Як відрізнити якісний коньяк від підробки — корисні поради для покупця
Категорія
Лайфхаки
Дата публікації

Як відрізнити якісний коньяк від підробки — корисні поради для покупця

Як відрізнити якісний коньяк від підробки — корисні поради для покупця
Джерело:  online.ua

Вибрати якісний коньяк доволі важко. Необізнаному покупцеві важно розібратися у всіх нюансах, які притаманні справжньому алкоголю. Онлайн Гід ділиться корисними порадами, як відрізнити справжній коньяк від підробки та придбати дійсно якісний алкоголь в магазині.

На українському ринку вистачає фальсифікованого алкоголю, тому від купівлі підробки не застрахований ніхто. І коньяк тут не є виключенням. Однак існує декілька правил вибору цього алкогольного напою, використовуючи які, можна мінімізувати ризик купівлі неякісного коньяку.

Яким має бути якісний коньяк?

Фото: envato.com

Якісний коньяк має декілька характерних ознак. В першу чергу, справжній коньяк повинен бути виготовлений з коньячного спирту або купажу коньячних спиртів. Якщо напій має у своєму складі спирт екстра-класу або етиловий зерновий спирт, це означає, що вам у руки потрапила пляшка неякісного коньяку.

Окрім цього, справжній коньяк не повинен містити у своєму складі жодних ароматизаторів. Аромат хорошого коньяку формується виключно за рахунок витримки в бочці впродовж тривалого часу. Якісний напій дуже просто відрізнити за запахом. Він не повинен віддавати гасом чи іншими хімічними речовинами.

Як відрізнити справжній вірменський коньяк від підробки?

Фото: pixabay.com

Існують різні способи перевірки вірменського коньяку, які дозволяють виявити підробку. Експерти рекомендують звернути увагу на такі моменти:

  • Зовнішній вигляд пляшки. Для якісного вірменського коньяку, зазвичай, використовуються пляшки класичної форми, які не мають вигинів. Велике значення має й пробка – вона має бути виготовлена з пробкового дерева і щільно закупорювати пляшку. Якщо на пляшці металевий погано зафіксований ковпачок – з великою вірогідністю перед вами підробка.

  • Етикетка. Етикетка має бути акуратно приклеєної до пляшки, на ній не повинно буди жодних пошкоджень чи розводів. Сам папір має бути високої якості та дещо рельєфним. Зображення та надписи на етикетці також повинні бути чіткими та добре розрізнятися. На етикетці обов'язково повинні бути вказані такі параметри, як вік напою, країна-виробник, місце виробництва та інгредієнти, які є у складі напою. Не слід забувати й про наявність акцизної марка, яка має бути наклеєна поверх етикетки.

  • Ціна. Справжній вірменський коньяк марок «Арарат», «Наірі», «Айк», «Святковий», «Відбірний» не може коштувати дешево. Виготовлення напою займає багато років, потребує дотримання складної технології виробництва та використання високоякісних інгредієнтів. Тому, дешевий коньяк, скоріше за все, являється підробкою.

Відрізнити якісний вірменський коньяк від підробки можна й за допомогою дегустації. У оригінального напою має бути приємний аромат, який змінюється при випаровуванні. Налийте в келих пару крапель напою та розплескайте їх по всьому келиху. Якщо ви відчуваєте дубовий аромат, який після збовтування та нагрівання в долонях змінюється на запах тютюну чи фруктів – напій справжній. Фальсифікат, зроблений з хімічних добавок, завжди має однаковий запах.

Як перевірити скільки років коньяку?

Щоб визначити, скільки років витримувався коньяк, слід розібратися з маркуванням. На пострадянському просторі (в першу чергу у Вірменії) розрізняють ординарні, марочні та колекційні коньяки. Для класифікації ординарних коньяків використовують зірочки – кожна зірочка відповідає одному року витримки спирту у дубових бочках. Менше трьох років (зірочок) бути не може, адже такий спирт вважається занадто молодим.

Для марочних коньяків використовуються буквені позначення:

  • КВ (Коньяк Витриманий) – не менше 6 років витримки;

  • КВВЯ (Коньяк Витриманий Вищої Якості) – щонайменше 8 років витримки;

  • КС (Коньяк Старий) – мінімум 10 років витримки;

  • ДС (Дуже старий) – витримка напою тривала не менше 12 років.

Колекційними вважаються коньяки, які мають витримку понад 23 роки. Це дуже дорогі напої, які можуть собі дозволити заможні люди та колекціонери.

Як визначити оригінальний коньяк, не відкриваючи пляшку?

Фото: envato.com

Перше, що можна зробити, щоб перевірити якість напою, не відкриваючи пляшку – перевірити його консистенцію. Зробити це можна, перегорнувши пляшку догори. У хорошого коньяку густа та масляниста консистенція. Якщо рідина, стікаючи по стінкам пляшки, залишає характерні сліди – це свідчить про високу якість коньяку.

Якщо пляшка заповнена доверху, визначити підробку даним способом складно. В такому випадку слід подивитися на бульбашки. Якщо відразу після того, як ви перевернули пляшку почали підніматися великі бульбашки і лише потім дрібні – можна бути впевненим, що напій справжній.

Який смак у справжнього коньяку?

Смакові якості коньяку залежать від різних факторів, зокрема від дерева, з якого була зроблена бочка для витримки напою, сорту винограду, а також витримки. Таким чином, коньяк може бути з різними смаковими відтінками – різкими та м'якими, пекучими та фруктовими, древесними, горіховими, карамельними, сливовими, або ж навіть мати присмак сигари чи какао.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?