Як перевозити кішку чи собаку в поїзді — діючі правила в Україні
Категорія
Домашні тварини
Дата публікації

Як перевозити кішку чи собаку в поїзді — діючі правила в Україні

Як перевозити кішку чи собаку в поїзді — діючі правила в Україні
Джерело:  online.ua

Часто виникають ситуації коли домашнього улюбленця необхідно перевезти в інше місто, чи навіть країну. Для цього можна скористатися залізничним транспортом, але власникові необхідно мати спеціальний дозвіл та притримуватись діючих правил в Україні. Гід Онлайн розповідає, як перевозити кішку чи собаку в поїзді та які документи для цього потрібні.

Почати слід з того, що правила перевезення пасажирів, багажу, вантажів та пошти залізницею України, затверджені Міністерством транспорту та зв'язку України від 27.12.2006 №1196. Більш детально ознайомитися з ними можна на офіційному сайті Укрзалізниці. Що стосується перевезення кішок чи собак, то тут багато залежить від того, яку тварину ви перевозите.

Що потрібно, щоб перевезти собаку в поїзді?

Фото: flickr.com

Якщо у вас собака крупної породи, їхати можна тільки в купе. Це дозволить уникнути конфліктних ситуацій з іншими пасажирами. При цьому всі місця в купе слід заздалегідь викупити. Не можна забувати й про безпеку – на собаці має бути вдягнений ошийник з повідцем та намордник. Власник має ретельно слідкувати за твариною – вчасно давати їй їжу, воду, прибирати відходи. Окрім цього, одному власникові забороняється перевозити декілька великих собак – тільки по одній на пасажира.

Щодо маленьких собак, зріст яких не перевищує 45 см, правила дещо м’якші. З одним власником їх може бути двоє, а вагони можуть бути не тільки типу купе, але й плацкартними. Тварина обов’язково має бути поміщена в клітку задля уникнення небезпечних ситуацій.

Якщо ви перевозите кішку, гризуна чи папугу, вам теж необхідно використовувати клітку, ящик, чи спеціальну корзину з отворами для доступу повітря. Піддон не повинен пропускати вологу, адже це може призвести до забруднення сидінь чи підлоги вагону.

Касир має бути заздалегідь попереджений про наявність у пассажира тварини. Її транспортування оплачується згідно з формою ЛУ-12а, або як квитанція на багаж. При покупці електронних білетів онлайн необхідно зробити помітку у графі перевезення «великої собаки» або «ручної покладі».

Цікавий факт – поїздка собаки-поводиря, що супроводжує сліпого хазяїна, безкоштовна. Слід також пам’ятати, що правила перевезення тварин можуть різнитися між собою в залежності від типу поїзда та вагона, тому для уточнення всіх нюансів ми рекомендуємо зателефонувати в довідкову службу Укрзалізниці.

Що потрібно, щоб перевезти кішку в поїзді?

Фото: flickr.com

Транспортування вусатого улюбленця у вагоні оформляється як багаж, а його вартість залежить від ваги кішки. Якщо її вага становить не більше ніж 20 кг, власник платить як за ручну поклажу з 20-кілограмовим лімітом. Якщо ж вага тварини перевищує цей ліміт (наприклад, у вас мейн-кун, або інша крупна порода), тоді оплати транспортування доведеться згідно з фактичною вагою кішки.

Не можна забувати й про комфорт улюбленця під час поїздки. Контейнер повинен бути зручним та просторим. Отвори в ньому мають вільно провітрюватися, особливо це стосується дальніх поїздок, коли в дорозі доведеться бути не одну годину, або навіть декілька діб. Також слід взяти з собою необхідні речі для кота – корм, воду, іграшки (якщо кіт звик гратися) та, звісно ж, туалет з сухим наповнювачем. Порушення санітарно-гігієнічних правил може закінчитися штрафом для власника.

Як і яких тварин можна перевозити в поїзді по Україні?

Фото: unsplash.com

Котів, декоративних птахів, дрібних кімнатних тварин дозволяється транспортувати у всіх типах вагонів на внутрішніх залізничних маршрутах. Якщо ж мова йде міжнародне сполучення, наприклад в країни Балтії, СНД, чи Грузію, перевезення вищезазначених тварин можливе тільки в окремому купе (кількість обмежена двома особинами).

Свійська птиця (кури, індики, гуси, качки, цесарки, перепели) можуть провозитися тільки в загальних вагонах на місцевих та регіональних маршрутах.

Які необхідні ветеринарні документи для перевезення тварин в поїзді?

Фото: envato.com

Перевезення домашніх улюбленців без необхідних документів являється незаконним – воно тягне за собою адміністративну відповідальність та виплату штрафу. Також без наявності документів, що дозволяють перевозити тварину, вас можуть просто не впустити до вагону. У 2021 році для транспортування домашніх тварин потрібен спеціальний ветеринарний паспорт, який заповнюється з суворим дотриманням встановлених правил.

Для оформлення паспорту слід звернутися в один з державних ветеринарних закладів. Вам це обійдеться в 51 грн 29 коп. Перш ніж ви отримаєте документ, тварина повинна бути оглянута спеціалістом на факт наявності різних захворювань. Якщо необхідно, має бути проведене її завчасне лікування. Діє такий документ на протязі всього життя домашнього улюбленця.

У ветпаспорті вказується, що тварина щеплена від сказу та отримала комплексні щеплення. Якщо ви плануєте перевозити тварину у іншу країну, тварина має бути чіпована. Для цього їй під шкіру вживлюється спеціальний мікрочіп, у якому містяться всі медичні дані у вигляді 15-значного коду. Ветеринарна книжка також має містити записи про стан здоров’я тварини, зокрема про те, що останнє щеплення відбулося не раніше, ніж за 30 днів до виїзду.

Також для поїздки тварини в потязі потрібні наступні документи:

  • багажна квитанція – проїзний документ, який видається в залізничній касі;

  • довідка від фелінологічного клубу – у випадку, якщо перевозиться породиста кішка, що має особливу цінність;

  • «довідка №1» від ветклініки – діє протягом трьох днів з моменту видачі.

Якщо всі документи будуть у вас в порядку, а при перевезенні тварини ви будете дотримуватися встановлених правил, поїздка стане цікавою подорожжю для вас, та вашого улюбленця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?