Як перевірити авто за номером та де це можна зробити в Україні
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як перевірити авто за номером та де це можна зробити в Україні

Як перевірити авто за номером та де це можна зробити в Україні
Джерело:  online.ua

Щодня в Україні продаються та купляються сотні та навіть тисячі б/в автомобілів. Але далеко не кожна машина, у якої вже був власник, має «прозору» історію. Саме тому покупці зацікавлені у тому, щоб дізнатися якомога більше інформації про транспортний засіб, яким вони будуть користуватися. У цьому суттєво допомагає перевірка автомобіля за номером. Гід Онлайн розповідає, як перевірити авто за номером та де це можна зробити.

Основна задача перевірки авто за номером – виявити приховані пошкодження та проблемні місця, які неможливо побачити при візуальному огляді. Так, наприклад, можна довідатися, чи потрапляло авто до ДТП, чи було воно крадене, скільки у нього насправді було власників, та чи відповідає пройдений машиною кілометраж показнику на лічильнику.

Також авто може знаходитися під арештом чи бути в якості залогу у банці, що створить труднощі при повторному реєструванні. Таким же чином перед придбанням авто б/в  можна довідатися деякі дані про власника – чи він оштрафований, та чи займався махінаціями з купівлею та продажем машин.

Як пробити машину за номером в Україні?

Фото: envato.com

Для того щоб зробити перевірку історії транспортного засобу за номером, можна скористатися декількома способами. Так, наприклад, існують спеціальні онлайн-сервіси, які дозволяють перевірити авто за номером та дізнатися про нього всю необхідну інформацію, що дуже зручно. Одним з таких сервісів являється OpenDataBot/OpenDataUA – відкрите та безкоштовне джерело, яке реалізоване у вигляді чат-бота в соцмережі Telegram.

Сервіс OpenDataBot/OpenDataUA надає наступну інформацію:

  • дата та місце реєстрування машини;

  • технічна інформація – модель авто, колір, номер кузову, рік випуску, об'єм двигуна;

  • факт знаходження машини під арештом чи у залозі;

  • наявність ліцензії, що дозволяє перевозити пасажирів;

  • наявність попередніх реєстрацій (якщо вони були);

  • інші автомобілі, які були у продавця.

Сервіс простий у використанні та має інтуїтивно-зрозумілий інтерфейс. Достатньо відповісти на поставлені ботом питання та ввести державний номер машини. До речі, таку ж саму інформацію можна отримати, скориставшись онлайн-сервісом База ДАЇ.

Зробити перевірку за номером авто можна й за допомогою спеціального додатку «АвтоНомера». Його можна встановити на мобільний пристрій на базі Android чи iOS. В даній програмі є розділ «пошук по держномеру». Як і у випадку з онлайн-сервісами, додаток надає всі необхідні покупцеві дані – попередні реєстрації машини, кому вона належить та належала, наявність пошкоджень, отриманих в ДТП, чи була крадена, VIN-код, тощо.

Ще один популярний сервіс для перевірки автомобіля за номером – CarVertical. Це міжнародна платформа, скористатися послугами якої можуть зокрема й українці. Основна відмінність даного сервісу полягає у тому, що пошук відбувається не тільки по вітчизняним базам даних, а й по базам інших країн.

Варто відзначити, що CarVertical надає найбільш детальну інформацію у порівнянні з аналогами. Так, він дозволяє дізнатися:

  • чи відбувався ремонт та технічне обслуговування машини;

  • чи «скручував» попередній власник одометр;

  • хто є власником машини на даний момент, та хто був ним раніше;

  • чи наявні у автомобіля технічні проблеми та замасковані пошкодження.

Знайти на сайті можна й іншу інформацію про транспортний засіб, а також подивитися його високоякісні фото з різних сторін. Однак за кожну перевірку доведеться заплатити 249 грн.

Як перевірити польське авто за номером?

Фото: envato.com

Щоб перевірити авто, пригнане з Польщі, можна скористатися популярним серед автолюбителів сервісом Historia pojazdu. Він працює безкоштовно та має інтерфейс на польській та англійській мовах. В ньому знаходяться дані про машини, що були зареєстровані пізніше 2014 року.

Сервіс надає всі необхідні дані:

  • дата та місце реєстрування автомобіля;

  • рік випуску машини;

  • хто являється власником;

  • наявність технічного огляду та страхування;

  • технічні характеристики.

Для того, щоб розпочати пошук за номером, треба ввести польський державний номер, vin-код та дату першої реєстрації авто. Зазвичай ці дані надає продавець.

Ще один схожий варіант для перевірки польських автомобілей – платформа ePUAP. Це державна реєстрова система, яка працює в онлайн-режимі. Проте вона має і суттєвий недолік – сайт оформлений тільки польською мовою, тому для того, щоб розібратися з меню, доведеться скористатися перекладачем.

Як дізнатися ім'я власника за номером автомобіля?

З 2018 року Міністерство Внутрішніх Справ України відкрило відомості про транспортні засоби та їх власників. Тепер за номером автомобіля можна дізнатися, де та коли він був зареєстрований, а також і рік його випуску.

Щоб скористатися цим варіантом, потрібно перейти на портал держпослуг. Можна також «пробити» машину по базі УБДР України. Для цього треба на офіційному сайті держоргану оформити і відправити відповідний запит в рубриці ресурсу «Доступ до публічної інформації», після чого вказати номер авто, власника якого ви хочете перевірити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?