Старий Новий рік 2021: як в Україні відзначають свята Маланки і Василя
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Старий Новий рік 2021: як в Україні відзначають свята Маланки і Василя

Старий Новий рік 2021: як в Україні відзначають свята Маланки і Василя
Джерело:  online.ua

В ніч з 13 на 14 січня в Україні відзначають Старий Новий рік, який перетинається з днем Маланки і Василя. У 2021 року староноворічні свята випадають на середу і четвер, але вони не є офіційними, тому ці дні будуть робочими. Проте українці, як правило, відзначають Старий Новий рік за всіма традиційними канонами. Чому святкують Старий Новий рік, звичаї цього свята і що не можна робити в цей день - в матеріалі ONLINE.UA.

Старий Новий рік 2021 - головні традиції і звичаї

Старий Новий рік - це початок Нового року за "старим" стилем. З 13 на 14 січня його відзначали, коли світ жив за юліанським календарем. Святкувати Старий Новий рік почали ще в 1918 році, коли на зміну юліанського був введений григоріанський календар, розбіжність яких становить два тижні. До речі, багато віруючих людей саме Старий Новий рік відзначають яскравіше і веселіше, оскільки на звичайний Новий рік через різдвяний піст пишні застілля заборонені.

В Україні починають святкувати Старий Новий рік ввечері 13 січня. Щедрий вечір схожий зі Святим вечором перед Різдвом, коли накривається багатий стіл, але вже не пісними, а м'ясними стравами, і за ним збирається родина. Також в деяких регіонах України в цей день готують традиційне святкове блюдо - кров'янку, яке називають Маланка. Господинею святкового столу, як і на Різдво, виступає кутя.

Головною розвагою 13 січня на Старий Новий рік досі залишаються народні гуляння і щедрування. До самої ночі щедрувальники ходять по домівках і співають обрядові пісні-щедрівки, танцюють і жартують. Вранці 14 січня в Україні, в день Василя, прийнято засівати. Вважається, що посівати повинні хлопчики, так як саме чоловік повинен першим увійти в будинок в Старий Новий рік - в такому випадку господарів чекає щастя і достаток. Посівати прийнято зерном, яке ні в якому разі не можна викидати. Посіяне зерно слід зібрати і зберігати до весни, а після змішати з зернами для посіву та засіяти в землю.

Серед старовинних українських звичаїв на Старий Новий рік - сватання. Тільки 13 січня ті молоді хлопці, які раніше отримали від коханої дівчини відмову, могли знову повторно надіслати в будинок дівчини сватів. Вважається, що якщо получить згоду нареченої на шлюбв Щедрий вечір, то життя молодої пари буде щедрим і радісним.

Ворожіння на Старий Новий рік

Ніч з 13 на 14 січня вважалася магічною, тому невід'ємною частиною святкування були також ворожіння на Старий Новий рік. Наші пращури вірили, що саме в ці дні доля може відкрити свої секрети і таємниці про майбутнє. Існує безліч способів ворожінь на Старий Новий рік. Це можуть бути передбачення на вареники - при приготуванні цієї страви господиня кладе в вареники "сюрпризи", які під час святкового обіду передбачать долю всіх присутніх за столом. Наприклад, монетка або зерна в варениках обіцяють багатство, сіль віщує сльози, кісточка від вишні говорить про майбутнє поповнення в родині, а кільце символізує заміжжя.

Також на Старий Новий рік можна поворожити за допомогою кота: спочатку потрібно загадати бажання, а після цього покликати з іншої кімнати домашнього улюбленця - якщо кіт переступить поріг спочатку лівою лапою, ваше бажання неодмінно збудеться, правою - доведеться про нього забути.

Незаміжні дівчата в ніч на Старий Новий рік можуть дізнатися ім'я судженого. Для цього перед сном потрібно покласти під подушку гребінець, примовляючи: "Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!". Той, хто присниться, той і може стати ймовірним обранцем.

Що не можна робити на Старий Новий рік

Щедрий вечір або Старий Новий рік, за старовинними віруваннями, не можна зустрічати в старому і брудному одязі. Також в цей день не рекомендується давати гроші в борг і вирішувати свої фінансові питання. З щедрувальниками та посівальниками найкраще "розраховуватися" солодощами - якщо давати їм гроші, то можна втратити благополуччя в домі на цілий рік.

Не можна в цей день ображатися і згадувати старі образи, а також виносити сміття. Також важливо уникати сварок і конфліктів, інакше весь рік доведеться жити в сльозах.

Старий Новий рік 2021 - прикмети

  • Ніч на Старий Новий рік зоряна - до врожаю ягід.

  • Сонце на Старий Новий рік високо зійшло - весь рік буде щасливим і щедрим на садовий урожай.

  • Тепла погода на Василя і Маланку - літо буде дощовим.

  • З якого боку на Старий Новий рік небо вкрите хмарами, звідти і щастя прийде.

  • Кутя і страви зі свинини на святковому столі - до багатства і щастя.

  • Суха погода і мороз на Старий Новий рік - грибів багато не буде.

Раніше ONLINE.UA публікував привітання зі Старим Новим роком 2021- в нашій добірці гарні вірші, найкращі щедрівки та посівалки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?