Вербна неділя 2021: коли святкуємо, важливі традиції і заборони
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Вербна неділя 2021: коли святкуємо, важливі традиції і заборони

Вербна неділя 2021: коли святкуємо, важливі традиції і заборони
Джерело:  online.ua

Вербна неділя в 2021 році випадає на 25 квітня - останню неділю перед Великоднем, який цього року відзначаємо 2 травня. Це свято знаменує собою день Входу Господнього в Єрусалим і останнє велике чудо, яке зробив Ісус Христос перед розп'яттям.

Як святкують Вербну неділю в Україні, що не можна робити в цей день, головні традиції свята - читайте в нашому матеріалі.

Джерело: ONLINE.UA

Вербна неділя 2021 - коли і як відзначаємо свято

Вербна неділя 2021 (фото - pixabay.com)

У Вербну неділю християни шанують вступ Христа на шлях хресних страждань і символізують визнання Сина Божого месією, Спасителем. Згідно описаними в Євангеліє подіями, саме в цей день Ісус в'їхав на віслюку в святе місто Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника пальмовими гілками. Оскільки в наших широтах пальми не ростуть, їх замінили на гілочки верби з розпустилися нирками ( "котиками") - це дерево є символом зародження нового життя, оскільки з початком весни першим розпускає свої нирки, тому і стало символом свята.

У Вербну неділю віруючі вітають один одного зі святом, а також відвідують церковну службу, де святять гілочки верби - вважається, що вони дарують здоров'я і захищають від хвороб і невдач. Освячені гілки верби слід зберігати цілий рік.

Вербна неділя в 2021 році знову буде проходити в умовах карантину. Він не забороняє богослужіння - вони будуть проходити, але в обмеженому форматі. Предстоятелі українських церков вже звернулися до українців із закликом дотримуватися дистанціі при відвідуванні служби і не нехтувати карантинними обмеженнями, так як в нинішній ситуації це єдиний спосіб захиститися від небезпечної інфекції.

Що не можна робити в вербну неділю

Заборони на Вербну неділю (фото - flickr.com)

У Вербну неділю заборонений будь-який фізичний труд - цей день варто присвятити духовному розвитку і підготуватися до суворого Страсного тижня.

У Вербну неділю не можна:

  • прибирати, прати, готувати, шити;

  • влаштовувати гучні веселощі, лаятися, сваритися і думати про погане;

  • розчісувати волосся - можна заплутати долю.

У цей день християни прикрашають свої прибрані будинки першими весняними квітами - вони символізують непорочність і нове життя. Увечері збираються за тихою сімейною вечерею, дотримуючись усіх правил Великого посту- на стіл краще поставити пісну випічку, каші і страви з риби або морепродуктів. Дозволено вживання невеликої кількості вина.

Вербна неділя 2021 - прикмети

Прикмети на Вербну неділю (фото - pixabay.com)

  • Тепла погода на Вербну неділю - влітку буде великий врожай фруктів.

  • Дує вітер - до холодного літа.

  • Ударив мороз - рік принесе багато пшениці.

  • Якщо на Вербну неділю пересадити кімнатну рослину, то вона буде добре рости і принесе удачу.

  • У Вербну неділю незаміжнім дівчатам потрібно думати про кохану людину - до вечора або на наступний день суджений обов'язково дасть про себе знати.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?