Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча
Категорія
Іжа
Дата публікації

Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча

Цвітна капуста — в чому користь і шкода овоча
Джерело:  online.ua

Цвітна капуста - один з найкорисніших овочів для здоров'я людини. І на це є виправдані причини. ГастроГід Онлайн розповідає, в чому користь і шкода цвітної капусти та чому її важливо включати в раціон харчування щодня.

Цвітна капуста була знайдена римлянами на острові Кіпр у стародавні часи. В Європі цей овоч довгий час не мав можливості отримати поширення, тому що не виробляв насіння. Цвітну капусту постачали зі східних країн, але в 19-му столітті французи змогли витягти насіння з цвітної капусти. З тих самих пір вона стала популярною в Європі.

Які вітаміни є в цвітній капусті?

 Фото: envato.com

Цвітна капуста має високі поживні властивості, які забезпечуються, завдяки наявності в овочі істотної кількості клітковини, кількох рідкісних цукрів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів A, D, E, B1, B2, PP, K, H.
У кольоровій капусті міститься велика кількість аскорбінової кислоти і білків.

Необхідну добову норму вітаміну С можна забезпечити, з'ївши всього 150 г цвітної капусти.

Вітамін H, якого в цьому овочі значно більше, в порівнянні з іншими, часто використовують у виготовленні косметики для обличчя і тіла. Тому вживання цвітної капусти важливо для підтримки зовнішньої краси.

Цвітну капусту часто кладуть в супи і використовують як гарнір. Традиційним блюдом є смажена в сухарях капуста, яка подається окремо або як гарнір до рибних або м'ясних страв.

Чим корисна біла цвітна капуста?

Фото: envato.com

Цвітну капусту можна віднести до найбільш важливих продуктів харчування через цілющі властивості, які допомагають у запобіганні різних небезпечних хвороб. Ферменти, що знаходяться в цьому овочі, нормалізують біохімічні реакції в організмі і виводять токсини. Речовини, що надходять в організм разом з цим цілющим овочем, запобігають пошкодженню або змінам клітин, а також розвитку пухлин.

Цвітна капуста вважається важливим елементом в організації лікувального харчування при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту, а також сечовивідних і дихальних шляхів. У цьому цілющому овочі відсутня груба клітковина. У зв'язку з цим організм прекрасно засвоює її і перетравлює його.

Медики настійно радять їсти цвітну капусту при гастриті і виразці. Це незамінний продукт в дитячому харчуванні з самого раннього віку.

Багато засобів народної медицини не можуть обійтися без цвітної капусти. Її вживають при проблемах з апетитом, запорах і тяжкості в шлунку. Для цих же цілей натщесерце їдять квашену цвітну капусту.

Вітамін U, який рідко зустрічається в інших продуктах харчування, є в соці цвітної капусти. Він допомагає зарубцюватися виразкам без використання медичних препаратів. Крім того, сік є найкращим помічником в боротьбі із зайвою вагою.

Для збереження всіх корисних речовин свіжоприготований сік цвітної капусти необхідно вжити протягом однієї доби.

Якої шкоди може завдати цвітна капуста?

Цвітну капусту не варто приймати в їжу людям, що мають підвищену кислотність шлунка. З максимальною обережністю до цього овоча необхідно поставитися людям з підвищеним тиском, хворобою нирок, подагрою і харчовою алергією.

Як вибрати цвітну капусту?

При покупці цвітної капусти перевагу краще віддати твердому і важкому качану зі свіжими листочками. Колір самої капусти може відрізнятися і бути білим, сірим, жовтим, трохи зеленуватим або фіолетовим. На ній не повинні виднітися темні плями.

Зберігати кольорову капусту потрібно при нульовій температурі і не більше десяти днів. У морозильнику термін зберігання збільшується.

Секрети приготування цвітної капусти

 Фото: envato.com

  • Вариться цвітна капуста недовго в малій кількості води. Кращим варіантом буде приготування на пару.

  • Зварену капусту слід відразу ж вийняти з води, щоб її корисні властивості краще збереглися, а смак не погіршився.

  • Для поліпшення смаку господині додають цукор в каструлю, де вариться капуста.

  • Коли капуста готова, її варто опустити в холодну воду, розбавлену лимонним соком. Це дозволить зберегти зовнішній вигляд.

  • Перед тим, як поставити тушкуватися, капусту можна трохи посмажити в борошні.

Чи можна їсти в сирому вигляді цвітну капусту?

Цвітна капуста - ароматний і корисний овоч, який застосовують при готуванні різноманітних супів, гарнірів, смажать з різними овочами, картоплею, часто додають при смаженні м'яса. Свіжу цвітну капусту їдять в салатах або використовують в прикрасах до різноманітних страв.

Скільки калорій в 100 г цвітної капусти?

В цвітній капусті міститься мала кількість калорій (30 ккал на 100 г), але цей овоч дуже поживний. Капуста часто використовується в дієтичному харчуванні, так як сприяє зниженню ваги.

Також цвітна капуста покращує роботу мозку, запобігає розвитку запальних процесів в організмі і знижує ризики виникнення серцево-судинних захворювань.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішм