Тактична аптечка: що в ній має бути
Категорія
Військовий Гід
Дата публікації

Тактична аптечка: що в ній має бути

Тактична аптечка: що в ній має бути
Джерело:  online.ua

Виживання бійця на полі бою багато в чому залежить від можливості ефективно надати собі самодопомогу. Саме тому при ньому завжди має бути правильно укомплектована тактична аптечка. Військовий Гід Онлайн розповідає, що таке тактична аптечка та з чого вона повинна складатися.

Що входить в склад тактичної аптечки?

Бинт марлевий стерильний

Стерильний бинт може застосовуватися для перев'язування місць опіків, фіксації кінцівок, утримування тампонів, зупинки кровотечі, перев’язки вогнепальних та осколочних ран, накладання стискаючих пов’язок.

Головне, щоб бинт був достатньо щільним, оскільки він має надійно фіксуватися на місті перев'язки та не розвалюватися на окремі нитки. На ньому не повинно бути швів та пошкоджень тканини. Також бинт повинен добре вбирати вологу.

Пакет для перев'язки

Пакет для перев'язки, який має назву “ізраїльський бандаж” – це більш просунута версія бинта. Такий засіб використовують в багатьох сучасних арміях. Головна його перевага – швидкість та простота використання. Поранений боєць, маючи тільки одну дієздатну руку, цілком може впоратися з накладанням цього кровоспинного бандажу.

Перев’язувальний пакет включає в себе еластичний бинт та абсорбуючу подушечку, а його фіксація відбувається за рахунок пластикової застібки, розташованої на звороті. Розміщується пакет у герметичній стерильній упаковці.

Лейкопластир з нетканою основою

За допомогою такого лейкопластиру можна зафіксувати хірургічну пов'язку, катетер, та інше медичне приладдя. Матеріал, з якого зроблений пластир гіпоалергенний, вільно пропускає повітря та не завдає ніякої шкоди ураженій поверхні шкіри.

Стрічка на основі віскози просочена синтетичним каучуковим клеєм, завдяки чому пластир легко знімається після використання. До того ж, необхідний по довжині шматок можна відірвати руками, чого не вдасться зробити зі звичайним тканим лейкопластиром.

Кровоспинний (гемостатичний) засіб

Гемостатик зроблений у вигляді гофрованого стерильного бинта, просоченого спеціальною речовиною, яка спиняє кровотечу, примушуючи кров згортатися. З бинта формується тампон, який поміщується в рану.

На відміну від кровоспинних порошків (зараз майже не використовуються), бинт не утворює спечену кірку на поверхні рани, яку потім доведеться видаляти разом з ділянкою неушкодженої шкіри хірургічним шляхом.

Джгут-турнікет

Джгут-турнікет застосовується для накладання на поранені кінцівки з метою зупинки кровотеч, у тому числі артеріальних. Наразі у арміях натівського зразка використовуються турнікети сьомого покоління, які мають вдосконалену конструкцію.

Після затискання турнікет фіксується спеціальною кліпсою. На джгуті маркером (також обов'язково має бути в аптечці) вказується час його накладання – більше двох годин тримати кінцівку перетиснутою небезпечно.

Атравматичні ножиці

Атравматичними ножицями користуються рятувальні служби та військові медики. Завдяки особливій формі вигнутих лез з зазубринами, ними легко розрізати одяг, не боячись ще більше травмувати пораненого. Атравматичні ножиці ріжуть будь-яку тканину. Вони справляються навіть з натуральною шкірою завтовшки до 2 мм.

Термоковдра

Термоковдра – це поліетиленова фольга з алюмінієвим напиленням розміром 1,5 х 2,5 м. Головна задача такої ковдри – перешкодити втраті тепла за рахунок термоізоляції. Особливо це актуально при кровотечах, коли людина відчуває сильний холод, а температура тіла стрімко падає (гіпотермія).

Також за допомогою термоковдри можна зігрітися у холодну пору року, захиститися від сонячних променів, дощу та вітру. Її навіть можна розкласти навколо багаття, створивши імпровізований тепловий бар'єр.

Назофарингеальний повітропровід

Назофарингеальний повітропровід представляє собою гнучку силіконову трубку, яка вставляється в носовий прохід задля того, щоб забезпечити доступ повітря до дихальних шляхів.

Назофарингеальний повітропровід дає змогу врятувати людину, яка втратила свідомість, оскільки перешкоджає западанню язику в горло через розслаблення щелепних м'язів. Тим самим трубка не дозволяє людині задихнутися.

Яким чином можна удосконалити тактичну аптечку?

Найкращий спосіб підвищити ефективність військової аптечки – це "доукомплектувати" її додатковими турнікетами, бинтами, перев'язочними пакетами та кровоспинними засобами. Це дозволить обробити відразу декілька поранень (на жаль, на війні можливо й таке) або ж швидко допомогти постраждалому товаришу.

Також до тактичної аптечки варто додати:

  • протизапальні та протидіарейні засоби, очні каплі, антибіотики та знеболювальні у вигляді пігулок;

  • протиопікову гідрогелієву пов’язку;

  • оклюзійну пов’язку HALO – використовується разом з декомпресійною голкою при відкритих травмах грудної клітини (пневмоторакс);

  • стерильні рукавиці (бажано декілька пар);

  • пігулки для знезараження води;

  • бактерицидний пластир.

Читайте також:

Зимове екіпірування ЗСУ

Вибір тактичного шолома

Який приціл встановити на зброю

Все про бронежилети

Обираємо тактичний рюкзак

Все про тактичні окуляри

Як обрати тактичні навушники

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?