Все про професію фотограф — від навчання до працевлаштування
Категорія
Освіта
Дата публікації

Все про професію фотограф — від навчання до працевлаштування

Все про професію фотограф — від навчання до працевлаштування
Джерело:  online.ua

Умілий фотограф здатен однім знімком увіковічнити історичну подію, передати всю гаму емоцій або ж просто спіймати цікавий момент. В принципі, освоїти ази цією професії може кожен, проте вона має свої особливості. Онлайн Гід розповідає все, що потрібно знати про професію фотограф - як ним стати, де навчатися і що для цього потрібно.

Що повинен вміти фотограф?

 Фото: unsplash.com

Для того, щоб отримати знімки високої якості, фотограф повинен правильно підбирати ракурси, рівень освітлення, використовувати різні композиційні прийоми та проводити пост-обробку фотографій.

Так, дуже важливу роль грає експозиція – кількість світла, що падає на матрицю фотоапарата під час зйомки. Якщо світла занадто багато, фото вийде сильно контрастним, і навпаки, брак освітлення приведе то темних та «зернистих» знімків. Тому слід правильно виставляти такі параметри, як положення діафрагми, витримка та ISO (світлочутливість сенсора).

Також фотограф має правильно визначити напрямок, з якого треба фотографувати, адже те, з якої сторони падає світло, відіграє важливу роль в якості отриманих світлин. Також спеціаліст має знати, як те чи інше освітлення (денне, лампи, професійне) впливає на результат. Професіонали користуються спеціальними відбивачами. З їх допомогою можна відрегулювати силу та напрям освітлення.

На відміну від любителів, професійні фотографи вміють користуватися фокусом. Для отримання чітких знімків не обов’язково мати дуже дорогий об'єктив. В першу чергу, слід знати, що таке фокусна відстань і розуміти, як вона впливає на перспективу. Також важливо підбирати композицію – що буде на фоні, а які об’єкти повинні розміщатися на передньому плані, як краще підібрати вдалий кадр, розставити людей за зростом, тощо.

Ще один важливий момент – пост-обробка. Який би не був вдалий кадр, його завжди можна прикрасити професійної обробкою. Для цього треба освоїти спеціальні фоторедактори, найпопулярнішими серед яких являються Adobe Photoshop Elements, Luminar 3, Zoner Photo Studio X та Wondershare Fotophire Editing Toolkit. З їх допомогою можна виконати корекцію кольорів, відкоригувати експозицію, настроїти різкість та кадрувати знімок.

Чим цікава професія фотографа?

Фото: pexels.com

Як і будь яка інша професія, робота фотографа має свої переваги та недоліки. Серед її плюсів можна виділити:

  • можливість самому планувати свій графік, що зручно для фрілансерів, адже фотограф може брати стільки замовлень, скільки він може осилити;

  • висока заробітна плата – чим якісніше фотограф виконує свою справу, та чим він досвідченіше, тим краща у нього репутація, що, у свою чергу, дозволяє збільшити кількість клієнтів та більше заробляти;

  • реалізація творчого потенціалу – підвищувати рівень своє майстерності можна постійно, пробуючи нові творчі техніки, експериментуючи з апаратурою, програмним софтом для обробки фото, та вигадуючи нові прийом фотозйомки;

  • корисні знайомства – з розширенням клієнтської бази, фотограф знайомиться з різними людьми, які у подальшому можуть бути зацікавленні у співпраці;

  • престиж та визнання – справжніх фотомайстрів поважають, до них за послугами звертаються відомі особистості, політики, зірки шоу-бізнесу, їх запрошують на різні урочисті заходи.

Проте, щоб стати майстром фотографії, необхідно докласти чимало зусиль, мати бажання вчитися, експериментувати та використовувати отриманні знання на практиці.

Де може працювати фотограф?

Фото: unsplash.com

Більшість фотографів надають перевагу фрілансу. Отримати роботу для них не проблема – вони можуть пропонувати свої послуги друзям та знайомим або рекламувати себе в соціальних мережах. Існують навіть онлайн-ресурси, де можна продавати свої фото, однак отримати великий заробіток таким способом майже неможливо.

Досвідчених фотомайстрів, які вже не перший рік займаються своєю справою, залюбки беруть у штат різні компанії, фотостудії, організації, що займаються журналістикою, ЗМІ, тощо. Такий варіант дає можливість отримати постійну роботу, де, на відміну від фрілансу, є регулярна виплата зарплати.

Що ж до початківців, то їм, зазвичай, деякий час доводиться перебиватися випадковими заробітками, отримуючи необхідний досвід. Головне – це мати комунікативні навички, вміти працювати з професійною фототехнікою, проявляти фантазію та бути креативним. Тоді з пошуком нових клієнтів не буде ніяких проблем.

Де вчитися на фотографа в Україні?

Фото: unsplash.com

Для того, щоб вивчитися на фотографа в Україні та освоїти секрети майстерності, можна записатися на спеціальні курси фотографів, відвідувати студії та фото-школи, де викладають досвідчені фотографи.

Також можна вивчитися у вищому навчальному закладі за фахом «Образотворче мистецтво», «Дизайн», що додасть немало корисних навичок початківцю. Окрім цього, щоб стати хорошим фотографом, необхідно постійно відвідувати виставки відомих майстрів фотографії, ходити в музеї, дивитися фільми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?