Вихідні та свята у вересні 2021 — як відпочиваємо і що відзначаємо
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Вихідні та свята у вересні 2021 — як відпочиваємо і що відзначаємо

Вихідні та свята у вересні 2021 — як відпочиваємо і що відзначаємо
Джерело:  online.ua

Вересень асоціюється у нас з Днем знань, початком навчального року і приходом осені. Які ще свята відзначаються в цьому місяці і чи варто розраховувати на додаткові вихідні? Онлайн Гід розповідає про всі свята у вересні та, як українці будуть відпочивати в перший осінній місяць.

Вихідні у вересні 2021 року в Україні

У 2021 році в вересні 30 календарних днів, з яких 22 робочих, а 8 - вихідних. Вихідні дні випадають на 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25 і 26 вересня. За григоріанським календарем місяць починається в середу, а закінчується в четвер.

На жаль, державних свят у вересні немає. Проте, є безліч професійних та неофіційних свят. Наприклад, міжнародний День грамотності, День працівника лісу та День запобігання самогубств.

1 вересня — День знань

Фото: envato.com

Свято частіше всього збігається з початком нового навчального року та традиційно відзначається у найближчий робочий день, якщо 1 вересня припадає на вихідний. У 2021 році початок навчального року розпочнеться у середу. У школах відбуватимуться святкові лінійки, на які учні привітання для вчителів, а першокласники відзначатимуть «Свято Першого дзвоника».

2 вересня — День нотаріату

Це професійне свято співробітників нотаріату України. Вперше його відзначили 2 вересня 2010 року.

5 вересня — День підприємця

Щорічно відзначається в першу неділю вересня. У 2021 припадає на 5 число. Свято встановлено Указом Президента від 1998 року, щоб зазначити важливу роль, яку відіграють підприємці у розвитку суспільства.

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів

Фото: envato.com

День грамотності щорічно святкується 8 вересня Організацією Об'єднаних Націй. У цей день відбуваються міжнародні конференції, зустрічі вчителів та нагородження педагогів. Мета свята привернути увагу на важливість підвищення рівня грамотності. Адже, приблизно 100 мільйонів дітей по всьому світу не ходять до школи. За словами ООН, рівень розвитку майбутнього покоління дуже важливий для побудови мирного та інтегрованого суспільства.

8 вересня святкується й Міжнародний день солідарності журналістів. Ще 1958 року він був проголошений конгресом найстаршого журналістського об'єднання — Міжнародною організацію журналістів. Саме цього дня у 1943 році був страчений фашистами чехословацький журналіст Юліус Фучик. Тому дата міжнародного свята була обрана не випадково. Традиційно, цього дня відбувається нагородження Пулітцерівською премією, найпрестижнішою у літературі та журналістиці.

9 вересня — Міжнародний день краси

Фото: envato.com

Завдяки ініціативі Міжнародного комітету естетики й косметології СІДЕСКО, 9 вересня відзначають Міжнародний день краси. Організація була створена в Брюсселі у 1946 році. До її складу входять найкращі косметологи світу. У цей день люди вшановують усе прекрасне, що створила людина.

Також щорічно 9 вересня своє професійне свято відзначають тестери, люди, які досліджують якість програмного забезпечення. Історія свята День тестера почалася у 1947 році, коли була виявлена перша фактична комп'ютерна помилка. Причиною неполадки виявився метелик, який застряг в обладнанні.

9 вересня відоме ще і як День графічного дизайнера. В епоху стрімкого розвитку реклами, діджитал-маркетингу та інших галузей ця спеціальність є вкрай актуальною.

10 вересня — Всесвітній день запобігання самогубствам

Починаючи з 2003 року цей день відзначається по всьому світу. Щорічно відбуваються різні заходи для запобігання самогубствам за підтримки ООН та ВООЗ. За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров'я, нині від суїциду помирає більше людей, ніж за усі війни та насильницькі вбивства разом узяті.

11 вересня — День українського кіно та День фізкультури й спорту

Фото: unsplash.com

Традиційно, у другу суботу вересня в Україні святкується день працівників кінематографу. Офіційний статус свята він отримав у 1996 році за наказом другого президента.

