Що робить 3D-дизайнер і чому він потрапив у список професій майбутнього
Категорія
Освіта
Дата публікації

Що робить 3D-дизайнер і чому він потрапив у список професій майбутнього

Що робить 3D-дизайнер і чому він потрапив у список професій майбутнього
Джерело:  online.ua

Часто можна почути, що 3D-дизайнер – це професія майбутнього. Чи дійсно це так? Гід Онлайн розібрався, що повинен вміти 3D-дизайнер, наскільки затребуваними є представники цієї професії, які плюси та мінуси має професія, скільки заробляють спеціалісти та де вчитися на 3D-дизайнера.

Що робить 3D-дизайнер?

Фото: pexels.com

3D-дизайнер – це спеціаліст, який працює з 3D-графікою. В його обов’язки входить створення тривимірних об’єктів за допомогою технології CGI (згенеровані на комп’ютері зображення). Така технологія широко використовується у сучасному кінематографі, рекламі, ігровій індустрії, а також при створенні музичних кліпів.

3D-дизайнер займається як моделінгом, так і рендерингом об’єктів, використовуючи спеціальне програмне забезпечення. Тобто, спочатку він створює тривимірну модель сцени та об'єктів у ній, а потім трансформує тривимірні сцени та об'єкти у двомірне зображення. Робота 3D-дизайнера також включає в себе текстуринг, налаштування освітлення, тіней, тощо.

Процес роботи 3D-дизайнера також залежить від того, в якій сфері він працює. Як правило, він складається з таких етапів:

  • отримання ТЗ;

  • уточнення деталей, робота над проєктом;

  • отримання відповіді від замовника з зауваженнями;

  • внесення правок відповідно до вимог замовника.

3D-дизайнери можуть працювати як на фрілансі, та у штаті 3D-студії, що спеціалізується на візуалізації. У першому випадку їм самим потрібно шукати клієнтів та домовлятися з ними, а у другому – ця задача покладається на менеджерів студії.

Які навички потрібні 3D-дизайнеру?

3D-дизайнер має вміти:

  • Працювати з програмами для 3D-моделінга, такими як 3ds Max, Maya, Zbrush, Blender, Houdini, Cinema 4D, Modo, Lightwave 3D, SketchUp та Revit.

  • Уявляти тривимірні об’єкти у просторі, щоб потім перенести їх на комп’ютер.

  • Мати креативність, почуття стилю та художній смак.

  • Правильно вистроювати композицію, робити світлокорекцію та корекцію кольору.

  • Бути відкритим для інновацій та готовим вчитися новим методикам роботи з 3D-зобразженнями.

  • Мати посидючість та високу концентрацію уваги.

  • Бути уважним до найдрібніших деталей.

  • Працювати в команді.

Які переваги та недоліки в роботі 3D-дизайнера?

Фото: pexels.com

До переваг професії 3D-дизайнера можна віднести:

  • Висока заробітна плата. Але щоб отримувати великі гроші за роботу 3D-дизайнером, потрібно досконало освоїти один чи декілька напрямів цієї професії та прикласти для цього чимало зусиль.

  • Велика кількість робочих місць та індивідуальних замовлень. Компаніям, що стрімко розвиваються, завжди потрібні молоді та талановиті фахівці. Також немає проблеми у тому, щоб знайти клієнтів, працюючи на фрілансі.

  • Можливість розкрити свій творчий потенціал. Незважаючи на те, що будь-який проект обмежений певними рамками, замовники часто дають можливість виконавцям вдаватися до творчих імпровізацій.

  • Можливість працювати вдома. У сучасних реаліях більшість графічних студій не змушують своїх співробітників безвилазно сидіти в офісі. Замість цього, 3D-дизайнери можуть працювати у комфортних домашніх умовах за зручним графіком.

Як і будь-яка інша професія, професія 3D-дизайнера має й свої недоліки:

  • Висока конкуренція. Це стосується, скоріше, до 3D-дизайнерів початкового рівня, на навчання яких компаніям потрібно витрачати час та гроші. Значно вигідніше взяти на роботу досвідченого спеціаліста, якому не потрібно нічого «розжовувати».

  • Необхідність постійно навчатися. Технології стрімко розвиваються, з’являється нове програмне забезпечення та нові методи обробки трьохвимірних зображень. Спеціалісту потрібно йти «в ногу» з часом та бути в курсі всіх нових тенденцій.

  • Доволі складне навчання. Оволодіти професією 3D-дизайнера не так просто, як здається. Для цього потрібно мати творчу уяву та запам’ятовувати безліч нюансів роботи з графікою.

Наскільки затребувані 3D-дизайнери?

Професія 3D-дизайнера є одною з найбільш затребуваних на сьогоднішній день – як в Україні, так і в більшості інших країн. Багато індустрій стрімко впроваджують CGI-технології, тому 3D-дизайнер завжди зможе знайти роботу у багатьох сферах. Його послугами можуть скористуватися компанії, що займаються архітектурою, проектуванням та будівництвом.

Не менш затребувані 3D-дизайнери в індустрії розваг. Такі спеціалісти працюють в компаніях, що спеціалізуються на розробці відеоігор та програм. Те саме можна сказати про сферу мультиплікації та анімації, а також кіноіндустрії. Без 3D-дизайну неможливий розвиток науки та промисловості, яким 3D-графіка дозволила прискорити процес роботи.

Де вчитися на 3D-дизайнера?

Отримати базові навички 3D-дизайну можна на архітектурних чи будівельних факультетах українських вузів. Але потрібно враховувати той факт, що ця спеціальність має багато відгалужень. І якщо ви хочете стати вузькоспеціалізованим спеціалістом в якомусь окремому напрямі 3D-дизайну, має сенс записатися на курси. Більшість таких курсів проходять в онлайн-режимі.

Скільки заробляє 3D-дизайнер?

Фото: pexels.com

3D-дизайнер — це високооплачувана та затребувана спеціальність. У середньому 3D-дизайнери в Україні заробляють 22-25 тисяч грн на місяць. Звісно, зарплата залежить від навичок спеціаліста, його майстерності, а також досвіду.

Так, наприклад, «тімліди» або «ментори», які досягли вершин у своїй професії, мають величезний досвід та можуть навчати менш досвідчених 3D-дизайнерів, отримують 40000 грн. та навіть більше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?