Що таке купероз і як позбутися «зірочок» на обличчі
Категорія
Краса
Дата публікації

Що таке купероз і як позбутися «зірочок» на обличчі

Що таке купероз і як позбутися «зірочок» на обличчі
Джерело:  online.ua

Купероз не становить загрози життю та здоров'ю, але це захворювання суттєво впливає на зовнішність – розширені кровоносні судини добре помітні на шкірі. Біля носа та під очима з’являються судинні «зірочки» та «павутинки», які важко приховати. Гід Онлайн розповідає, що таке купероз. чому він з’являється та як позбутися «зірочок» на обличчі.

Що таке купероз?

Фото з відкритих джерел

Купероз – це судинна патологія, при якій зменшується товщина стінок капілярів, самі капіляри при цьому стають ламкими. При цьому захворюванні переважно на обличчі з’являється почервоніння шкіри. В деяких випадках може відбуватися ураження інших частин тіла.

Спочатку «малюнок» має світло-рожевий відтінок, але якщо купероз не лікувати, «сіточка» починає темнішати та стає ще більш помітною.

Чим відрізняється купероз від розацеа?

За своєю симптоматикою купероз схожий на ще одне шкірне захворювання – розацеа. Але відмінності між цими захворюваннями все ж таки є. При куперозі поверхня шкіри залишається гладкою, тоді як при розацеа відбувається запальний процес, з’являються ущільнення та гнійники.

Зустрічаються випадки, коли купероз є першою стадією розацеа. Тому для точного визначення діагноза слід звернутися до лікара-дерматокосметолога.

Чому з'являється купероз?

Фото: envato.com

Основна причина появи куперозу – слабкі стінки капілярів. Під тиском крові судини розширюються, а потім не можуть звузитися назад. Найчастіше розширення судин провокують:

  • шкідливі звички (куріння, часте вживання алкоголю) або вживання безалкогольних напоїв-тоніків;

  • проблеми гормонального характеру, наприклад, пов’язані з вагітністю або менопаузою;

  • важкі фізичні навантаження – при активній роботі серця збільшується швидкість кровообігу та розширюються судини;

  • хронічна гіпертонія – у даному випадку розширення капілярів відбувається внаслідок збільшення об'єму крові в судинах;

  • нестача вітамінів А та С в організмі;

  • регулярне застосування деяких медикаментозних препаратів;

  • гіпертензія (синдром підвищеного систолічного артеріального тиску);

  • генетична схильність, що передається у спадок від батьків.

Також симптоми куперозу можуть з’явитися, коли людина тривалий час перебуває на сонці чи на морозі. Якщо відбувається стрімкий температурний перепад, судини різко звужуються або розширюються, після чого вже не можуть повернутися до нормального стану.

На купероз також часто хворіють любителі дуже гострих страв. Так, наприклад, вживання червоного перцю прискорює кровообіг та підвищує тиск, що негативно відображається на стані судинної системи. При цьому хвороба з часом прогресує – маленька червона точка може перетворитися на добре помітну «павутину».

Як проявляється купероз?

Купероз має декілька характерних симптомів:

  • чутливість шкіри до температурних перепадів – після повернення з прогулянки на морозному повітрі на шкірі обличчя з'являються червоні плями;

  • під дією стресу чи інших сильних емоцій починають «горіти» щоки, при цьому почервоніння довго не проходить;

  • через шкіру в області носа, щік та підборіддя просвічуються судини та капіляри.

Зазвичай купероз не супроводжується больовим синдромом, проте у деяких випадках з’являється відчуття «стягненої шкіри», печіння та зудіння.

Як лікувати купероз?

Фото: envato.com

Лікування куперозу відбувається за індивідуальною схемою, яку розробляє конкретного дерматолог для кожного пацієнта окремо. При лікування захворювання необхідно враховувати анатомічні особливості, анамнез, результати огляду та аналізів, образ життя та звички пацієнта.

Найчастіше для боротьби з патологією використовують лазерну терапію чи хірургічні методи. Часто у якості супутньої терапії пацієнту призначають введення підшкірних ін'єкцій корисних речовин, масажні процедури, різні вітаміни, а також застосування місцевих судинозміцнюючих засобів.

Варто зазначити, що боротися з куперозом за допомогою розрекламованих кремів, масок та інших косметичних засобів не має сенсу. Теж саме можна сказати про різноманітні компреси, засоби народної медицини та спеціальні вправи, адже купероз – це, перш за все, деформація судин, і повернути їх до початкового стану не так просто, як може задаватися.

Що не можна робити при куперозі?

Аби попередити збільшення куперозних «зірочок» та «павутинок», необхідно притримуватися певних правил. В першу чергу слід відмовитися від шкідливих звичок – куріння та вживання алкоголю. Також не слід довго перебувати на холоді, під сонячним промінням або у лазні. Варто більше гуляти на свіжому повітрі, але якщо на вулиці холодно, краще нанести на шкіру захисний крем.

Також необхідно переглянути свій раціон та виключити з нього гострі продукти, жирну та занадто солону їжу. Окрім цього, дерматологи радять відмовитися від використання агресивних косметичних засобів – лосьйонів на основі спирту, фруктових кислот, скрабів, тощо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?