В цей же день відзначається День фізкультури й спорту. Це день подяки спортсменам, які представляють Україну на світовій арені. 11 вересня проводяться різноманітні заходи, які направлені на заохочення та залучення до активного способу життя.

12 вересня — День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості відзначається з 1993 року у другу неділю вересня. Раніше дата святкувалася й на теренах СРСР та мала назву «День працівників нафтової та газової промисловості».

Професійне свято працівників танкових військ так само відзначається 12 вересня. Дата свята День танкіста направлена на підтримку ветеранів танкових військ і танкобудівників України.

13 вересня — День програміста

Фото: envato.com

13 вересня — відзначається професійне свято програмістів. Традиційно, День програміста святкується у 256 день року, відзначається не лише в Україні, але й закордоном, більш ніж 30 країн світу. Святкування Дня програміста започаткував 15 липня 1996 року голова видавничого дому «Комп'ютерра» Дмитро Мендрелюк.

15 вересня — Міжнародний день демократії та День HR-менеджера

Від 2007 року за рішенням ООН започаткований Міжнародний день демократі ї. Ідеєю свята є твердження, що воля народу повинна бути основним важелем влади у світі.

У кожну третю середу вересня святкується День HR-менеджера — професійне свято, яке об'єднує рекрутерів з усього світу та виражає подяку за їх працю.

16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару

День було задекларовано Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 році. 16 вересня тісно пов’язано з Монреальским протоколом, який забороняє виробництво та викид хімікатів, які руйнують озоновий шар планети. Завдяки йому вдалося запобігти глобальній катастрофі, яка б спіткала людство.

17 вересня — День рятівника

Щорічно цей день святкують працівники: рятувальних, пожежних та інших спеціальних служб. Привітати варто й громадян, які вклали внесок у ліквідацію надзвичайних ситуацій.

18 вересня — День винахідника і раціоналізатора та День фармацевта

Фото: envato.com

Історія починається ще за часів Радянського Союзу, коли Академія наук запропоновала святкування Дня винахідника і раціоналізатора. Щорічно професійне свято відзначається у третю суботу вересня.

Цей день також відзначають працівники фармацевтичної сфери. Завдяки цим людям Україна забезпечена необхідними для громадян ліками та має можливість експортувати препарати у 25 країн світу.

19 вересня — День працівника лісу

Завдяки співробітникам цієї галузі спостерігається запобігання вирубці та відновлення лісів. Святкується день згідно з указом президента від 1993 року на підтримку ініціативи працівників лісового господарства, лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості.

21 вересня — Міжнародний день миру

Дата встановлена Генеральною Асамблеєю ООН від 1982 року та щорічно відзначається у третій вівторок вересня. Основною ідеєю Міжнародного дня миру є припинення вогню та відмова від насильства. А з 1986 року більш ніж 100 країн світу беруть участь у Ході Миру.

26 вересня — День машинобудівника

Традиційно відзначається у четверту неділю вересня з 1993 року. У цій галузі нині задіяно більше мільйона людей , які працюють задля технічного розвитку держави. Вони проєктують та збирають літаки, автомобілі, промислові машини та громадський транспорт.

27 вересня — День туризму та День вихователя 

Фото: envato.com

Свято День туриста започатковано ще у 1979 році в Іспанії Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації. День спрямований на популяризацію туризму, як важливої галузі економіки та зміцнення зв'язків між різними народами світу.

Своє професійне свято відзначають й працівники дошкільної освіти. Дата святкується з 2011 року, як шана та подяка усім, хто дає необхідну освіту та виховання дітям з перших років життя.

30 вересня — День усиновлення та Міжнародний день перекладача 

Щороку День усиновлення припадає на 30 вересня та святкується з 2007 року. Свято було оголошено у Києві на Всеукраїнському форумі усиновлювачів. Завдяки усиновленню мільйони дітей отримують сім’ї, любов та турботу.

30 вересня також є професійним святом та Міжнародним днем перекладача., який проголошений Міжнародною федерацією перекладачів.

На цей день припадає й святкування Всеукраїнського дня бібліотек. Відзначається свято згідно з указом президента від 1998 року. Адже, в цій сфері залучено понад 50 тисяч працівників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?