Що таке VIN-код авто та як його розшифрувати
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Що таке VIN-код авто та як його розшифрувати

Що таке VIN-код авто та як його розшифрувати
Джерело:  online.ua

Кожен автомобіль має свій унікальний ідентифікаційний номер – VIN-код. В ньому вказані ключові характеристики транспортного засобу та інформація про його виробника. VIN-код необхідний для проведення операцій з документами – продажу авто, оформлення нового власника, тощо. Гід Онлайн розповідає, що таке VIN-код авто, як його розшифрувати та перевірити машину.

Як прочитати VIN код на автомобіль?

Фото: envato.com

VIN-код авто складається з 17 символів. В ньому містяться цифрові та літерні умовні позначення. Кожен з цих символів несе інформацію про ту чи іншу характеристику автомобіля – країну та завод, де авто було виготовлене, дату випуску, технічні характеристики тощо.

Перші три символи коду, WMI (World Manufacturers Identification), означають світовий індекс виробника. У другій частині, VDS (Vehicle Description Section), розміщений опис параметрів транспорту. Вона знаходиться у проміжку з 4 по 9 символи номера. Остання частина, VIS (Vehicle Identification Section), слугує саме для ідентифікації конкретного авто. Вона займає проміжок з 10 по 17 символ номеру.

Як розшифровується VIN-код?

Кожна з трьох частин VIN-код має своє розшифрування. Так, на міжнародному ідентифікаційному коді виробника WMI перша літера або цифра – це географічна зона. Літери від A до H відповідають Африці, от J до R – Азії, від S до Z – Європі, цифри від 1 до 5 – Північній Америці, від 6 до 7 – Океанії, від 8 до 9 – Південній Америці.

Другий символ коду означає вже певну країну. Для зручності ідентифікації за кожною конкретною країною закріплене поєднання першої та другої цифри коду. В якості прикладу, комбінацією JA-JT позначається Японія, комбінація NL-NR відповідає Туреччині, SA-SM – Велика Британія, 4A-40 – США, і т.д.

Не дивлячись на те, що всі параметри чітко прописані в стандарті, позначення закріплене за країною-виробником використовується не у всіх випадках. Так, наприклад, машини, випущені європейським відділенням General Motors, головний офіс якого знаходиться в Німеччині, маркуються як W0 незалежно від країни, де відбувається виробництво (Німеччина, Іспанія, Великобританія, Бельгія або Польща).

Третій символ надає виробнику національна організація. У ньому також можу бути зашифрований тип транспортного засобу чи завод, на якому відбувається виробництво автомобілів. Наприклад цифра 1 відповідає американському виробнику Chevrolet, F – це марка Ferrari, O – Opel, XTT – УАЗ, тощо. Цифра 9 означає, що виробник випускає менше 500 авто за рік.

Друга частина VIN-коду – це дескриптор автомобіля (VDS). П’ять символів цієї частини коду відповідають за тип транспортного засобу та його характеристики:

  • модельна лінія;

  • тип кузова;

  • тип двигуна;

  • положення рульового колеса;

  • система живлення та тип трансмісії;

  • привід (повний, передній, задній).

Кожний виробник має унікальний набір параметрів та використовує їх у своїй послідовності. Також слід додати, що дев’ята цифра чи літера використовується американськими та китайськими виробниками (а також для експортних авто у США) у якості контрольної позначки, що захищає від перебивання номеру.

Остання, третя частина VIN-коду (VIS) – це 8 символів, причому останні 4 символи обов'язково мають бути у вигляді цифр. При цьому інформація щодо року випуску моделі та завод, де виробляється авто, не має жорсткої стандартизаціє і а є рекомендаційною. Деякі виробники, наприклад Renault, Mercedes-Benz та Toyota, рік випуску моделі у VIN-коді взагалі не вказують. Для цього використовується спеціальна табличка на кузові.

Де можна подивитись VIN-код авто?

Фото: envato.com

Ідентифікаційні номери наносяться методом вибивання на нероз'ємні частини кузова або шасі, а також на спеціально виготовлені номерні таблички (шильдики). Частіше всього VIN-код можна знайти:

  • на рамі передніх дверей (в основному з боку водія);

  • на щитку біля вітрового скла;

  • на самому двигуні;

  • на перегородці теплоізоляції;

  • на внутрішній частині лівого колеса;

  • на кермі або кермовий колонці;

  • на кронштейні, що підтримує радіатор.

VIN-код також обов’язково вноситься до паспорту на транспортний засіб, та у свідоцтво про його реєстрацію, у гарантійний талон техогляду, а також у страховий поліс на авто.

Де вказано він-код авто в техпаспорті?

Знайти VIN-код у технічному паспорті можна під визначенням «номер шасі, кузова, та рами» (vehicle identification number). Якщо цієї інформації у техпаспорті за якихось причин немає, необхідно легалізувати такий автомобіль – нанести символи, яких не вистачає на відповідні деталі. Перед цим, звичайно, потрібно провести експертизу, яка коштуватиме у середньому 3-5 тисяч гривень (розраховується в індивідуальному порядку).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?