Масниця 2022: цікаві прикмети та суворі заборони
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Масниця 2022: цікаві прикмети та суворі заборони

Масниця 2022: цікаві прикмети та суворі заборони
Джерело:  online.ua

У 2022 році Масляна починається 28 лютого та закінчується 6 березня. Це свято символізує закінчення зими та прихід весни. Гід Онлайн розповідає про цікаві прикмети на Масляну та нагадує, що не можна робити у свято.

Прикмети на Масляну по дням тижня

Фото: envato.com

Масниця святкується впродовж тижня, і кожен її день має свій символізм та свої традиції:

  • Понеділок – зустріч, початок Вузької Масниці. У перший день Масляного тижня за традицією потрібно випекти перший млинець, не жалкуючи на нього тіста та начинки. Чим жирнішим та смачнішим він вийде, тим вдалішим буде увесь наступний тиждень, а господарі будуть жити сито впродовж всього року, та не знатимуть скрути.

  • Вівторок – заграші. У цей день молодь збиралася у компанії, хлопці та дівчата знайомилися між собою та підшукували собі пару. Вважалося, що якщо молодята познайомилися під час Сирного тижня, то вже до Червоної гірки можна буде зіграти весілля.

  • Середа – ласунка. Цього для є традиція ходити в гості до тещі, яка має пригостити гостів млинцями. У народі вважалося, що від того, скільки млинців напече теща, залежить її відношення до зятя. Якщо ж млинців буде багато, та вони будуть смачними – подружжя житиме у щасті та гармонії багато років.

  • Четвер – розгул, початок Широкої Масляної. Цей день, зазвичай, присвячували розвагам. Молодь каталася на санчатах, співала веселі пісні, водила хороводи. Є у цей день і своя прикмета – чия дитина далі скотиться з гірки або вище злетить на гойдалці, то у тієї родини буде найкращим урожай.

  • П'ятниця – тещині вечірки. У п’ятницю, навпаки, теща повинна була завітати у гості до зятя. При цьому вже зять мав смачно почастувати матір своєї дружини млинцями, виражаючи до неї повагу та прихильне ставлення.

  • Субота – золовчині посиденьки. У суботу основна турбота про частування гостей лягала на плечі дружини. Молода невістка повинна була зібрати родичів (як своїх, так і з боку чоловіка) та пригостити їх різними смаколиками. Незаміжні дівчата у цей день ворожили на судженого. Молоді також ще дозволялося веселитися, адже субота передувала Великодньому посту, під час якого потрібно утримуватися від веселощів та задоволень.

  • Неділя – проводи та останній день Масляної. У цей день святкові гуляння повністю завершувалися, люди починали готуватися до Великого Посту з його суворими обмеженнями. На площах спалювали опудало «бабці-зими», що означало закінчення цієї пори року. З цим обрядом пов’язана доволі страшна прикмета – якщо не встигнеш хоча б краєм ока побачити опудало, невдовзі можеш захворіти. Попіл від спаленого опудала потрібно було обов’язково розвіяти над полем, в інакшому випадку це могло стати причиною неврожаю та літньої засухи.

Прикмети на Масницю з млинцями

Фото: envato.com

Головний символ Сирного тижня, безумовно, млинець. Він нагадував людям сонце, якого вони так сильно чекали після холодної та важкої зими. Кількість млинців та їх форма використовувалися для безлічі прикмет, за якими можна було визначити свою подальшу долю.

  • Скільки млинців спече господиня – стільки й сонячних днів буде у наступному році. Але якщо «перестаратися» та спекти занадто багато млинців, це може призвести до посушливого та дуже жаркого літа.

  • Перший млинець, який господиня випече у перший день Масляної, потрібно віддати жебракам – щоб пом’янути таким чином рідних та близьких, яких вже немає поряд.

  • Якщо перший млинець вийшов добре пропеченим та рум'яним – у домі впродовж всього року не буде хвороб та негараздів. А якщо млинець блідий та сируватий – недуги можуть скоро прийти в дім.

  • Якщо перший млинець вийшов тонким і на ньому видно «мереживо» – наступний рік буде успішним.

  • Якщо ж млинець товстий та щільний – заробляти на хліб доведеться тяжкою працею.

  • Не можна різати млинці ножем – гострі предмети можуть накликати різні біди на дім та всіх його мешканців.

Народні прикмети на Масляну

У старі часи існував звичай «прогнозувати» погоду на різні свята, використовуючи ті чи інші природні явища. Не виключенням була і Масниця:

  • Якщо у неділю перед початком Сирного тижня була похмура погод зі снігом чи дощем – навесні вродить багато грибів, а врожай вродить рясно.

  • Якщо напередодні Масляної прийшли морози – влітку буде тепло, але сильної спеки чекати не варто.

  • Якщо в останній день Масляної погода зіпсувалася – вся весна буде сонячною та теплої.

  • Якщо на Масляну дахи будинків обліплені бурульками – у наступному році слід чекати гарного врожаю. Також успішними будуть будь-які починання.

Що не можна робити на Масляну

Фото: pixabay.com

Як і будь-які народні свята, що мають давню історію, Масляна пов’язана з певними заборонами.
Серед них можна виділити такі:

  • Не бажано їсти багато м’ясних страв – тиждень Масляної має бути присвячений молочним продуктам. Начинку для млинців краще зробити з риби, ікри, сиру чи овочів.

  • Забороняється злитися, сваритися, вступати в суперечки з рідними, вимовляти нецензурні слова – Масляна передує Великодньому посту, під час якого потрібно бути смиренним та стриманим.

  • Не можна сидіти вдома та ігнорувати свято – Масляна здавна асоціювалася з народними гуляннями, і вважалося, що хто не ходить в гості та не веселиться, той ризикує накликати неприємності на себе та на своїх рідних.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?