Як стати дизайнером з нуля самостійно — корисні поради для успішного старту
Категорія
Робота
Дата публікації

Як стати дизайнером з нуля самостійно — корисні поради для успішного старту

Як стати дизайнером з нуля самостійно — корисні поради для успішного старту
Джерело:  online.ua

Інтер'єрний дизайн – сфера доволі молода, тому кваліфіковані фахівці в ній дуже цінуються. Проте у кожного починаючого дизайнера виникають питання - які навички потрібні для професії, чи потрібно проходити спеціальні курси, чи можна навчитися робити дизайн самостійно. Гід Онлайн підготував покроковий план, як стати дизайнером з нуля - дізнайтеся, що потрібно для успішного старту.

Багато творчих та креативних людей обирають саме цей вид діяльності, де вони можуть в повній мірі реалізувати свої здібності. Освоїти навички професії інтер’єрного дизайнера, в принципі, може кожен. Для цього потрібно вміти грамотно розпоряджатися власним часом та мати бажання навчатися. Плюсів у такої професії дійсно багато – можливість проявити творчий потенціал, гідна зарплата, вільний графік, досвід спілкування з людьми, особистісне зростання.

Проте є і свої недоліки. Починаючий дизайнер зіштовхнеться з високою конкуренцією, йому буде необхідно постійно шукати надійних партнерів (постачальників, виробників, будівельників) та підтримувати постійний потік замовлень. До того ж, буде проблематично перервати роботу задля відпочинку чи через хворобу.

Що повинен робити дизайнер?

Фото: unsplash.com

Дизайнер має виконувати наступні задачі:

  • шукати потенційних клієнтів для отримання від них замовлень;

  • зустрічатися з замовниками, грамотно складати технічні завдання, на основі яких потім буде створений дизайн-проєкт;

  • розробляти проєкти – проводити заміри в приміщеннях, обирати найбільш актуальну концепцію з декільком варіантів, підбирати меблі та елементи декору для кожної кімнати;

  • після вибору замовником конкретної ідеї креслити плани, за якими буде працювати будівельна та ремонтна бригада;

  • контролювати роботу бригади щодо відповідності створеному проєкту дизайну приміщення;

  • допомагати замовнику при покупці меблів та їх розташуванні у кімнатах;декорувати приміщення на фінальному етапі.

При цьому на дизайнері лежить значна відповідальність, якщо на одному з етапів роботи щось піде не за планом.

Як стати дизайнером інтер'єру?

Фото: envato.com

Пізнати всі нюанси професії дизайнера можна як самостійно, так і пройшовши спеціальні курси. Якщо ви вибрали перший варіант – краще за все буде почати з перегляду навчальних відео онлайн, яких є безліч в мережі (можуть бути як безкоштовними, так платними).

Проте такий метод має чимало недоліків. В першу чергу, це відсутність контролю зі сторони. Тому вам буде складно зрозуміти, де була припущена помилка – це виявиться лише під час роботи.

У випадку з курсами стати дизайнером з нуля дещо простіше. Вони тривають декілька місяців, і за цей час ви отримаєте всю необхідну інформацію про професію від досвідчених дизайнерів. Вони ознайомлять з особливостями підбору інтер’єрного дизайну, меблювання помешкання, його декору. Також ви зможете освоїти різні програмне забезпечення, необхідне в подальшій роботі.

Є ще один доволі результативний варіант навчання професії – стати помічником професійного дизайнера. Це допоможе отримати практичний досвід, який не менш важливий, аніж теоретика. Проте слід бути готовим до того, що практикуватися вам доведеться рідко, а майстрам завжди бракує вільного часу, і приділяти дорогоцінні години на навчання новачка погодиться далеко не кожен.

Що потрібно для того, щоб стати дизайнером ?

Фото: envato.com

Можна виділити список якостей, які необхідні починаючому дизайнеру для успішного освоєння професії.

Найбільш важливі серед них:

  • вміти відчувати красу та гармонію в оточуючій обстановці, а також гармонійно поєднувати між собою елементи інтер’єру;

  • мати власне уявлення про стиль – у кожного замовника будуть свої потреби при створенні обстановки в приміщенні, комусь подобається якомога більше предметів розкоші, а хтось віддає перевагу мінімалізму;

  • вміння знайти психологічний підхід до кожного клієнта, зрозуміти, що саме він хоче, й створити проєкт з урахуванням його побажань.

Аналізуючи все вищезазначене, можна зробити висновок, що для інтер’єрного дизайнера важливо вміти спілкуватися з людьми та доносити до них своє бачення красивого.

Що необхідно знати починаючому дизайнерові?

Фото: envato.com

У інтер’єрного дизайнера повинен бути набір базових навичок, який дасть йому можливість братися за нескладні завдання. В ідеалі він повинен вміти малювати та креслити, знати основи колористики та схожі напрямки. Проте сучасні технології дозволяють створювати електронні макети без участі блокноту та олівця.

А от знання сучасного програмного забезпечення для інтер’єрного дизайну обов’язкове. До цього списку можна внести:

  • Autodesk Homestyler – сервіс для проєктування планування і інтер'єру приміщень;

  • Autodesk 3ds Max – професійне програмне забезпечення для 3D-моделювання та візуалізації;

  • Google SketchUp – програма для швидкого створення та редагування тривимірної графіки;

  • 3D Room Planner – планувальник кімнат, що дозволяє створювати 3D-проєкцію предметів та приміщень;.

  • ArchiCAD – програмний пакет для архітекторів, створений на основі технології інформаційного моделювання;

  • AutoCAD – дво- і тривимірна система автоматизованого проєктування та креслення макетів.

Не будуть зайві знання основ маркетингу та менеджменту. Також вам можуть допомогти у подальшій роботі навички бухгалтерського обліку, психології та інших спеціальностей. При цьому не варто бути «профі» у всьому – весь досвід ви отримуватимете поступово, розширюючи знання про ту чи іншу сферу.

Якщо ви вирішили стати дизайнером, не слід відразу братися за прибуткові, але складні справи – дуже великий ризик провалу та втрати репутації, яку дуже важко потім повернути. Краще «потренуватися» на друзях та знайомих – допоможіть їм з ремонтом, давайте корисні, на вашу думку, поради щодо дизайну, закупіть разом меблі, тощо.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?