Що таке метаболізм та як його прискорити
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Що таке метаболізм та як його прискорити

Що таке метаболізм та як його прискорити
Джерело:  online.ua

Метаболізм відіграє важливу роль для нормального функціонування організму та самопочуття людини. Порушення метаболізму призводять до різноманітних захворювань, погіршення фізичної форми та надмірної ваги. Гід Онлайн розповідає, що таке метаболізм, як його самостійно визначити та прискорити у разі необхідності.

Що таке метаболізм простими словами?

Фото: envato.com

Метаболізм – це швидкість обміну речовин у організмі людини. Поняття включає всі життєво важливі хімічні функції внутрішніх органів, такі як дихання, регенерація клітин та перетравлення спожитої їжі. Для цих процесів потребується енергія, мінімальна кількість якої – це і є базова швидкість обміну речовин, а іншими словами – рівень метаболізму. Цей рівень залежить від різних факторів – стану здоров’я, віку, звичок та способу життя.

У метаболізму є дві складові:

  • катаболізм (дисиміляція) – розпадання складних молекул на прості молекули, під час чого вивільняється енергія;

  • анаболізм (пластичний обмін) – поєднання продуктів розпаду, утворених під час катаболізму, у нові складні сполуки.

У якості прикладу можна навести дію гормону інсуліну на розпад глюкози (виноградного цукру). В результаті цього процесу утворюються дві молекули лактату (молочної кислоти), вуглекислий газ та вода. Наукова назва цього катаболічного процесу – гліколіз. При нестачі глюкози (наприклад, при тривалому голодуванні), її відновлення в організмі може припинитися.

Як визначити який у мене метаболізм?

Фото: envato.com

Для розрахунку базового рівня метаболізму використовується спеціальна формула – RMR. Її не можна назвати особливо точною, але вона дає розуміння того, чи відповідає ваш обмін метаболізму певній нормі.

Виглядає ця формула таким чином:

RMR = 655 + (9,6 х вага) + (1,8 х зріст) - (4,7 х вік у роках).

Наприклад, якщо ви важите 70 кг, ваш зріст – 160 см, і при цьому вам 30 років, можна провести наступний розрахунок:

RMR = 655 + (9,6 х70) + (1,8 х160) - (4,7 х30) = 1474 (ккал)

Далі потрібно знайти свій коефіцієнт активності та помножити на нього отриману цифру.

Загальноприйнятими вважаються такі коефіцієнти:

  • 1,2 – якщо ви ведете малорухливий спосіб життя;

  • 1,375 – якщо у вас є легка фізична активність (тренуєтесь 1-3 рази на тиждень);

  • 1,55 – якщо у вас є помірна фізична активність (інтенсивно тренуєтесь 3-5 разів на тиждень);

  • 1,725 – якщо у вас є підвищена фізична активність (інтенсивно тренуєтесь 6-7 разів на тиждень);

  • 1,9 – якщо у вас є дуже висока фізична активність (ви займаєтесь важкою фізичною роботою або дуже інтенсивно тренуєтесь понад 7 разів на тиждень).

Наприклад, якщо ви весь вільний час проводите за монітором і зовсім не відвідуєте спортзал коефіцієнт має становити 1,2. Цю цифру потрібно помножити на RMR. 1474х1,2 = 1768,8 ккал. Саме стільки калорій потребує ваш організм для нормальної роботи усіх органів та систем.

Як зрозуміти що у мене уповільнений метаболізм?

У людей з уповільненим метаболізмом домінує симпатична нервова система. При цьому окислення відбувається повільно, тому їм складно перетравлювати важку їжу. Зазвичай, люди з уповільненим метаболізмом мають помірний апетит, вони не відчувають постійного голоду, їх не тягне до солодощів, проте є потреба постійно пити каву та інші збуджуючі напої.

Характерна проблема людей з уповільненим метаболізмом – жирові відкладення на животі, руках та обличчі, які важко прибрати. Для того, щоб підтримувати себе в формі, їм потрібно постійно займатися фізичною роботою.

Також вони часто зіштовхуються з наступними проблемами:

  • різкий набір ваги при зниженні фізичної активності;

  • постійне відчуття втоми;

  • суха шкіра та розшарування нігтів;

  • випадіння волосся;

  • погіршення пам’яті;

  • низьке лібідо.

Окрім цього, люди з уповільненим метаболізмом більш схильні до депресії та різкого погіршення настрою без особливих причин.

Що потрібно робити для прискорення метаболізму?

   Фото: envato.com

Коли людина вирішує схуднути, вона не завжди розуміє, що для початку їй необхідна нормалізація обміну речовин. Виснажливі фізичні тренування при неправильному харчуванні, скоріш за все, не дадуть вам очікуваних результатів. А при жорсткій дієті можна навіть отримати зворотній ефект. Організм, якщо йому не вистачає їжі, відразу починає запасатися поживними речовинами, що призводить до збільшення ваги.
Тому для вирішення проблеми з метаболізмом та зайвою вагою потрібно підходити комплексно.

Спеціалісти рекомендують звернути увагу на наступні пункти:

  • дотримання збалансованого режиму прийому їжі;

  • зменшення споживання цукру та солі;

  • ведення помірно-рухливого способу життя;

  • відмова від шкідливих звичок;

  • здоровий сон як мінімум 7 годин на добу;

  • вживання достатньої кількості води;

  • постійні прогулянки на свіжому повітрі, особливо у сонячну погоду.

Також проблеми з обміном речовин можуть бути пов’язані з ендокринними збоями. Тому, перш ніж приступати до втілення у життя вищезазначених рекомендацій щодо пришвидшення метаболізму, потрібно перевірити щитовидну залозу у лікаря.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?