Що таке лібідо і як підвищити сексуальний потяг у жінок та чоловіків
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що таке лібідо і як підвищити сексуальний потяг у жінок та чоловіків

Що таке лібідо і як підвищити сексуальний потяг у жінок та чоловіків
Джерело:  online.ua

Термін «лібідо» досить новий. Вперше він згадується Зігмундом Фрейдом та являється одним з головних понять психоаналізу. Цим терміном Фрейд визначив специфічну енергію, яка відповідає за потяг людини до протилежної статі. Гід Онлайн розповідає, що таке лібідо простими словами, як його виміряти та підвищити сексуальний потяг у жінок та чоловіків у разі зниження.

Що таке лібідо простими словами?

Фото: unsplash.com

Лібідо – це сексуальний потяг чоловіка до жінки та жінки до чоловіка. Цей потяг може проявлятися сексуальною активністю в різних формах – думках, еротичних фантазіях або бажанні зайнятися сексом.

Лібідо може бути прелюдією до статевого акту, або ж виникнути вже у процесі статевого акту. Іншими словами, лібідо – це первісний статевий інстинкт, бажання фізичної близькості із протилежною статтю.

Чим визначається лібідо?

Фото: envato.com

Те, наскільки виражене у людини сексуальне бажання, визначається рівнем статевих гормонів в організмі. У кожної людини рівень гормонів різний та може змінюватися під дією різних зовнішніх та внутрішніх чинників. У чоловіків за рівень лібідо відповідають гормони андрогени, в першу чергу тестостерон. Жіночими статевими гормонами являються прогестерон та естрогени.

При порушеннях лібідо виникає безліч проблем у відносинах між чоловіком та жінкою. В першу чергу страждає їхнє інтимне життя, партнери можуть відчувати власну неповноцінність, невдоволеність одне одним. Зрештою це призводить до конфліктів та розставання або зрад. Тому проблеми з рівнем лібідо потрібно вирішувати якомога швидше, доки це критично не відобразилося на ваших стосунках.

Як виміряти лібідо?

Лібідо не є якоюсь сталою величиною та не має власної шкали для вимірювання. Сексуальне бажання залежить від багатьох факторів, наприклад настрою людини, її самопочуття, наявності різних захворювань, тощо. Тому рівень лібідо може змінюватися впродовж короткого проміжку часу. Чоловічий та жіночий гормональний фон також сильно впливають на рівень лібідо.

У 2005 році ізраїльські вчені заявили, що винайшли прилад для вимірювання рівня лібідо. За словами винахідників, такий прилад оснащений сенсорним датчиком, який здатен зчитувати інформацію, що надходить з мозку людини, та відображати її у формі показників на дисплеї. Але такі розробки носять, скоріше, експериментальний характер та не призначені для масового застосування.

Які ознаки та причини зниженого лібідо?

Фото: envato.com

Ключовими ознаками зниження рівня лібідо для представників обох статей є відсутність бажання займатися сексом, відраза до статевого акту та невдоволеність своїм партнером.

Причини зниження лібідо у чоловіків та жінок в цілому ідентичні:

  • депресія, постійні стреси, підвищена тривожність та інші психологічно фактори;

  • брак досвіду у сексуальних стосунках та проблеми з вираженням власної сексуальності;

  • дитячі психологічні травми, можливо, пов’язані з насиллям з боку дорослих;

  • фізична перевтома та виснаженість після важкої роботи;

  • прийом деяких медикаментів (антидепресанти, антигістамінні препарати, знеболюючі а основі опію);

  • прийом гормональних контрацептивів;

  • часте вживання алкоголю, наркотичних речовин чи куріння;

  • високий артеріальний тиск;

  • розлади невротичного характеру;

  • надлишкова вага.

Також причиною зниження лібідо може бути довге утримання від статевих контактів або їх надмірна частота.

Як підвищити лібідо?

Фото: envato.com

Можна виділити низку загальних порад, які допоможуть покращити лібідо як чоловікам, так і жінкам:

  1. Постарайтеся зменшити рівень стресу. Емоційна перевтома, наприклад, через постійні аврали на роботі, суперечки з начальством та жорсткі дедлайни, не найкращим чином впливають на сексуальність.

  2. Краще висипайтеся. Постійний недосип веде до багатьох проблем зі здоров’ям, у тому числі й до зниження лібідо. Старайтеся спати не менше 6 годин на добу та дотримуйтеся графіку.

  3. Уникайте фізичних перевантажень. Помірна фізична активність діє тільки на користь лібідо, проте якщо ви сильно перевтомлюєтеся, на інтимне життя просто не вистачатиме сил.

  4. Вживайте менше вуглеводів. Вуглеводи дають нашому організму необхідну енергію, проте їх надлишок призводить до набору ваги, а це, у свою чергу, знижує сексуальну активність.

  5. Правильно харчуйтесь. Деякі продукти покращують ваш фізичний стан та настрій, додають енергії. В першу чергу, це овочі та фрукти, зелень, горіхи, лимон та мед.

  6. Перевірте свою ендокринну систему. Ендокринні захворювання можуть негативним чином впливати на потяг до протилежно статі. Краще пройти повне медичне обстеження, зокрема обстеження щитовидної залози.

  7. Відмовтеся від шкідливих звичок. Алкоголь, нікотин, наркотичні речовини, а також деякі медикаменти, руйнують нервову систему. Вони також можуть стати причиною зниження статевого потягу.

Також партнерам може знадобитися консультація сексолога, психотерапевта, психолога. Можливо, незадоволення один одним у ліжку виникло через брак взаємної довіри, конфліктні ситуації, які призвели до погіршення інтимного життя та зниження лібідо.

Не варто також забувати, що у чоловіків після 40-50 років зменшується кількість тестостерону у наслідок андропаузи. Цей процес є природнім та незворотним. Приблизно у цьому ж віці у жінок настає менопауза, яка теж характеризується поступовим зниженням сексуального бажання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?