Тіло без болю. Все, що потрібно знати про масаж
Категорія
Краса
Дата публікації

Тіло без болю. Все, що потрібно знати про масаж

Тіло без болю. Все, що потрібно знати про масаж
Джерело:  online.ua

Існує думка, що масаж – це процедура, яка має лише поверхневу дію. Насправді ж масаж допомагає при лікуванні багатьох недугів. Його рекомендують застосовувати після фізичних навантажень, а також як допоміжний засіб при реабілітації після травм. Проте існує чимало тонкощів, які слід враховувати, перш ніж йти в масажний салон. Гід Онлайн розповідає, що таке масаж, кому він потрібен, та які є протипоказання до цієї процедури.

Які проблеми може вирішити масаж?

Фото: envato.com

Корисні властивості масажу були виявлені ще в древності. Сьогодні ж звернення до масажиста рекомендують при наявності наступних проблем зі здоров’ям:

  • Підвищений тиск. При масажі покращується циркуляція крові у судинах та капілярах, завдяки чому відбувається нормалізація тиску. Також процедура допомагає позбутися відчуття «холодних кінцівок».

  • Втрата м’язового тонусу. Масажист активно діє на м'язову тканину, що дає їй змогу швидше регенерувати та звільняє організм від шлаків завдяки потовиділенню. Тому масаж рекомендований спортсменам та людям, які займаються важкою фізичною роботою.

  • Головні болі та мігрень. При малорухливому способі життя та довгому сидінні в незручній позі відбувається застій крові, також може відбутися защемлення шийних нервових закінчень. Це призводить до болю в шиї та мігрені. Масаж ефективно вирішує дану проблему.

  • Безсоння. При масажі в мозок надходять особливі дельта-хвилі, які допоможуть вам швидше заснути. При цьому сон буде глибоким та спокійним, а на ранок ви почуватимете себе бадьорим та сповненим сил.

  • Проблеми зі шкірою. Нормалізація кровообігу під час масажу сприяє підвищенню тонусу шкіри. Окрім цього, відлущуються відмерлі клітини. Тож, відвідуючи масажні процедур, ви виглядатимете молодше та будете себе краще почувати.

  • Больовий синдром. Якщо ви страждаєте на хронічні болі у суглобах, масаж допоможе розслабитися та надовго зніме неприємні відчуття. А ще масаж допомагає при болях під час ПМС у жінок.

Також дослідження виявили, що під час масажу організм очищається від шлаків – в першу чергу від сечової та молочної кислот, що позитивно впливає на стан здоров'я.

Які техніки масажу існують?

Фото: envato.com

Окрім традиційного масажу, існують й інші, більш «екзотичні» техніки:

  • Стоун масаж – під час процедури на тіло викладається тепле гладке каміння. Це дає приємні відчуття, допомагає краще розслабитися та знімає втому. Такий масаж корисний для людей з підвищеним тиском та людей, що мають проблеми з серцево-судинною системою.

  • Оздоровчий масаж – поєднує у собі прийоми класичного та шведського видів масажів. Під час сеансу масажист за допомогою активних та пасивних рухів по черзі розминає м'язи шиї, спини та суглоби. Така практика дає хороші результати при порушеннях постави та при знятті нервової напруги.

  • Антицелюлітний масаж – дозволяє скинути зайві кілограми, «підтягнути» обвислу шкіру (наприклад, на боках) та зробити її більш пружною. Під час процедури масажист розминає, розтирає, розгладжує шкіру на різних ділянках, що прискорює спалення підшкірного жиру та активізує обмін речовин в ній.

  • Лімфодренажний масаж – популярна косметологічна процедура, під час якої відбувається активна дія на лінії лімфотоку. Такий масаж допомагає позбутися набряків на кінцівках, целюліту, сприяє регенерації клітин та позбавляє шкіру від зморшок.

  • Ароматичний масаж – відрізняється тим, що під час процедури активно використовуються ефірні олії, в першу чергу олія лаванди. Цей масаж створює розслаблюючий ефект, знімає втому, покращує кровообіг та робить вас більш бадьорим та енергійним.

  • Тайський масаж – направлений на активізацію енергетичних точок на тілі. Масажист скручує, стискає чи розтягує певні ділянки тіла, які відповідають за здоров’я того чи іншого органу. Тайський масаж має багато спільного з йогою та голковколюванням.

  • Тибетський медовий масаж – використовує цілющі властивості меду. Така методика допомагає вивести шлаки з організму, знімає болі в кістках та м’язах, покращує роботу серцево-судинної системи.

  • Масаж рибками – ще одна модна косметологічна процедура. Вона полягає у тому, що ви опускаєте ноги в спеціальний акваріум, у якому рибки Гарра Руфа очищають шкіру від ороговілих частинок. Це робить шкіру ніг здоровішою, знімає втому та розслабляє.

  • Масаж для вагітних – дозволяє зняти неприємні симптоми у вагітних жінок, наприклад набряклість ніг, застій лімфи, болі в поясниці та суглобах. При такому масажі використовуються повільні та м’які рухи, які допомагають жінці розслабитися.

Також масаж розподіляється по зонам тіла. У більшості випадків масажист «проходиться» по всьому тілу, але деякі методики приділяють особливу увагу обличчю, ступням, долоням, зоні шиї та пліч.

Який масаж можна зробити собі самостійно?

Вид масажу, який може зробити самостійно кожен – масаж долонь та ніг. У цих зонах знаходиться безліч рецепторів та нервових закінчень, тому, стимулюючи їх, ми допомагаємо розслабитися нервовій системі та покращуємо роботу багатьох органів і систем. А ще такий масаж дає можливість зігрітися.

Також можна самостійно зробити масаж шийної зони. Для цього потрібно почати розтирань зверху вниз та з боків. Потім потрібно провести точковий масаж потилиці та шиї. Далі за допомогою пальців обох рук виконати кругові рухи в області шиї та надпліччя. Завершується такий масаж так само як і починається – легкими розтираннями.

Який масаж допомагає розслабитися?

 Фото: envato.com

Найбільш розслаблюючим є релаксаційний масаж. Він повністю виключає важкі, больові та дратівливі дії з боку масажиста. Натомість ви відчуєте приємні розслаблюючі рухи, які допоможуть вам відволіктися від буденних турбот та максимально насолодитися процедурою. Окрім цього, такий масаж дає можливість відновити сили після важкого робочого дня.

Кому не можна робити масаж?

Існує ряд протипоказань для проведення масажної терапії. Так, зокрема, масаж не слід робити людям, які страждають від гангрени, трофічних виразок, деяких хвороби кровоносної системи, вад серця (на стадії декомпенсації), а також активної форми туберкульозу, печінкової чи ниркової недостатності. Також масаж не рекомендується проводити у післяопераційний період.

У деяких випадках масаж не бажано проводити тимчасово, наприклад, при загостренні запальних процесів або наявності гнійних ран чи пошкоджень на шкірі. Ці обмеження можна зняти зразу після того, як стан пацієнта нормалізується.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?