Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні

Великдень 2021 — коли і як відзначають свято в Україні
Джерело:  online.ua

У 2021 року Великдень випадає на 2 травня. Це одне з головних свят для православних християн, який символізує Воскресіння Ісуса Христа. Цього року Великдень збігається з травневими святами, тому в українців буде чотири вихідних дні підряд - з 1 по 4 травня. ONLINE.UA розповідає, як буде проходити Великдень у 2021 році в непростий час пандемії і як відзначають це велике свято в Україні.

Дата Великодня у 2021 році - як обчислюється

Великдень - перехідне свято, воно не має фіксованої дати і щороку випадає на різні дні. За церковним статутом дату святкування Світлого Воскресіння Христового обчислюють на підставі сонячного і місячного календарів. Крім того, Великдень обов'язково святкується після першого повного місяця, який настав після весняного рівнодення 21 березня. Якщо ж повний місяць випадає на неділю, то Великдень відзначатиметься наступної неділі.

Дата Великодня на кожен рік розрахована в Пасхалії. Це складна система розрахунку, яка за спеціальними таблицями допомагає визначити дати святкування переходних церковних свят, в першу чергу Пасхи, за календарем для різних років. У цих розрахунках враховується взаємозв'язок безлічі календарно-астрономічних величин. Від дати Пасхи ведуть відлік інші церковні свята:

  • Прощена неділя відзначається за 7 тижнів до Великодня;

  • Вербна неділю святкується за один тиждень до Пасхи;

  • Вознесіння настає на 40-й день після Воскресіння Христового;

  • Трійця святкується на 50 день після Великодня.

  • Петрів піст починається на 57-й день.

Згідно з церковним календарем, в наступні роки Великдень відзначатиметься:

  • 2022 рік - 24 квітня

  • 2023 рік - 16 квітня

  • 2024 рік - 5 травня

  • 2025 рік - 20 квітня

  • 2026 рік - 12 квітень

  • 2027 рік - 2 травня

Традиції православного Великодня

У 2021 році Великдень, як і в минулому році, буде проходити в умовах пандемії. Тому всі традиційні великодні заходи і богослужіння йомвірно будуть обмежені. Поки остаточне рішення з цього питання не прийнято, але не виключено, що церкви змінять формат проведення пасхальних служб у храмах - вони знову будуть проходити онлайн і транслюватися на каналах церков та по телевізору. Що стосується освячення пасок і великодніх кошиків, то в містах священнослужителів швидше за все запросять в пекарні, на заводи і в магазини, де вони зможуть освятити кулічи - таким чином, всі бажаючі зможуть купити вже освячений хліб.

Святкування світлого свята Пасхи має велику історію і багато традицій, але деякі з них залишилися незмінними і передаються з покоління в покоління. Вони стосуються підготовки до Великодня - прибирання будинку, випікання пасок, підготовка писанок. З самого ранку на Великдень люди вітаються зі Світлим Воскресінням Ісуса Христа взаємними привітаннями: «Христос воскрес!» - "Воістину Воскрес!".

Великдень знаменує собою закінчення Великого посту, тому на це свято господині готують різноманітні страви з м'яса і риби, які були заборонені. За великоднім сніданком зазвичай збираються всі члени родини і починають трапезу з освяченого яйця, після чого приступають до головних пригощань. У святковий великодній день важливо забути все злі помисли, не можна злитися і ображатися. Адже, коли всі родина в зборі за одним святковим столом, для порожніх сварок не залишається місця. Також прийнято допомагати нужденним - таким чином, як вважали наші предки, можна захистити всю свою сім'ю від фінансових невдач.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, коли і як зазначається католицький Великдень 2024 в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?