Коли Масниця у 2022 році: дата та цікаві традиції свята
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Коли Масниця у 2022 році: дата та цікаві традиції свята

Коли Масниця у 2022 році: дата та цікаві традиції свята
Джерело:  online.ua

Масляна або Масниця — це зимове свято, яке знаменує закінчення зими та прихід весни. В нього є багато цікавих традицій, пов’язаних з веселими гуляннями та готуванням смачних млинців. Зазвичай святкують Масляну протягом тижня, тому повеселитися та відпочити встигають всі. Гід Онлайн розповідає, коли Масляна у 2022 році та що означає кожен з семи днів Масниці.

Коли Масляна у 2022 році?

Фото: pixabay.com

Масляна — це свято, яке не має фіксованих дат. Дата святкування змінюється з року в рік. Вона визначається по місячному календарю та напряму залежить від дати Пасхи.

У 2022 році Пасха припадає на 24 квітня, а отже Масляна почнеться 28 лютого, а закінчиться 6 березня.

Скільки днів триває Масляна?

Загальна тривалість Масляної — 7 днів, тобто один тиждень. Але й період святкувань зазвичай ділять на дві частини. Перша — Вузька Масляна. Вона триває три дні, з понеділка по середу. Друга — Широка Маслиця, яка триває чотири дні, з четверга до неділі.

Як називаються дні Масляного тижня?

Фото: envato.com

Кожен з семи днів Масляної має власну назву та окремі традиції.

  • Понеділок — день, коли зустрічають та пригощають гостей млинчиками. Цей день називався «зустріч».

  • Вівторок — у цей день хлопці залицяються до дівчат, незаміжнім дівчатам роблять оглядини та вирішують, за кого їх можна видати заміж. Молоді люди веселилися, гуляли селом, каталися на санках. Називається цей день «загравання».

  • Середа — цього дня тещі запрошували зятя та пригощали його млинцями, пирогами та інші смаколиками. Називали у народі цей день «ласунка».

  • Четвер — середина всіх святкувань. Вважається, що з цього періоду вже можна починати святкувати «на повну», розважатися. Саме тому іменують цей день «розгуляй».

  • П’ятниця — день, який знову ж пов’язаний з тещею. Тепер вже навпаки, зять кличе тещу у гості, пригощає її млинчиками та іншими смаколиками. Називають його «тещині вечерки».

  • Субота — у цей день молода дружина запрошувала у гості зовицю. Вона має дарувати їй подарунки, пригощати смаколиками. Жінки повинні гарно провести час разом, встановити дружні відносини. Називають його «посиденьки зовиці».

  • Неділя — останній день святкувань. Цю неділю називають «прощеною». У цей день прийнято усвідомлювати свої помилки та щиро за них вибачатися. Головні атрибути дня — чесність, гарний настрій та позитив.

В чому суть Масляної?

Масляна чи Масниця — це свято, яке прийшло до нас з давніх-давен. Це свято прощання з зимою та зустрічі весни. Тобто так люди готувалися до потеплішання, пробудження землі, подовження днів та скорочення ночей. Саме сонце було центровим на святі Масляної, саме тому готували млинці, які з ним асоціювалися.

Свято несло в собі культ родючості. Адже холод та зима ніби «вели боротьбу», але в кінці вигравало тепло. Останній сніг починав танути, земля готувалася до того, щоб давати врожаї. А люди хотіли долучитися до цього процесу, ніби освятити землю, щоб вона була плодючою.

Як святкують Масляну в Україні?

Фото: pixabay.com

В українській культурі Масляна пов’язана з багатьма традиціями та обрядами. Святкування супроводжується ярмарками. На них зазвичай продають млинці та інші смаколики. До наших днів навіть збереглася традиція на Масляну спалювати опудало.

На святі Масляної існує кілька заборон. В дні Масниці не можна сваритися, злитися, відчувати негатив та передавати його іншим.

Що готують на Масляну?

Головний символ Масляної — це млинці. Традиція готувати млинчики на свято прийшла до нас з давніх язичницьких часів. Тоді млин був символом Весняного сонцевороту. І навіть зараз дуже важливо приготувати млинці хоча б один раз на тиждень. Вони можуть бути з абсолютно різною начинкою, солоні та солодкі. Також на Масляну прийнято ставити на стіл пироги з різними начинками, сирники та пиріжки.

Основою страв мають бути яйця, сир, масло і сметана. У якості першої страви за традиціями готують уху, а на солоденьке запікають у духовці яблука з медом.

Цікаві факти про Масляну

  • Масляна — це єдине язичницьке свято, яке дозволено святкувати Церквою.

  • Спалення опудала у останній день Масниці — це не знак веселих гулянь. Це таке собі жертвоприношення. Вважалося, що опудало є символом плодовитості. І щоб зробити землю плодючою, опудало спалювали і розносили попіл по всій території.

  • Аналог Масляної у католицтві — це звичний карнавал.

  • Це свято іноді називають Колодій, Сирна неділя, Заговини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?