Усі хвороби від нервів: що таке психосоматика і як переживання впливають на здоров'я
Категорія
Здоров'я
Дата публікації

Усі хвороби від нервів: що таке психосоматика і як переживання впливають на здоров'я

Усі хвороби від нервів: що таке психосоматика і як переживання впливають на здоров'я
Джерело:  online.ua

Ще зовсім недавно фраза “усі хвороби від нервів” викликала посмішку. В сучасній медицині психосоматику почали вивчати на серйозному рівні. І не даремно. Вплив психологічних чинників на виникнення тих чи інших хвороб виявився дуже вагомим. Онлайн Гід з’ясував, що таке психосоматика, чи дійсно переживання та стрес здатні впливати на здоров'я і як лікувати хвороби від нервів.

Що таке психосоматика простими словами?

Фото: envato.com

Психосоматикою називається окремий напрям в медицині, який сфокусований на дослідженні зв'язків між тими чи іншими рисами характеру людини, її поведінкою та соматичними захворюваннями, які у цієї людини спостерігаються. Соматичні захворювання, викликані психогенними факторами, називаються «психосоматичними розладами».

Твердження про те, що всі захворювання, так чи інакше, пов’язані з психологічними проблемами, популярне серед прибічників альтернативної медицини. Вважається, що душевні переживання, психологічні травми та різноманітні комплекси здатні негативним чином вплинути на самопочуття людини, викликати у неї хронічні хвороби.

Що болить при психосоматиці?

Психосоматичні розлади часто проявляються у вигляді больового симптому, що виникає внаслідок сильного емоційного збудження, стресу, гніву, суму, тощо. Найчастіше болі виникають в області шиї, голови або живота, в деяких випадках – у кінцівках. Також психосоматичні розлади можуть супроводжуватися ломотою в тілі, судомами, тиками, нудотою, слабкістю та запамороченням.

Вище перераховані симптоми мають характерні спільні риси:

  • традиційні методи лікування виявляються безсилими;

  • аналізи та обстеження пацієнта не можуть визначити хвороби, при цьому захворювання дійсно існує;

  • пацієнт стверджує, що його хвороба унікальна та особлива.

Як правило, лікування психосоматичних захворювань медичними препаратами приносить лише тимчасове полегшення після чого симптоми повертаються знову. Такі захворювання важко піддаються лікуванню, а саме лікування потребує багато часу.

Якими бувають психосоматичні захворювання?

 Фото: envato.com

Психосоматичні захворювання виникають на ґрунті проблем психологічного характеру, тоді як фізіологічні фактори відіграють другочергову роль. У тих випадках, коли при медичному обстеженні не можна виявити фізичну чи органічну причину захворювання, або якщо захворювання виникло в результаті сильних емоційних переживань чи депресії, це захворювання можна класифікувати, як психосоматична.

Серед найбільш поширених хвороб, які мають психосоматичний характер, можна виділити наступні:

  • бронхіальна астма – хронічне запалення дихальних шляхів;

  • алергічні реакції – висипання, свербіж, почервоніння шкіри, сльозотеча, що провокуються дією стресу;

  • уявна вагітність – психічний розлад, при якому жінка відчуває усі ознаки реальної вагітності;

  • мігрень – періодичні приступи головного болю середньої або високої інтенсивності.

До цих захворювань також можна віднести булімію та анорексію – психічні розлади харчової поведінки. У першому випадку людина періодично відчуває надмірний голод та об'їдається, тоді як у другому випадку спостерігається відразою до їжі на фоні стрімкого схуднення.

Як лікувати психосоматичні захворювання?

Для боротьби з психосоматичними захворюваннями потрібен особливий підхід. Потрібно зосередитися на усуненні першопричини недугу, а не його наслідків для організму. А причина як правило полягає у свідомості самого хворого. Тому поки людина не позбудеться, наприклад, підвищеної тривожності, доти вона не зможе повністю вилікуватися.

Щоб побороти психосоматичний розлад, окрім використання традиційних методів лікування, необхідно звернутися за допомогою до психотерапевта, невролога чи психіатра. Хворому потрібно допомогти розібратися у собі. Слід пам’ятати, що лікування психосоматичних захворювань без корекції психологічного стану пацієнта завжди безперспективне.

Психологічна робота має бути спрямована на вирішення двох проблем. В першу чергу потрібно знайти відповідь на питання, що саме хоче «сказати» психіка, провокуючи симптоматику. В деяких випадках від організму можуть поступати сигнали про те, що давно пора відпочити, перервати спілкування з неприємною людиною, звільнитися з нелюбимої роботи.

Не менш важливо вибудовувати нову стратегію, що дозволить прийняти зміни, які відбудуться після того, як хвороба зникне. Для корекції психосоматичних станів застосовуються методи психоаналізу, а вони потребують чимало часу. Аби одужати якомога скоріше, психологи радять поєднувати психоаналіз з сеансами масажу та фізичною терапією.

Важливо!
Вся інформація в даному розділі представлена виключно з метою ознайомлення — не використовуйте її для самодіагностики та самолікування. Для встановлення діагнозу та призначення лікування обов’язково звертайтеся до профільного фахівця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?