Католицький Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Католицький Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні

Католицький Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні
Джерело:  online.ua

У 2021 році католицький Великдень припадає на 4 квітня, майже на місяць раніше православної Пасхи, яку в цьому році відзначатимуть 2 травня. Це одне з головних свят як для православних християн, так і для католиків - він символізує Воскресіння Ісуса Христа. ONLINE.UA розповідає, як відзначають Великдень католики в Україні та в різних країнах світу.

Дата католицького Великодня в 2021 році - чому дати відрізняються

Католики в 2021 році відзначають свято Воскресіння Христового 4 квітня, майже за місяць до православного Великодня, який цього року святкується 2 травня. Різниця дат пояснюється різними календарями, якими користуються православні християни і католики. Справа в тому, що в 325 році на Вселенському Соборі було вирішено святкувати Пасху в першу неділю після весняного повного місяця, але не раніше весняного дня рівнодення - 21 березня. У 16 столітті католицька церква перейшла на новий григоріанський календар, а православна відмовилася від реформи і продовжила жити за юліанським календарем. Тому дату Великдня католики визначають за григоріанським календарем, а православні - за юліанським. Як правило різниця дат свята становить від 7 до 13 днів, але буває і більше, як, наприклад, в 2021 році.

Календар Пасхи по роках

Пасхалія - це складна система розрахунку, яка за спеціальними таблицями допомагає визначити дати святкування переходять церковних свят, в першу чергу Пасхи, за календарем для різних років. У цих розрахунках враховується взаємозв'язок безлічі календарно-астрономічних величин. Від дати Пасхи ведуть відлік інші церковні свята:

  • Прощена неділя відзначається за 7 тижнів до Великодня;

  • Вербна неділя святкується за один тиждень до Пасхи;

  • Вознесіння настає на 40-й день після Воскресіння Христового;

  • Трійця святкується на 50 день після Великодня.

  • Петрів піст починається на 57-й день.

Згідно з церковним календарем, в наступні роки Великдень відзначатиметься:

  • 2022 рік - католицький Великдень 17 квітня, православний Великдень - 24 квітень

  • 2023 рік - католицький Великдень 9 квітня, православний Великдень - 16 квітень

  • 2024 рік - католицький Великдень 31 березня, православна Пасха - 5 травня

  • 2025-й - католицька і православна Пасха випадають на 20 квітня

  • 2026 рік - католицький Великдень 5 квітня, православний Великдень - 12 квітень

  • 2027 рік - католицький Великдень 28 березня, православний Великдень - 2 травня

Традиції католицької Пасхи

Символами католицького Великодня вважаються крашанки і паску. Невід'ємною частиною свята є пасхальна трапеза з попередньо освячених символічних продуктів. Крім яєць і паски, католики ставлять на стіл страви з кролика, індички або курки. В Англії на святковий обід подають запечену з різноманітними овочами баранину і великодні солодощі. У США на великодньому обіді присутні картопля, ананаси, фруктовий салат і свіжі овочі. У Німеччині головним пасхальним блюдом є запечена в духовці риба, також на десерт подається печиво.

Головним атрибутом католицького Великодня вважається великодній кролик, який представляє собою символ процвітання і природи. Тому до святкового дня випікаються всілякі кондитерські вироби у вигляді кроликів. Також цим символом прикрашають будинок і предмети побуту. До речі, діти Європи і Америки вірять в історію про те, що він ховає в своє гніздо різнокольорові шоколадні яйця і різні подарунки, а потім роздає їх хорошим і вихованим діткам. Тому відразу після сніданку вони відправляються на пошуки кролика, який точно приготував для них сюрпризи.

У католиків Великдень - радісна і світла подія. Тому в це свято вони не займаються якою-небудь роботою, а весь благодатний і світлий день присвячують виключно святкування Воскресіння Христового в сімейному колі. Католицький Великдень відзначається протягом тижня. В цей час віруючі відвідують богослужіння, різні заходи та подання на біблійні теми, "б'ються" крашанками.

Раніше ONLINE.UA публікував смачні і незвичайні рецепти домашніх пасок- їх можна приготувати на Великдень 2021.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?