Симптоми Омікрону: як проявляється новий штам коронавірусу у дорослих, дітей та вакцинованих
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Симптоми Омікрону: як проявляється новий штам коронавірусу у дорослих, дітей та вакцинованих

Симптоми Омікрону: як проявляється новий штам коронавірусу у дорослих, дітей та вакцинованих
Джерело:  online.ua

Омікрон – новий штам коронавірусу, який стрімко шириться світом. Інфекціоністи впевнені, що ним перехворіють всі. Гід Онлайн зібрав все, що потрібно знати про Омікрон - які симптоми, як він проявляється у дітей та вакцинованих, як можна виявити, чим він відрізняється від Дельти, чи ефективні проти Омікрону існуючі вакцини та як лікувати цей різновид коронавірусу.

Симптоми штаму Омікрон

Фото: envato.com

Характерні симптоми Омікрон-штаму коронавірусу мають багато спільного з симптоматикою ГРВІ – температура, виділення з носа, слабкість, кашель, біль у горлі. При Омікроні такий специфічний симптом, як зникнення смаку та нюху, по якому можна було виявляти попередні різновиди коронавірусу, зустрічається досить рідко.

Експерти Національної системи охорони здоров'я Великої Британії виявили, що ключовим симптомом штаму Омікрон може бути лише безпричинна втома, болі в м'язах та шлунку. Першими симптомами Омікрону часто бувають: діарея, нудота, блювання, відсутність апетиту.

Як проявляється Омікрон у дорослих?

Серед проявів Омікрону у дорослих можна виділити підвищення температури до 39 градусів протягом двох-трьох днів, а також слабкість. Також спостерігається кашель, відчуття першіння у носоглотці, головний біль, болі в м’язах та спині, підвищене потовиділення, іноді кон'юнктивіт та висипання на шкірі.

Перші симптоми штаму Омікрон (інфографіка - МОЗ)

Медики стверджують, що Омікрон менше пошкоджує легеневу тканину, ніж попередні штами, тому ризик розвитку легеневої недостатності та смерті суттєво нижчий. Тим не менше, ймовірність загострення хронічних хвороб у людей із групи ризику (старше 60 років) досить високий. Також в цю категорію потрапляють люди з цукровим діабетом та іншими патологіями.

Як проявляється Омікрон у дітей?

Фото: envato.com

Найчастіший прояв Омікрону у дітей – це бронхіоліт. Він характеризується запаленням дрібних бронхів, що може стати причиною дихальної недостатності та пневмонії.

Лікарі відмічають, що при зараженні Омікроном дихання у дітей стає свистячим та шумним, можуть виникати напади задухи, а при кашлі майже неможливо відхаркнути мокротиння.

У деяких випадках у дітей спостерігаються симптоми, які також характерні для Дельти – блювота, пронос, порушення травлення та болі в животі. Температура тіла може досягати 38 - 38,5 градусів, проте вона рідко доходить до критичних показників.

Симптоми Омікрону у дітей, як й у дорослих, майже не відрізняються:

  • нежить (73%)

  • головний біль (67,5%)

  • втома (63,5)

  • чхання (60%)

  • біль у горлі (59,6%)

У разі зараження на цей штам, разом із вказаними вище симптомами, також спостерігається кашель (43,5%), хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо, — зазначають в МОЗ.

Чим Омікрон відрізняється від Дельти?

Симптоми штамів коронавірусу Омікрон та Дельта досить схожа. Проте є й суттєві відмінності:

  • при зараженні Омікроном рідше виникає кашель, хрипота в горлі, озноб, лихоманка, а також втрата чи спотворення нюху та/або смаку;

  • наукові дослідження показують, що Омікрон має менший інкубаційний період, ніж Дельта, який у середньому триває три доби;

  • ризик повторного зараження Омікроном у п'ять разів вищий, у порівнянні з Дельтою.

Ще одна відмінність полягає у тому, що на Омікрон частіше хворіє молодь. Так, якщо середній вік пацієнтів, заражених Дельтою складає 38 років, то для Омікрону середній вік – це 30 років. Слід також додати, що новий штам набагато заразніший. Так, один хворий може заразити 3-3,5 людей, тоді як заражений Дельтою може передати вірус 0,8 людям.

Як виявляють Омікрон?

Фото: unsplash.com

ПЛР-тести та експрес-тести, які сьогодні використовуються для виявлення коронавірусу, здатні виявляти й Омікрон, але роблять це менш ефективно, у порівнянні з іншими штамами. До того ж, дослідження показали, що ці тести «спрацьовують» на Омікрон з запізненням у три дні. Це зумовлено тим, що Омікрон блискавично розвивається у організмі, та так само стрімко його покидає. Іноді тести просто не встигають зреагувати.

Як правильно здати тест на Омікрон - інфографіка МОЗ

Коли варто робити комп’ютерну томографію при зараженні Омікроном?

Поява симптомів штаму коронавірусу Омікрон не є підставою для того, щоб робити комп'ютерну томографію (КТ). Це дуже серйозне дослідження, яке має негатівні для організму побічні ефекти. При задовільному стані пацієнта з підтвердженим COVID-19 КТ не призначають.

Коли робити КТ при зараженні Омікроном - інфографіка МОЗ

Чи захищає вакцина від Омікрону?

Практично всі вакцини проти коронавірусу, які існують на сьогоднішній день у світі, діють у випадку з Омікроном лише частково. Це означає, що і ті, хто повністю вакцинований, і навіть ті, хто має був щеплений бустерною дозою вакцини, можуть заразитися Омікроном. Як показують останні дослідження, новий штам має потенціал частково оминати імунний захист організму.

Найчастішими симптомами штаму Омікрон у повністю вакцинованих людей є:

  • Кашель (83%);

  • Нежить або закладеність носа (78%);

  • Втома (74%);

  • Біль у горлі (72%);

  • Головний біль (68%);

  • М'язовий біль (58%);

  • Лихоманка (54%);

  • Чихання (43%).

Але в МОЗ застерігають, що незважаючи на те, що симптоми Омікрону нагадують застуду, новий штам може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

Через стрімке поширення Омікрону у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19, — попереджають медики.

Як лікувати Омікрон?

Фото: unsplash.com

Враховуючи, що перебіг у Омікрона дещо слабший, ніж у Дельти, більшість пацієнтів, можуть лікуватися в домашніх умовах. Госпіталізація необхідна тільки при наявності ускладнень.

При появі ознак захворювання фахівці рекомендують використовувати засоби, які є майже у будь-якій домашній аптечці – промивати горло та ніс антисептиком на водній основі, приймати вітамін С та пити більше рідини.

Важливо розуміти, що коронавірус не лікується антибіотиками - вони є антибактеріальними, а не противірусними препаратами та призначаються лише при ускладненнях COVID-пневмонії. Використання гормональних препаратів виправдане лише при середньотяжкому перебігу хвороби в умовах стаціонару, а кроворозріджуючі препарати без контролю лікаря можуть спричинити неконтрольовану кровотечу.

При появі симптомів Омікрону ні в якому разі не потрібно вдаватися до паніки. Слід залишатися вдома та дотримуватися рекомендацій медиків. Викликати лікаря при звичайних симптомах застуди та ГРВІ, які більшості випадків з’являються при Омікроні, немає необхідності – достатньо звернутися за дистанційною медичною допомогою.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?