Що потрібно їсти при запаленні: 6 корисних продуктів для швидкого одужання
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що потрібно їсти при запаленні: 6 корисних продуктів для швидкого одужання

Що потрібно їсти при запаленні: 6 корисних продуктів для швидкого одужання
Джерело:  online.ua

При запальних процесах важливо підтримувати організм в боротьбі з патогенами. Найпростіше це можна зробити за допомогою продуктів, що мають протизапальні властивості. Онлайн Гід розібрався, що потрібно їсти при запаленні, щоб швидше одужати.

Існує два типи запалення з абсолютно різними наслідками для людини - гостре та хронічне. Гостре запалення – це перша захисна реакція організму на травму чи хворобу. Цей процес важливий для швидкого одужання. Він зазвичай проходить за кілька днів і навіть годин.

А ось хронічне запалення відіграє велику роль у виникненні серйозних захворювань. Симптоми хронічного запалення часто здаються розпливчастими та неспецифічними. Згодом пошкоджуються клітини та страждає імунна система, що призводить до хвороб серця, артриту, депресії, хвороби Паркінсона та Альцгеймера.

Хронічне запалення важко розпізнати, тому що у нього немає явних симптомів, але ви можете йому запобігти чи зменшити вплив на організм, додавши до свого раціону деякі корисні продукти з протизапальними властивостями.

Що потрібно їсти при запаленні?

 Фото: envato.com

  • Ягоди

Доведено, що чорниця, малина, ожина, журавлина та полуниця допомагають зменшити фактори ризику серцево-судинних захворювань. Ягоди містять важковимовні, але дуже корисні протизапальні сполуки, такі як антоціани та елагатаніни. Крім того, корисні речовини, що містяться в ягодах - калій, вітамін С, вітамін Е і фолати - мають антиоксидантні властивості і допомагають зменшити запалення.

  • Цілісне зерно

Цільнозернові продукти, такі як коричневий рис, пшеничний хліб, вівсяна каша та попкорн, насичені антиоксидантами, фітиновою кислотою, вітаміном Е та селеном – все це допомагає знімати запалення. Цільнозернові продукти містять клітковину, що також допомагає боротися із запаленнями.

Жінки повинні отримувати 25 г клітковини на день; чоловіки - 38 г. Якщо у вашому раціоні менша кількість, додайте цільнозернові продукти до свого раціону харчування.

  • Чай матча

Матча – це більш насичений та яскравий родич зеленого чаю. Він набагато ефективніше бореться із запаленнями, оскільки містить у складі більше галату епігаллокатехіну.

  • Волоські горіхи

Волоські горіхи багаті на ненасичені та поліненасичені жири. Згідно з дослідженням, проведеним у Гарвардській школі охорони здоров'я, люди, які замінюють насичені тваринні жири на поліненасичені, знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

  • Гранат

Плоди граната і гранатовий сік допомагають знизити ризик виникнення раку, хвороб серця, артриту та інших хронічних захворювань. Антиоксидантна активність граната вища, ніж у червоного вина чи зеленого чаю.

  • Морепродукти

Надмірне споживання м'яса та птиці є ключовим фактором, що сприяє хронічному запаленню. Прагніть вживати рибу та морепродукти принаймні двічі на тиждень і обов'язково включіть у свій раціон жирну рибу, таку як тунець, лосось та сардина.

Будьте здорові!

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?