Як підготувати авто до зими — корисні поради професіоналів
Категорія
Авто-мото
Дата публікації

Як підготувати авто до зими — корисні поради професіоналів

Як підготувати авто до зими — корисні поради професіоналів
Джерело:  online.ua

Узимку автолюбителі стикаються з такими явищами, як мінусова температура, ожеледиця, сніжна заметіль. Щоб уникнути проблем з експлуатацією авто в зимовий період, машина має бути належним чином підготовлена. Причому зайнятися цим питанням потрібно заздалегідь – до настання холодів. Гід Онлайн розповідає, як правильно підготувати авто до зими, що для цього потрібно та коли починати підготовку.

Перш ніж почати підготовку, слід скласти перелік заходів, які забезпечать нормальну експлуатацію авто зимою, вбережуть від аварійних ситуацій та поломок, а також дозволять запустити двигун при будь-яких погодних умовах.

Як правильно підготувати авто до зими?

Підготовка авто до зими починається з наступних етапів:

  • заміна шин з літніх на зимові;

  • заміна масла та інших рідин;

  • перевірка гальмівної та інших систем;

  • захист кузова від дії шкідливих реагентів, солі та піску;

  • утеплення салону;

  • обробка елементів з гуми та замків.

Почати слід з такої процедури, як «перевзування» в зимові шини, адже всесезонної гуми, насправді, не існує, а літні шини під дією холоду повністю втрачають еластичність і ковзаються на обледенілій поверхні. Цілком зрозуміло, що це може призвести до аварії. Зимові шини залишають еластичними навіть при дуже низьких температурах завдяки спеціальним домішкам. Також вони мають більш рельєфний протектор та навіть спеціальні шипи.

Коли готувати машину до зими?

Фото: envato.com

Готувати автомобіль до зимового періоду краще заздалегідь, не чекаючи глибокої осені і перших снігопадів. В ідеальному випадку, в міжсезоння необхідно провести повну діагностику машини, для чого потрібно звернутися в автосервіс. Деякі речі можна перевірити самому. Так, наприклад, важливо щоб під днищем не було слідів ржавіння. Для цього його необхідно ретельно очистити від бруду, після чого покрити спеціальними антикорозійними розчинами.

Також завчасно слід перевірити всі життєво важливі системи авто. Це стосується систем світлової сигналізації, гальмівної системи, фар, термостата системи охолодження, ходової частини (амортизатори, мости), тощо.

Ще восени можна придбати нові гумові килимки з високими бортами. Вони не дозволять, щоб під ногами водія та пасажирів збиралася вода. Такий килимок має ще одну корисну функцію – його можна підкласти під колесо, якщо автомобіль забуксував.

Що потрібно купити в автомобіль до зими?

Фото: envato.com

Як досвідченим автовласникам, так і водіям, що недавно сіли за кермо, професіонали радять придбати декілька корисних речей, які знадобляться під час зимового водіння та вбережуть від багатьох неприємностей.

У список входять:

  • антифриз для омивача лобового скла – запобіжить утворенню льодової кірки на склі, яка ускладнює огляд;

  • щітка зі скребком – з її допомогою можна очистити зледенілий кузов та скло автомобіля;

  • аерозоль WD-40 – дозволяє відкрити дверцята, що примерзли, а також захищає поверхні від дії вологи.

Також не завадить завчасно запастися лопатою (підійде невелика з телескопічною ручкою), гумовими килимками, тросом для буксирування, пуско-зарядним пристроєм (бустером) та підігрівачем для старту двигуна в холодну погоду, а також рідиною «незамерзайка».

Проблему з дверцятами, що примерзають на холоді, можна вирішити за допомогою спеціальної силіконової змазки, яку слід нанести на ущільнювачі або замкові щілини.

Які рідини потрібно міняти в автомобілі перед зимою?

Фото: envato.com

Якщо не замінити технічні рідини, що знаходяться в системах життєзабезпечення авто, вони можуть замерзнути при низьких температурах, або, принаймні, загуснути. Це, в свою чергу, може привести до поломок, або навіть аварійних ситуацій.

В першу чергу слід контролювати стан:

  • моторного масла;

  • масла для трансмісії;

  • робочої рідини для АКПП;

  • рідини для охолодження двигуна;

  • гальмівної рідини.

Заміну автомобільного масла слід проводити з урахуванням пробігу. Якщо він перевищує 5 тисяч км – буде правильним залити нове масло. Обирати краще зимове, більш густе та зі спеціальними присадками. Проте якщо у вашому регіоні немає надто високих температурних перепадів між сезонами – можна використовувати всесезонне масло.

Перевіряти масло в коробці передач рекомендується щомісяця. В системі має бути достатній рівень масла, причому сама речовина повинна зберігати свої властивості – колір, в'язкість та запах. Низькі температури також призводять до його згущення, тому якщо ви довго не міняли масло для КПП, не забудьте про цей момент до настання зими.

Антифриз теж з часом втрачає своє властивості, а при сильному холоді він може кристалізуватися. Тому, якщо ви наїздили на авто вже понад 50 тисяч км, варто виконати заміну охолоджувальної рідини.

Не можна забувати й про гальмівну рідину, адже справні гальма – це запорука вашої безпеки. Гальмівна рідина має бути прозорою, однорідною, не містити сторонніх домішок. Якщо вона почала темнішати – слід негайно її поміняти.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?