Навіщо потрібен зволожувач повітря та як вибрати хороший гаджет для квартири
Категорія
ТехноГід Онлайн
Дата публікації

Навіщо потрібен зволожувач повітря та як вибрати хороший гаджет для квартири

Навіщо потрібен зволожувач повітря та як вибрати хороший гаджет для квартири
Джерело:  online.ua

Ні вологе прибирання, ні відкривання вікон, ні використання банки з водою для випаровування не дасть того ефекту, що може дати навіть найпростіший зволожувач повітря. Що це за пристрій? Гід Онлайн розповідає, навіщо потрібен зволожувач повітря, як він працює, а також як вибрати хороший гаджет для квартири.

Для чого потрібен зволожувач повітря?

 Фото: envato.com

Головна задача зволожувача повітря – підтримання рівня вологості в приміщенні в рамках 40-60%. Такий рівень вологості комфортний для нашого організму, тоді як занадто сухе повітря може спричиняти проблеми з дихальною системою, пересушувати шкіру та слизисті оболонки очей, сприяти розвитку астми та алергії, робити волосся та нігті сухими та ламкими. Також в сухому повітрі швидше розмножуються шкідливі мікроорганізми.

Особливо потрібен зволожувач повітря в помешканні, якщо в сім'ї є маленька дитина. Діти більш чутливі до рівня вологості, тому при надто сухому повітрі пересихають слизові оболонки очей та носа малюка. Також у дітей може виникати кашель, розвиватися астма та інші захворювання дихальної системи. А ще ослаблюється імунна система.

У сухому повітрі також сильніше поширюється пил, який потрапляє у бронхи при вдиханні. Пил також осідає на побутовій техніці, меблях та інших предметах інтер’єру, псуючи їх. Несприятливо впливає сухе повітря й на меблі з дерева. Вони розсихаються, тріскається лакове покриття. Зволожувач здатен вирішити всі ці проблеми.

Як працює зволожувач повітря?

Фото: envato.com

Принцип дії більшості зволожувачів повітря полягає у випаровуванні води без її нагрівання. Воду потрібно заливати у бачок, звідки вона потрапляє до спеціальних картриджів. Вентилятор проганяє через них повітря, зволожуючи повітря в приміщенні. Картриджі необхідно змінювати приблизно раз на три місяці.

Також зволожувачі оснащуються іонізаторами повітря на основі срібла та антибактеріальними фільтрами.
Продуктивність такого зволожувача сильно залежить від рівня вологості приміщення - чим вона вища, тим повільніше випаровується вода. Але це можна назвати швидше перевагою, адже вологість повітря підтримується автоматично на оптимальному рівні (максимум до 60%). Користуватися зволожувачем можна в офісі, кварті або будинку (зокрема в дитячій кімнаті).

Існують і зволожувачі, які працюють за рахунок нагрівання води. Вода закипає в пристрої, утворюється пара, яка й зволожує повітря. Такі пристрої мають доволі високу потужність (300-500 Вт) та споживають чимало електроенергії, але їхня ефективність в 3-5 вища, аніж у зволожувачів без нагрівання. Парові зволожувачі потрібно правильно настроювати, тому що вони можуть створити надто вологий клімат у приміщенні.

Як вибрати зволожувач повітря?

 Фото: envato.com

Перед покупкою зволожувача повітря потрібно звернути увагу на такі параметри:

  • Розмір резервуару для води. Бажано, щоб бачок вміщував в середньому 2,8-4,5 л. Якщо він буде маленьким, воду доведеться часто доливати, особливо, якщо зволожувач буде розташований у великій кімнаті.

  • Зручність у користуванні. Панель управління повинна бути не тільки зручною, але й простою, щоб ви могли без проблем встановити потрібне налаштування. Програмуються зволожувачі механічним способом або через сенсорну панель.

  • Безпечність. Якщо в сім'ї є діти та домашні тварини, віддавати перевагу слід традиційним або ультразвуковим зволожувачам, які більш безпечні, ніж парові.

  • Безшумність. Краще обирати безшумні моделі зволожувачів, особливо якщо ви плануєте встановити прилад у дитячій кімнаті, або використовувати його у спальні. Рівень шуму не має бути вищим ніж 40 дБ.

Сучасні моделі зволожувачів мають різні додаткові функції, наприклад вимкнення по таймеру, блокування увімкнення при пустому резервуарі, регулювання інтенсивності випаровування та швидкості обертання вентилятора. Ці функції роблять використання приладу ще більш безпечним та зручним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?