Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча
Категорія
Їжа
Дата публікації

Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча

Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча
Джерело:  online.ua

Цвітна капуста - один з найкорисніших овочів для здоров'я людини. І на це є виправдані причини. ГастроГід Онлайн розповідає, в чому користь і шкода цвітної капусти та чому її важливо включати в раціон харчування щодня.

Цвітна капуста була знайдена римлянами на острові Кіпр у стародавні часи. В Європі цей овоч довгий час не мав можливості отримати поширення, тому що не виробляв насіння. Цвітну капусту постачали зі східних країн, але в 19-му столітті французи змогли витягти насіння з цвітної капусти. З тих самих пір вона стала популярною в Європі.

Які вітаміни є в цвітній капусті?

 Фото: envato.com

Цвітна капуста має високі поживні властивості, які забезпечуються, завдяки наявності в овочі істотної кількості клітковини, кількох рідкісних цукрів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів A, D, E, B1, B2, PP, K, H.
У кольоровій капусті міститься велика кількість аскорбінової кислоти і білків.

Необхідну добову норму вітаміну С можна забезпечити, з'ївши всього 150 г цвітної капусти.

Вітамін H, якого в цьому овочі значно більше, в порівнянні з іншими, часто використовують у виготовленні косметики для обличчя і тіла. Тому вживання цвітної капусти важливо для підтримки зовнішньої краси.

Цвітну капусту часто кладуть в супи і використовують як гарнір. Традиційним блюдом є смажена в сухарях капуста, яка подається окремо або як гарнір до рибних або м'ясних страв.

Чим корисна біла цвітна капуста?

Фото: envato.com

Цвітну капусту можна віднести до найбільш важливих продуктів харчування через цілющі властивості, які допомагають у запобіганні різних небезпечних хвороб. Ферменти, що знаходяться в цьому овочі, нормалізують біохімічні реакції в організмі і виводять токсини. Речовини, що надходять в організм разом з цим цілющим овочем, запобігають пошкодженню або змінам клітин, а також розвитку пухлин.

Цвітна капуста вважається важливим елементом в організації лікувального харчування при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, а також сечовивідних і дихальних шляхів. У цьому цілющому овочі відсутня груба клітковина. У зв'язку з цим організм прекрасно засвоює її і перетравлює його.

Медики настійно радять їсти цвітну капусту при гастриті і виразці. Це незамінний продукт в дитячому харчуванні з самого раннього віку.

Багато засобів народної медицини не можуть обійтися без цвітної капусти. Її вживають при проблемах з апетитом, запорах і тяжкості в шлунку. Для цих же цілей натщесерце їдять квашену цвітну капусту.

Вітамін U, який рідко зустрічається в інших продуктах харчування, є в соці цвітної капусти. Він допомагає зарубцюватися виразкам без використання медичних препаратів. Крім того, сік є найкращим помічником в боротьбі із зайвою вагою.

Для збереження всіх корисних речовин свіжоприготований сік цвітної капусти необхідно вжити протягом однієї доби.

Якої шкоди може завдати цвітна капуста?

Цвітну капусту не варто приймати в їжу людям, що мають підвищену кислотність шлунка. З максимальною обережністю до цього овоча необхідно поставитися людям з підвищеним тиском, хворобою нирок, подагрою і харчовою алергією.

Як вибрати цвітну капусту?

При покупці цвітної капусти перевагу краще віддати твердому і важкому качану зі свіжими листочками. Колір самої капусти може відрізнятися і бути білим, сірим, жовтим, трохи зеленуватим або фіолетовим. На ній не повинні виднітися темні плями.

Зберігати кольорову капусту потрібно при нульовій температурі і не більше десяти днів. У морозильнику термін зберігання збільшується.

Секрети приготування цвітної капусти

 Фото: envato.com

  • Вариться цвітна капуста недовго в малій кількості води. Кращим варіантом буде приготування на пару.

  • Зварену капусту слід відразу ж вийняти з води, щоб її корисні властивості краще збереглися, а смак не погіршився.

  • Для поліпшення смаку господині додають цукор в каструлю, де вариться капуста.

  • Коли капуста готова, її варто опустити в холодну воду, розбавлену лимонним соком. Це дозволить зберегти зовнішній вигляд.

  • Перед тим, як поставити тушкуватися, капусту можна трохи посмажити в борошні.

Чи можна їсти в сирому вигляді цвітну капусту?

Цвітна капуста - ароматний і корисний овоч, який застосовують при готуванні різноманітних супів, гарнірів, смажать з різними овочами, картоплею, часто додають при смаженні м'яса. Свіжу цвітну капусту їдять в салатах або використовують в прикрасах до різноманітних страв.

Скільки калорій в 100 г цвітної капусти?

В цвітній капусті міститься мала кількість калорій (30 ккал на 100 г), але цей овоч дуже поживний. Капуста часто використовується в дієтичному харчуванні, так як сприяє зниженню ваги.

Також цвітна капуста покращує роботу мозку, запобігає розвитку запальних процесів в організмі і знижує ризики виникнення серцево-судинних захворювань.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?