Як навчитися вишивати хрестиком з нуля — корисні поради новачкам
Категорія
Своїми руками
Дата публікації

Як навчитися вишивати хрестиком з нуля — корисні поради новачкам

Як навчитися вишивати хрестиком з нуля — корисні поради новачкам
Джерело:  online.ua

Рукоділля завжди в моді. Правда, тепер його називають по-новому «hand made» (made означає зроблено, а hand - рука), але при літературному перекладі - рукоділля і є! Хочете бути на піку моди, але не бажаєте витрачати купу грошей на вироби ручної роботи в бутиках? Опануйте, наприклад, вишивку хрестиком. Онлайн Гід ділиться порадами, як навчитися вишивати хрестиком з нуля.

Сучасні господині в'яжуть, шиють і вишивають, як їх мами і бабусі, тільки схеми в'язання та вишивання беруть не з журналів, а з інтернету. Тільки не думайте, ніби у вас відразу почнуть виходити шедеври. Вчитися потрібно починати з простих, елементарних речей.

Не слід відразу ж братися за величезну штору! Спочатку потренуйтеся на будь-якому непотрібному шматку тканини зображати акуратні, рівні хрестики. Потім слід вибрати просту схему вишивки для навчання. І поступово, якщо робота сподобається, переходити до більш складних картин.

Вишивка хрестиком для нуля - з чого почати

Фото: envato.com

Щоб почати навчання, вам знадобляться інструменти та матеріали, а також схема майбутньої вишивки. Можна, наприклад, спробувати вишити на куточку рушника своє ім'я.

Пошукайте в інтернеті найпростішу вишивку хрестиком або задайте запит так - «вишивка хрестиком проста схема». Варіантів буде маса! Але краще всього вибирати не просто будь-яку елементарщину, а саме той сюжет, який буде приємний особисто вам.

Подобаються кішки? Вишивайте кішок. Любіть квіточки? Тоді вишивайте квіти. Улюблені картинки створювати набагато легше і веселіше.

Можна створити свою особисту схему вишивки. Для цього існують комп'ютерні програми - наприклад, Pic 2 Pat, PCStitch або EasyCross. Вони здатні конвертувати будь-яке зображення в схему для вишивки. Треба тільки вибрати розмір «картини», кількість кольорів і ступінь деталізації. Пам'ятайте - чим складніше і детальніше картинка, тим хитромудрою схема вийде на виході.

Досвідчені вишивальниці стверджують, що рукоділля допомагає їм заспокоїтися, зняти стрес, розслабитися. Але для такого ефекту потрібно вправно володіти голкою! Поки ви тільки вчитеся, не слід приступати до вишивки в поганому настрої, коли ви втомилися або сильно розсердилися. Тільки спокійний настрій підходить для навчання. Знайдіть час, коли вам не потрібно нікуди поспішати, коли вам ніхто не заважає - тоді точно все вийде.

Що потрібно для вишивки хрестиком?

Фото: envato.com

Оснащення для вишивання елементарно. Вам знадобляться нитки, голки, п'яльця і тканина, на яку буде наноситися вишивка. Ще знадобиться ще простий олівець, щоб наносити малюнок на тканину. Але не всі майстрині його використовують.

Вважається, що зручніше вишивати при денному світлі, однак аж ніяк не завжди така можливість доступна. Якщо у вас залишаються вільними лише вечори, подбайте про джерело штучного освітлення для роботи. Воно повинно бути досить потужним, щоб легко розгледіти всі деталі, але не бити надмірно по очах, викликаючи їх швидку перевтому.

  • П'яльці

П'яльці бувають різного розміру. Маленькі - легше, але їх потрібно переставляти на тканині набагато частіше. Чим більше пяльці, тим рідше їх переставляють, але вони важче і більш громіздкі.

  • Канва

Вишивати можна на різних тканинах, але більшість майстринь використовують для цієї мети канву. Її нитки утворюють чітко видиму сіточку, вишивати по якій можна без малюнку на тканині. Найлегше вишивати на канві 11-го або 14-го розміру, де виходять найбільші хрестики, зручні для початківців. Чим більше цифра, тим дрібніше хрести, тому що число означає кількість хрестиків на дюйм.

Якщо вам не подобається канва, спробуйте вишивати по лляній тканині. Чітко видимі клітинки є і на вафельних рушниках, але вишивати на них - заняття «на любителя».

  • Муліне

Улюблені нитки вишивальниць - муліне. Вони приємні на дотик, красиві і представлені в сотнях кольорів. За допомогою муліне можна вишивати справжні «живописні полотна», використовуючи найширшу гаму відтінків. А можна зробити що-небудь просте і нехитре, вибравши два-три кольори. Вишивка на одязі, в залежності від стилю, може бути навіть однотонною.

Вишивання надає величезний творчий простір, і один із проявів достатку можливостей - кольори і відтінки дуже яскравої та цікавої палітри ниток муліне. А ще нитки муліне можуть бути матовими, блискучими або відтінку «металік». Останні значно дорожче, і працювати з ними складніше. Це - не для починаючої вишивальниці, а для досвідченої майстрині.

Зазвичай кожна нитка муліне складається з 6 більш тонких ниток, які слід до вишивання розділити вручну. Як правило, в голку вставляють від 1 до 3 ниток. Чим їх більше, тим щільніше, але грубіше будуть виходити хрестики. Великі хрестики вимагають товстої «потрійний» нитки. А крихітні - тонкої і витонченої одинарної.
Ви можете купити все необхідне для вишивання окремо або пошукати в продажу готовий набір для вишивання. Там будуть і канва, і нитки потрібних кольорів, і симпатична схема.

Як вишивати хрестиком?

Фото: envato.com

Хрестики бувають різні. Починати роботу краще за все або з простого - він має форму літери Х, або з болгарського хреста, схожого на подвійну сніжинку або перекреслену поперек букву Ж. Болгарський хрест щільніше, він простіше і швидше виконується.

Вишивка буде акуратніше, якщо по всьому полю класти хрестики в одному і тому ж напрямку. У сенсі, спочатку вишивати половинку з правим нахилом, а після неї - з лівим, або навпаки. Якщо все хрестики різні, та ще й крутяться щодо канви, залишиться враження неохайності, помітної недбалості.

Вишивка схожа на картину, але чи потрібна їй рамка? Деякі вишивальниці закінчують роботу, зобразивши цю саму рамку швом «назад голка», але це не обов'язково. А ось випрати готову вишивку теплою водою з милом - важливий штрих. Навіть якщо ви бралися за роботу тільки чистими руками, забруднень по краєчку пялец уникнути навряд чи вдалося. Прання призведе готову річ в повний порядок.

Якщо вишивка хрестиком робилася просто для краси, а не на утилітарному предметі типу рушника, то після прання її можна вставити в рамочку, як малюнок.

Як вишивати хрестиком - відео для початківців

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?