Як вибрати смачну каву в зернах — корисні поради баристи
Категорія
Їжа
Дата публікації

Як вибрати смачну каву в зернах — корисні поради баристи

Як вибрати смачну каву в зернах — корисні поради баристи
Джерело:  online.ua

Аромат смачної кави може збадьорити ранком та надати енергії протягом дня. Але не завжди вдома вдається зварити найулюбленіший напій так само смачно, як в кав’ярні. Проблема - в самій каві. Онлайн Гід розібрався, як вибрати смачну каву в зернах для домашнього використання.

Яка кава в зернах найкраща?

Фото: unsplash.com

Найкращим сортом кави вважається арабіка. Вона має яскравий смак з невеликою кислинкою. Також у каві з арабіки можна відчути цитрусові, фруктові, шоколадні нотки, саме за це її полюбляють кавомани.

Арабіка росте на деревах, у горах, на висоті від 600 метрів. Цей сорт зерен займає майже 70% світового виробництва кави.

Другий популярний сорт кави — це робуста. Її зерна дрібніші за арабіку, але містять вдвічі більше кофеїну. Тому саме робуста максимально бадьорить зранку та у робочих перервах. Смак у зерен не дуже яскравий, має гірчинку.

Робуста росте як кустарник і, на відміну від арабіки, на рівнинах. Цей сорт зерен займає більше 20% світового виробництва кави.

Менш популярні сорти — Zambia AA Lupili з Африки, Сантос з Бразилії, Марагоджип з Мексики. Їх рідко можна зустріти в магазинах, частіше вони продаються в складі купажів.

Яка кава в зернах найкраща для кавомашин?

Фото: unsplash.com

Якщо складати рейтинг зерен для кавомашин, то можна виділити п’ятірку лідерів світових виробників. До них можна віднести:

  • Lavazza — справжній світовий лідер. Зерна гарного ступеня обсмаження, мають яскравий присмак. Кава, зварена з цих зерен, бадьорить зранку та відмінно поєднується з молоком, вершками.

  • Carte Noire — зерна, дуже популярні по всьому світі. Вони мають приємний смак та яскравий аромат. Але іноді можуть мати гіркий присмак, тому можна сміливо додавати до напою вершки чи молоко.

  • Ambassador — ще один відомий виробник, який відрізняється гарною якістю та середнім рівнем обсмаження. Кава з зерен Ambassador має приємний присмак, з кислинкою. Вартість цієї кави трохи нижча, ніж в минулих варіантах, але якість на такому самому рівні.

  • Jardin — виробник кави, відомий на весь світ. Зерна зазвичай мають темне обсмаження, яскравий смак та приємний аромат. Добре поєднуються з молоком та вершками.

  • Paulig — відомий виробник, який відрізняється високою якістю і невеликою ціною. Смак кави з зерен Paulig яскравий, має легку кислинку. Можна поєднати з вершками або молоком.

Як правильно вибрати каву в зернах?

Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі, — це пакування кави. Поліетиленові та паперові пакети не надто надійні. Краще віддати перевагу вакуумному пакуванню або алюмінієвій банці.

Другий пункт — строк придатності. Пошукайте на пакуванні дату виробництва, адже кава вважається придатною від 12 до 24 місяців. Саме в цей період в каві зберігається яскравий смак і аромат.

Третій пункт — купуйте у перевірених виробників. Список лідерів ми навели вище. У менш відомих та популярних виробників є можливість купити не надто якісну каву: пересмажену, гірку. А якщо ви вже в магазині розгубилися, то не соромтеся попросити допомоги у консультанта. Він підкаже, яким зернам можна довіряти.

Яку каву вибрати в магазині?

Фото: unsplash.com

Загалом для кавомашин купуйте не один сорт зерен, а суміш арабіки і робусти у співвідношенні 80% на 20% відповідно. Така суміш дає збалансований смак та гарно бадьорить ранком. Для поціновувачів м'якого смаку кави, краще вибрати каву зі 100% складом арабіки. При виборі звертайте увагу на сорт зерен, склад суміші та виробника. Також вибирайте каву в залежності від смаку, який хотіли б відчувати ранком.

Якщо буде можливість, оцініть зерна візуально. Розмір та ступінь обсмаження мають значення. Нерівномірне обсмаження та нецілісність зерен вважаються негативним показником. Чим більше дефектів — тим якість кави нижча.

Ще кілька підказок від баристи, як вибрати каву в зернах за смаком. Зерна з Колумбії порадують приємною кислинкою, ефіопські відрізняються легкою гірчинкою, гватемальські мають легкий смак спецій, а бразильські - легкі нотки карамелі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?