Напої на Новий рік 2022: як вибрати якісне шампанське
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Напої на Новий рік 2022: як вибрати якісне шампанське

Напої на Новий рік 2022: як вибрати якісне шампанське
Джерело:  online.ua

Святкування Нового року асоціюється подарунками та смачним меню, королем якого є шампанське. Це одне з найдорожчих ігристих вин, під назвою якого продають сьогодні напої, вироблені з сумнівних виноматеріалів та насичених вуглекислим газом. Звичайно, про задоволення від такого "шампанського" й мови бути не може - лише головний біль зранку. Як же вибрати якісне шампанське на Новий рік 2022, щоб не зіпсувати свята? Гід Онлайн розібрався, чим відрізняється шампанське від ігристого вина та на що варто звернути увагу, щоб купити дійсно якісний напій.

Знайти де купити ігристе вино чи шампанське зовсім не складно навіть увечері 31 грудня – адже цей напій різних сортів та марок завжди є на поличках магазинів, супермаркетів та винних бутиків. Також варіюється і ціна напою – від декількох десятків до декількох тисяч гривень. Все залежить від товщини вашого гаманця та особистих вподобань.

Але не слід спішити купувати шампанське за принципом «що під руку попадеться» та «де куди ближче йти», адже таким чином ви ризикуєте вибрати неякісний та несмачний алкоголь. Краще за все потратити трохи часу та завітати до спеціалізованого магазину, який цінує свій престиж, тому ризик знайти там підробку майже нульовий.

Чим відрізняється шампанське від ігристого вина?

Фото: unsplash.com

Існує чимало різновидів алкогольних напоїв, які можна використовувати до новорічного столу. Важливо розуміти різницю між шампанським та ігристим вином. Сортів ігристих вин доволі багато. Найвідоміші та найпопулярніші з них – «Шампанське», «Просекко», «Кава», «Ламбруско», «Асті», «Зект», «Спуманте», «Американське ігристе». Назва «Шампанське» захищена на законодавчому рівні і може застосовуватися тільки по відношенню до вин, що були виготовлені в регіоні Шампань (північ Франції).

Багатьох цікавить питання – чи відрізняється шампанське від ігристого вина за смаком? Відмінність дійсно є, і полягає вона в основному в більш насиченому ароматі та смаку шампанського. Але якщо ж ви хочете щось незвичне – можете вибрати один з видів ігристого вина, які різняться між собою за ароматом, смаком, міцністю та іншими показниками. Так, наприклад, можна вибрати дуже солодке десертне вино «Брют» білого, червоного чи рожевого кольору. Ще одна характерна риса ігристих вин – «молодий вік». Це відрізняє їх від шампанського, яке витримується мінімум один рік.

Способи виробництва шампанського

Існує шість основних способів виготовлення шампанського та ігристих вин:

  • класичний пляшковий;

  • танковий (Шарма-Мартінотті);

  • безперервний;

  • метод трансферу;

  • технологія предків або ансестраль;

  • карбонізація.

Найбільш розповсюджені – перші два методи. Вони широко використовуються як в Європейських країнах, так і в Америці, та дають можливість отримувати кращі сорти ігристих вин з чудовим смаком та ароматом.

Класичний метод (технологія Шампенуаза) використовується для виробництва французького «Шампанського» та «Кремана», іспанської «Кави» та італійської «Франчакорти». Він полягає у тому, що зібрані ягоди спочатку ферментуються у великих металевих чанах, після чого відбувається купажування. На останньому етапі додаються цукор та дріжджі. Після закупорювання пляшки укладаються горизонтально в льохах з постійною температурою для повторного бродіння.

Танковим методом виготовляються переважно італійські вина, включаючи такі сорти, як «Просекко» та «Ламбруско». На відмінну від класичного способу виготовлення, базове вино на стадії тиражу поміщається не в пляшку, а в резервуар (танк – звідси і назва) з нержавіючої сталі. Після завершення вторинної ферментації напій фільтрують, а потім додають в нього розчин з цукром. Напій розливається по пляшках без додаткової витримки.

Як вибрати шампанське чи ігристе вино?

Фото: pexels.com

Підбирати ігристе вино до новорічного столу варто за такими критеріями:

  • вартість пляшки – якщо ви хочете придбати дійсно якісний напій, а не «газовану воду з солодким порошком», доведеться потратити від 500 грн;

  • зовнішній вигляд пляшки – скло має бути темним та непрозорим, оскільки світло негативно діє на властивості напою;

  • виробник – серед зарубіжних брендів самі популярні: французьке Cremant та італійські Prosecco, Spumante;

  • пробка – високоякісне шампанське має бути закрите корком, а не пробкою з пластику, інакше це може негативно відобразитися на смакових якостях напою.

Також слід пам’ятати, що осад на дні пляшки, скоріш за все, свідчить про недотримання правил технологічного процесу при виробництві ігристого вина. Напій має бути повністю прозорим та кришталево чистим.

Як подавати і пити шампанське?

Фото: unsplash.com

Шампанське та ігристі вина відмінно підходять до бутербродів з ікрою, різноманітних салатів (включаючи традиційний «Олів’є»), солоних сирів, білого м'яса, морепродуктів, горіхів, фруктів та багатьох інших закусок. При цьому не бажано поєднувати напій з кислими стравами, червоним м'ясом чи копченостями, а також з гострою їжею та пряностями – це не дозволить смаку вина проявитися повною мірою.

Щодо подачі, то тут, краще всього наливати напій у спеціальні келихи, які мають форму конуса (розширюється поступово вгору, а потім трохи звужується). Оскільки це ігристий напій, то його треба наливати в келих повільно, направляючи потік на нахилену під кутом стінку келиха. Також не варто забувати, що ігристе вино має бути охолодженим, саме так воно найкраще розкриє свій смаковий та ароматичний потенціал.

Як бачите, вибрати шампанське на Новий рік - не важко. Треба тільки знати кілька тонкощів, які вказують на якість напою. Веселого та смачного вам Нового 2022 року!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?