Міжнародний День вегана: традиції та щирі привітання зі святом
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Міжнародний День вегана: традиції та щирі привітання зі святом

Міжнародний День вегана: традиції та щирі привітання зі святом
Джерело:  online.ua

1 листопада 2021 року в Україні та світі відзначається міжнародне свято - День вегана. Масові заходи, присвячені цьому дню, спрямовані на поширення інформації про переваги веганської дієти та способу життя. Онлайн Гід розповідає, хто такі вегани, скільки є веганів в світі, та ділиться щирими привітаннями з Днем вегана.

Кількість прибічників веганства з кожним роком збільшується, особливо це стосується молоді. Згідно дослідженням 2-2,5% населення, переважно жителі великих міст, дотримуються правил та принципів світогляду, що передбачає повну відмову від вживання продуктів тваринного походження.

Хто такі вагани?

Фото: unsplash.com

Вегани – це люди, які харчуються суто рослинними продуктами та ведуть здоровий спосіб життя. На відміну від вегетаріанців, окрім м’яса та риби, вагани не вживають молочних продуктів, морепродуктів, яєць та навіть меду.

По суті, веганство – це найбільш сувора форма вегетаріанства, з максимумом обмежень. Окрім чітких правил дієти, вони не використовують косметику та побутову хімію, що тестувалась на тваринах. Також вони виступають за категорично заборону використання тварин, як джерела видобутку шкіри, вовни та хутра.

Чому День вегана саме 1 листопада?

World Vegan Day відмічається першого листопада кожного року. Історія цієї традиції починається в далекому 1944 році. Саме тоді у Великій Британії почало формуватися співтовариство прихильників веганства. На меті у даної організації було вирішення багатьох глобальних проблем, зокрема мінімізація шкідливого впливу людської діяльності на біосферу планети.

Активісти виступали за дотримання принципів розумного споживання, охорону навколишнього середовища та запобігання знищенню тварин задля людських потреб. Також прибічники веганської дієти, намагалися донести до громадськості, що вживання в їжу м'яса, риба, яєць та інші продуктів тваринного походження негативно відображається на здоров’ї, веде до виникнення ряду захворювань.

Свято - День вегана - було засновано Дональдом Вотсоном, відомим британським громадським діячем, який і ввів термін «веган». Варто зазначити, що Вотсон прожив 95 років, понад 60 з яких притримувався веганської дієти.

Які традиції у ваганів?

Фото: envato.com

Задля популяризації ідей веганства, прибічники даного напряму 1 листопада проводять різноманітні заходи. Їх мета – донести до оточуючих серйозність негативних наслідків від вживання м’ясних продуктів, а також руйнівного впливу тваринництва на біосферу нашої планети.

У цих акціях декларуються такі постулати:

  • гуманне та етичне відношення людства до навколишньої природи та живих істот;

  • заборона жорстоких розваг, що приносять страждання тваринам – дельфінаріїв, цирків, кориди, зоопарків, тощо;

  • користь від переходу на рослинну дієту з медичної точки зору – виключення м’яса з раціону знижує ризик виникнення атеросклерозу та серцево-судинних захворювань.

Є в веганстві і релігійне підґрунтя. Вегани вірять, що такий спосіб життя веде до духовного зростання, єднання людини з природою. У якості прикладу вони наводять буддистів, індуїстів, джайністів, растафаріанців, та інші релігійно-філософські течії.

Скільки веганів у світі?

Точна кількість людей, що притримуються правил веганства, поки не підрахована. По приблизним оцінкам у світі нараховується від 550 до 950 мільйонів ваганів, що являється досить великим процентом від загальної чисельності населення Землі. Щорічно акції, організовані ваганами, та направлені на заборону вживання у їжу братів наших менших та проти жорстокого поводження з тваринами, збирають тисячі прибічників по всьому світу.

Зокрема, дуже багато прихильників веганства у Індії, оскільки ця країна здавна відома своїм шанобливим відношенням до тварин. Вважається що від 20% до 70% населення Індії не має в своєму раціоні продуктів тваринного походження. Причиною такої популярності ідей веганства в серед Індусів можна назвати традиційні релігійні вірування, та представлення про переродження душі. Достеменно відомий факт, що в Індії корова, мавпа, слон, та ще декілька тварин являються священними.

Веганство стає все більш популярним і кількість його прибічників зростає по всьому світу. На те є декілька вагомих причин. В першу чергу – це модні тенденції, адже даний рух кидає виклик традиційним уявленням людства про харчування та спосіб життя, які існували не одне сторіччя. Також це усвідомлення того факту, що будь-яка жива істота заслуговує на повагу і не може бути «просто джерелом» задоволення людських потреб.

Привітання з Днем вегана

Картинка-привітання з Днем вегана

Тваринок ти не ображаєш,
Їх м'ясо зовсім не їсиш,
І риби зовсім не вживаєш,
Не носиш шкіряних одеж.

Нехай же буде світ від зла вільним!
Адже допомагаєш в цьому ти.
З днем вегана міжнародним!
Добра, любові і краси!

***

Вітаю з Міжнародним днем вегана і побажати хочу відмінної форми і смачної їжі, гарного настрою і великих ідей, світлої удачі і чудового самопочуття!

Картинка-привітання з Днем вегана

Ми шанувальників здорової їжі
Сьогодні вітаємо.
Адже день вегана
Світом відзначаємо.

Задоволення від життя
Я вам всім бажаю.
Доброту, любов і ніжність
Нині посилаю.

Вітаємо зі святом усіх прибічників ідей веганства, які обрали шлях до просвітлення та принципи гуманізму по відношенню до тварин. Ми бажаємо вам в День вегана міцного здоров’я та самопочуття, духовного зростання, смачної рослинної їжі та вічної дружби з братами нашими меншими.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?