Кефір — в чому користь і шкода для організму
Категорія
Їжа
Дата публікації

Кефір — в чому користь і шкода для організму

Кефір — в чому користь і шкода для організму
Джерело:  online.ua

На турецькій мові кефір означає «відчувай себе добре». Цей напій характеризує кремова консистенція, а також специфічний кислий присмак. Він не тільки смачний, але і корисний. ГастроГід Онлайн розповідає, чим корисний кефір, як його правильно пити, а кому не варто цього робити.

Кефір - що це?

Кефір - це злегка газований молочний напій, який виготовляється в процесі бродіння молока. Готується кефір з використанням так званих кефірних зерен або «грибків», до складу яких входять бактерії і дріжджі.

Кефірні зерна своїм виглядом і структурою нагадують трохи цвітну капусту. Традиційно зерна кефіру в висушеному вигляді використовували для виготовлення кефіру цілим сім'ям за часів його первинного виготовлення. До речі, традиція виготовлення кефіру була заснована 3 тисячі років тому в околицях Ельбрусу.

Унікальним смаком кефір зобов’язан процесу молочної ферментації, здійснюваної бактеріями і дріжджами. В її результаті виробляються такі речовини як молочна кислота, етанол, вуглекислий газ, а також альдегіди і діацетил, який має легкий горіховий присмак.

З огляду на формулу молочної кислоти, яка присутня в кефірі, дієтологи рекомендують його включати в меню для маленьких дітей більше, ніж йогурт.

Що робить кефір з організмом?

Фото: envato.com

За своєю консистенцією, кефір нагадує питний йогурт. Належить він до родини молочних напоїв, які виготовляються за допомогою бродіння.

Кефір - чисте джерело кальцію, вітамінів B2, B12, D, а також білка. Завдяки високому вмісту ензимів і бактерій пробіотиків, напій незамінний для травних процесів. До речі, вміст пробіотиків в порції деяких видів кефіру більше, ніж в йогурті.

Які хвороби лікує кефір?

Плюси, які дає кефір при щоденному вживанні:

  • допомога в лікуванні діареї;

  • зменшення виникнення газів в кишечнику;

  • редукція проявів діареї під час антибіотикотерапії;

  • мінімізація проявів непереносимості лактози;

  • захист організму перед хвороботворними бактеріями за посередництва травного тракту;

  • допомога процесам регенерації слизової оболонки кишківника;

  • нормалізація кишкової мікрофлори.

Варто також нагадати, що згідно з результатами досліджень, опублікованих в 2007 році в англійському журналі Medicinal Foods, екстракт з кефіру включає складові, які мають здатність гальмування росту клітин новоутворень грудей. Також медики застосовують кефір в лікуванні екземи, псоріазу, алергії, мігрені і ревматичних хвороб.

Чи можна пити кефір щодня?

Фото: envato.com

Включення кефіру в раціон - це прямий і ефективний спосіб постачання в організм пробіотиків. Його можна і потрібно пити щодня. Але без фанатизму! 1-2 склянок кефіру на добу досить для того, щоб організм отримав з напою всі необхідні корисні речовини.

Оздоровлення, яке дає нам кефір, ще поки що до кінця не вивчено. Але те, що це пряме і недороге джерело вітамінів і мінеральних складових, а також пробіотиків - факт.

Як правильно пити кефір?

1. З ранку найкраще на сніданок їсти мюслі з фруктами, залиті кефіром.
2. Смачний і здоровий соус до салату можна зробити за допомогою змішування декількох чайних ложок кефіру з соком з половини лимона, свіжою зеленню, а також приправами за смаком.
3. Склянку кефіру випивати після останнього прийому їжі перед сном.
4. У спекотні літні дні чудесним способом для того, щоб освіжитися, буде десерт з кефіру, змішаного в міксері зі свіжими фруктами.

Кому не можна пити кефір?

Фото: envato.com

Кефір має не тільки корисні властивості - він може нести шкоду організму. Не рекомендується пити кефір у великих кількостях людям, які страждають підвищеною кислотністю кишечника, а також при гастритах і виразках. У таких випадках кефір слід вживати дуже обережно і тільки той, який простояв в холодильнику 1-2 дні.

Також кефір не рекомендують пити занадто холодним, тому мікроорганізми, що містяться в ньому, будуть слабо засвоюватися організмом.

Ну а що стосується людей, які не можуть вживати кефір через індивідуальні особливості (наприклад, алергію), то тут звичайно потрібно персонально радитися з алергологом і дієтологом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?