 25 грудня та 7 січня відповідно. Така розбіжність пояснюється тим, що православні та католики використовують різні системи літочислення. Після того, як на Заході прийняли новий Григоріанський календар, католики та протестанти стали відмічати Різдво раніше за православних.

Дещо відрізняється і важливість свята. Для католиків народження Христа – це саме важливе релігійне свято в календарі, тоді як для православних християн більше значення має Великдень – день Воскресіння Господнього.

Відмічають Різдво також по різному. Для Західних традицій – це можливість зібратися всією сім’єю, тоді як православні та греко-католики придають святу переважно духовне значення.

Окрім цього, піст, що передує Різдву, у православних більш суворий, аніж у католиків. Проте все рівно останні повинні дотримуватися правил Адвенту – передсвяткового місяця, протягом якого слід більше часу приділяти духовним та сімейним цінностям. Обмеження на вживання непісних страв також є, проте вони мають добровільний характер. Ну і на останок – якщо у католиків під час святвечора головне на столі – запечена індичка, то у православних – кутя.

Коли і що дарують на Різдво в Україні?

Фото: unsplash.com

Дарувати подарунки на Різдво – невід'ємна традиція цього чудового зимового свята як для православних, так і для католиків. У цей світлий день кожному з близьких необхідно подарувати хоча б невеличкий сюрприз – це може бути сувенір (наприклад, Різдвяна зірка), фігурка у вигляді тої самої композиції з яслами Ісуса і янголом, або навіть листівка з теплими привітаннями, написана власноруч.

Також можна порадувати рідних та близьких теплим одягом – шкарпетки з натуральної бавовни, шарфи, шапки, рукавиці – усе це стане у нагоді у зимову пору. Також у цей день прийнято дарувати солодощі, особливо дітям. Це можуть бути шоколадні цукерки, печиво у формі зірочок чи шоколадні фігурки Санта-Клауса.

Незалежно від того, яке Різдво ви відмічаєте – православне чи католицьке, ви можете подарувати свої дочці, мамі чи коханій підвіску у вигляді янгола. Не менш зворушливим подарунком буде й незвичайний кулон-сніжинка, срібні сережки або браслет-оберіг. Чоловікам можна подарувати запонки, кулон або натільний хрестик.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?