Склад косметики: як правильно читати етикетки та на що звертати увагу
Категорія
Краса
Дата публікації

Склад косметики: як правильно читати етикетки та на що звертати увагу

Склад косметики: як правильно читати етикетки та на що звертати увагу
Джерело:  online.ua

Навіть аптечні б'юті-засоби та косметика преміум-класу не завжди виправдовують очікування. В кращому випадку деяка косметика виявляється просто неефективною, в гіршому - провокує небезпечні побічні ефекти та алергійні реакції. Як потрібно вибирати косметику, щоб не потрапити на шкідливий продукт? Гід Онлайн розповідає все, що потрібно знати про склад косметики - що входить до складу косметичних засобів, як правильно читати етикетки та на що слід звертати увагу.

Базові компоненти косметики

Фото: unsplash.com

Кожен косметичний засіб має унікальну формулу, проте більшість таких продуктів містять комбінацію принаймні двох-трьох з наступних інгредієнтів:

  • Вода – являється основою кремів, лосьйонів, дезодорантів, шампунів, кондиціонерів та інших косметичних засобів. Вона виступає в ролі розчинника для інших інгредієнтів та допомагає утворити емульсію певної консистенції. Вода має бути очищена найретельнішим образом, адже у простій водопровідній воді можуть міститися мікроби, токсини та інші речовини.

  • Емульгатори – під цим терміном маються на увазі компоненти, які запобігають розділенню різнорідних речовин, наприклад, олії та води. У природному стані ці речовини утворять два окремих шари та не будуть змішуватися між собою, навіть якщо ємність збовтати. Для утворення однорідного продукту використовуються такі речовини, як полісорбати, лаурет-4 та цетилсульфат калію.

  • Консерванти – продовжують термін зберігання косметики та запобігають появі шкідливих мікроорганізмів. Оскільки більшість мікробів живе у воді, консерванти повинні бути водорозчинними. Консерванти можуть бути натуральними або синтетичними а також мати різну концентрацію. Зазвичай використовуються парабени, бензиловий спирт, саліцилова кислота та етилендіамінтетраоцтова кислота.

  • Загусники – роблять консистенцію продукту найбільш зручною для застосування. Вони можуть бути ліпідними (на основі цетилового спирту, стеаринової кислоти та карнаубського воску), натуральними (полімери на основі ксантанової камеді та желатину) та синтетичними. Останні використовуються для згущення лосьйонів та кремів. Найбільш розповсюджений штучний загусник – акрилова кислота, який набухає при контакті з водою.

  • Ароматизатори – забезпечують приємний запах косметичних засобів. Ароматизатори також можуть бути натуральними та штучними, а їх концентрація може різнитися. Деякі ароматичні добавки ледь помітні та використовуються для того, щоб замаскувати специфічний запах інших компонентів.

Окрім вищезазначених компонентів в косметику додають засоби для пом’якшення, натуральні та штучні барвники, а також речовини, що стабілізують рівень рН.

Шкідливі хімічні речовини в косметиці

Фото: unsplash.com

До шкідливих речовин, які додаються у косметику, належать ті, які здатні викликати алергічну реакцію, спровокувати різноманітні захворювання (включаючи хвороби онкологічного характеру) та викликати гормональні збої.

Серед таких речовин можна виділити:

  • метилізотіазолінон;

  • метилхлорізотіазолінон;

  • феноксіетанол;

  • дистиляти з нафти;

  • формальдегіди;

  • борну кислоту

  • борат натрію;

  • фталати;

  • формальдегіди;

  • діоксан.

Цей список далеко не повний, адже кожен виробник використовує свої речовини хімічного походження.

Небезпечні компоненти косметики

Якщо ви бачити один з таких компонентів на упаковці косметичного засобу, краще відмовитися від його покупки, адже його застосування може принести серйозну шкоду вашому здоров’ю та з часом викликати різноманітні захворювання.

Серед найбільш небезпечних компонентів косметики можна виділити:

  • парабени – являються одними з найпоширеніших косметичних консервантів та ароматизаторів на сьогоднішній день;

  • чорний карбон – доволі токсичний пігментований порошок, який додають у підводку для очей та туш для вій для того, щоб зробити колір більш насиченим;

  • вазелін – мінеральне масло, яке можна зустріти у якості компонента бальзамів, лосьйонів та інших засобів для догляду за шкірою (шкідливий тільки при недостатньому очищенні);

  • оксибензон (компонент сонцезахисних кремів) – здатен викликати дерматит та алергійні реакції у людей з чутливою шкірою;

  • консерванти на основі формальдегіду – згідно з дослідженнями, такі речовини являються сильними канцерогенами а також призводять до алергійних реакцій та різних захворювань шкіри.

Також небажано застосовувати косметику, яка містить емульгатори, регулятори кислотності та піноутворюючі компоненти на основі етаноламінів.

Корисні компоненти косметики

Фото: pexels.com

Кожен косметичний засіб має у своєму складі низку корисних компонентів, які, власне, й роблять його ефективним.

До таких компонентів можна віднести:

  • сімейство кислот AHA (гідрокислоти) – відлущують загрубілі часточки шкіри, створюють ефект омолоджування, та запобігають виникненню акне;

  • вітамін С – захищає шкіру від вільних радикалів, сповільнює старіння, розгладжує зморшки, висвітлює шкіру на обличчі;

  • гіалуронова кислота – потужний інгредієнт, який має інтенсивну зволожуючим та омолоджуючу дію, сповільнює вікові зміни;

  • ретинол – сприяє загоєнню пошкодженої шкіри, пом’якшує її, мінімізує видимі ознаки старіння;саліцилова кислота – лікує висипи та вугрі завдяки руйнуванню відмерлих клітин шкіри та видаленню їх з поверхні шкіри;

  • кераміди – зміцнюють природний захисний бар’єр шкіри, запобігають появі сухості, свербіння та запалення;

  • арганова олія – антиоксидант рослинного походження, який бореться з наслідками сонячних опіків, сприяє загоєнню шкіри та зволожує її.

Також до списку корисних речовин, які можна зустріти у складі косметичних засобів, слід додати сірку, перекис бензоїлу та вітамін Е.

Як вибрати безпечну косметику?

Купляючи косметичні засоби, перш за все, треба керуватися таким правилом: уважно вивчати склад на етикетці, та менше звертати увагу на рекламу, ціну та зовнішній вигляд продукту. Навіть приблизно розуміючи дію того чи іншого компоненту, ви зможете прийняти правильне рішення при виборі косметики.

Також рекомендуємо вам купляти продукцію відомих у світі брендів та відмовитися від покупки косметичних засобів, які мають сумнівне походження. Дуже важливо, коли на етикетці продукту є розгорнутий список компонентів, що містяться в складі цього продукту.

Варто пам’ятати, що шкода багатьох інгредієнтів офіційно не доведена. Тому вам самім потрібно вирішувати, чи варто ризикувати власним здоров’ям, купуючи той чи інший засіб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?